Un profesor din Telenești, condamnat la închisoare după ce ar fi lovit un elev cu bastonul

Un profesor din raionul Teleneşti a fost condamnat la închisoare pentru tratament inuman, aplicat în repetate rânduri, asupra unui elev în timpul lecţiei de educaţie fizică.

separator
Sala de clasa

Potrivit Procuraturii din Teleneşti, în luna mai 2016, profesorul de educaţie fizică i-a solicitat unui elev din clasa a V-a să-i aducă mingea. La refuzul băiatului, profesorul l-a lovit cu un baston din plastic, iar peste o săptămâna, în circumstanţe similare, profesorul a izbit elevul de un scaun, în consecinţă, acesta lovindu-se cu capul de calorifer.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală,  în urma leziunilor primite, elevul s-a ales cu o comoţie cerebrală.

În luna noiembrie 2016, inculpatul a fost condamnat de Judecătoria Teleneşti, însă procurorii au atacat sentinţa în partea ce ţine de pedeapsa complimentară. Astfel, Curtea de Apel Bălţi a stabilit inculpatului o pedeapsă  de 3 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 2 ani.

Prin aceeaşi decizie, inculpatul a fost privat de dreptul de a exercita activităţii didactice timp de 2 ani, cu încasarea în beneficiul părţii civile a sumei de 15662 lei, drept prejudiciu moral şi material cauzat prin infracţiune.

Decizia poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Ce se pregătește de pomană pentru Buna Vestire. Știai că este bine să mănânci miere?

Peștele este cel mai important aliment de Buna Vestire, pe data de 7 aprilie. Dar în tradiția bisericii se numără și alte bucate tradiționale pe care le poți oferi drept pomană pentru Buna Vestire.

Sărbătoarea Blagoveșteniei, cum i se spune în popor, ste ziua în care, conform tradiției religioase, Fecioara Maria a primit marea veste că va aduce pe lume pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru. Buna Vestire se ține în fiecare an pe data de 7 APRILIE, stil vechi, și întotdeauna ea se sărbătorește în postul Paștelui.

Este zi de mare sărbătoare, cu dezlegare la pește, ulei și vin, iar credincioșii care respectă postul se bucură în mod deosebit de bucatele cu pește. Tot în această zi, tradiția spune să este bine să dai de pomană pentru Buna Vestire, să oferi celor mai nevoiași un strop de ajutor, o masă caldă și un pahar de vin.

Ce bucate se oferă de pomană pentru Buna Vestire

Gospodinele care se pregătesc pentru această sărbătoare cumpără din timp pește. Peștele fiind un vechi simbol al lui Iisus și al creștinismului.

În tradiția creștină, peștele reprezintă nu doar o hrană sănătoasă și curată, ci și o hrană ritualică prin care îți cureți trupul și te apropii mai mult de învățăturile lui Iisus despre cumpătare și modestie. Peștele este o bucurie pentru cel care postește și totodată o masă simplă și curată, așa cum se cuvine în zi de sărbătoare.

Așadar, peștele fript pe grătar sau pregătit la cuptor cu legume reprezintă meniul tradițional care se poate oferi de pomană pentru Buna Vestire. Alături de pește se pot pregăti legume, piureuri, salate cu verdețuri de primăvară sau mujdei de usturoi.

În pachetele de pomană se mai pot adăuga colaci simpli, pilaf de post, sarmale de post din orez și ciuperci sau prăjituri de casă făcute și ele doar din ingrediente de post. De asemenea, în pachete se mai pot pune fructe precum merele sau nucile, dar și miere. Coliva nu trebuie nici ea să lipsească și se pune în pachetele pentru pomană după ce a fost slujită în biserică.

Puțini creștini mai știu din Biblie că Iisus și apostolii săi mâncau adesea pește fript și faguri de miere în zilele de sărbătoare. Mierea este un aliment simplu și foarte hrănitor, care compensează lipsa altor alimente mai bogate în proteine și glucide pentru cine ține Postul Paștelui după canoane.

Așadar, colacii cu miere, coliva cu miere sau pur și simplu un borcănel cu miere se pot pune pe masă în ziua de Buna Vestire și în pachetele care se oferă de pomană. Nu trebuie să uităm de lumânarea care trebuie să ardă pentru sufletul celor adormiți și nu trebuie să uităm să închinăm un pahar de vin roșu în amintirea lor.

Vremea în Chișinău pe următoarele 10 zile

Să repornim căldura? Sau scoatem hainele groase? Iată ce vă așteaptă în următoarele zile.

Rusia a atacat din nou Ucraina

Forțele ruse au lovit capitala Ucrainei cu o rachetă balistică și au aruncat o puternică bombă cu planare asupra unui oraș la est de Harkov, provocând puține victime, dar subminând și mai mult eforturile de a consolida un armistițiu între Moscova și Kiev.

Oficialii de la Kiev au declarat că o persoană a murit, iar cel puțin trei au fost rănite când racheta a lovit un cartier industrial la sud de centrul Kievului, la începutul zilei de 6 aprilie, provocând incendii şi distrugând un depozit şi alte clădiri.

Pierderile par să fie minime, deoarece acel cartier al Kievului găzduiește, în principal, afaceri industriale și spații de depozitare.

În total, Rusia a tras aproape 20 de rachete în ținte ucrainene și a lansat peste 100 de drone, au declarat autoritățile. Jumătate dintre rachete și aproape jumătate dintre drone au fost doborâte, susțin oficialii de la Kiev.

La rândul său, Ucraina a îndreptat 11 drone către ținte rusești, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

sursa: moldova.europalibera.org

Sărbătorește Ziua Femeii la Castel Mimi!
Articolul anterior
Cum au sărbătorit Tany Vander și iubitul ei 4 luni de relație!
Articolul următor
Close menu