Ploaia torențială de astăzi a provocat pagube enorme locuitorilor din satul Puhoi, raionul Ialoveni. Râul care traversează satul a ieșit din albie, inundând zeci de grădini și gospodării. Traseul central de la intrarea din satul Puhoi a fost inundat în totalitate.
La fața locului au intervenit două autospeciale ale Departamentului Situatii Excepționale pentru a ajuta oamenii care au rămas blocați în automobile.
Totodată, traseul principal dintre localitățile din Anenii Noi spre Chișinău a fost inundat.
Hașiș și cannabis de peste 150 mii de lei, ridicate de la un grup infracțional specializat în comerțul cu droguri: Trei indivizi, printre care și un minor, reținuți
Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, în comun cu cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Ciocana, în conlucrare cu procurorii Procuraturii mun. Chișinău-Oficiul Ciocana, au deconspirat activitatea unui grup infracțional suspectat de circulația ilegală a drogurilor.
În speță, suspecții procurau droguri de diferite tipuri, prin intermediul aplicaţiei mobile „Telegram”, iar altele de către consumatorii finali şi diferiţi intermediari prin metoda tranzacţiilor prin rețelele de plăţi electronice. Ulterior banii erau transferaţi pe alte conturi curente înregistrate în băncile comerciale din Republica Moldova pe numele persoanelor interpuse.
În timpul măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală, polițiștii au identificat doi suspecți de 17 și 18 ani.
În timpul percheziției la domiciliul unuia dintre ei, oamenii legii au ridicat cannabis, un cântar de înaltǎ precizie și telefoane mobile, iar dintr-un ascunziș din capitală a fost ridicat un pachet cu hașiș.
În cadrul cercetărilor, ofițerii de investigație au efectuat percheziții la domiciliile altor doi bănuiți de 19 și 25 de ani din Durlești și Chișinău, de unde au ridicat cannabis, hașiș cântare și telefoane mobile cu informație importantă pentru cauza penală.
Valoare totală a drogurilor pe piața tenebră depășește 150 000 de lei.
Trei suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat penal în stare de libertate, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.
Circa 10 000 de familii din Moldova au primit vouchere noi pentru electrocasnice
Alte 9.330 de familii au primit vouchere în valoare de până la 6.000 de lei pentru a-și procura electrocasnice noi și eficiente din punct de vedere energetic. Sprijinul este acordat în cadrul unei noi sesiuni a Programului Ecovoucher.
„Astăzi dimineață, alte 9.330 de familii se pot bucura de mesajul primit pe telefonul mobil de la GOV1.MD prin care sunt informați despre faptul că au primit un voucher în valoare de 6.000 lei pentru înlocuirea frigiderului sau mașini de spălat vechi cu un echipament nou, eficient energetic”, a anunțat directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, transmite moldpres.md.
Beneficiarii vor primi notificare și în cabinetul personal de pe compensatii.gov.md dar și pe poșta electronică înregistrată pe platforma dată. Suplimentar, cetățenii vor fi contactați pe telefonul staționar de către robot pentru a fi informați despre faptul că sunt beneficiarii unui voucher.
Ion Muntean a menționat că ultima sesiune a Programului s-a încheiat cu o rată de 65% de valorificare a voucherelor din cauza că mulți dintre beneficiari au neglijat mesajele primite. În aceste condiții, directorul CNED a îndemnat cetățenii să se informeze și să utilizeze suportul financiar primit, acesta fiind o șansă de a-și reduce facturile la energie, prin utilizarea electrocasnicelor eficiente energetic.
Prima sesiune din actuala ediție a programului EcoVoucher a fost derulată în perioada 26 februarie – 23 martie. În cadrul acesteia, peste cinci mii de familii și-au procurat electrocasnice noi, utilizând un voucher în valoare de 6.000 de lei.
Voucherul acoperă până la 70% din costul unui frigider sau a unei mașini de spălat rufe cu o clasă energetică ridicată.
Ediția curentă a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice, cu un buget estimativ de 7,5 milioane de euro, este finanțată de Norvegia. Programul își propune să ofere vouchere unui număr de până la 32.000 de familii, sprijinind economisirea energiei electrice atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
ASP a lansat și eliberat prima carte de identitate de tip nou. Noua carte de identitate va fi mai credibilă în fața partenerilor R. Moldova, spune președinta Maia Sandu
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu este primul cetățean care a primit o carte de identitate de tip nou. Directorul Agenției Servicii Publice i-a înmânat documentul luni, 14 aprilie, în cadrul evenimentului de lansare a actului de identitate de tip nou, aliniat la standardele europene, în calitate de motor al integrării R. Moldova la Uniunii Europene, scrie tvrmoldova.md.
Noua carte de identitate poate fi obținută prin depunerea unei cereri la orice centru multifuncțional ASP, dar și la cele 45 de secții consulare a ambasadelor R. Moldova de peste hotare.
Potrivit ASP, cartea de identitate nu s-a modificat în ultimii 11 ani. Acum, noul act are mai mult de 30 de elemente de securitate, care „complică viața celor care vor să falsifice acest act”.
Documentul conține câteva, iar datele privind domiciliul și reședința temporară au fost excluse de pe noua carte de identitate.
O noutate a acestei cărți de identitate este că poate fi eliberat chiar și bebelușilor, însă cu o valabilitate de 4 ani.
Potrivit directorului ASP, Republica Moldova înregistrează o transpunere de 99% a Regulamentului Eruopean privind cărțile de identitate.
„Nu întrunim un singur element: nu avem stema UE pe cartea noastră de identitate”, a spus Mircea Eșanu.
„Avem de rezolvat și problema cu drapelul UE, trebuie să rezolvăm această problemă cât mai repede. Cu toții avem de făcut eforturi, pentru ca cât mai curând pe această carte de identitate să apară și drapelul UE și să putem să circulăm liber în UE în baza acestei cărți de identitate”, a spus Maia Sandu.
Potrivit președintei, noua carte de identitate, aliniată la standardele UE, „va fi mult mai credibilă în raport cu partenerii R. Moldova”.
De menționat că cetățenii care dețin un buletin de identitate valabil nu sunt obligați să-și perfecteze noua carte de identitate. Buletinele de identitate rămân valabile până la expirarea acestora.
Cărțile de identitate vor conține semnătura electronică. Astfel, titularii se vor putea autentifica în sistemele informaționale ale instituțiilor publice pentru a solicita diverse servicii publice electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţionale etc.), fără a sta în rând la ghișeu.
În timp, Cărțile de identitate vor dobândi o utilitate extinsă, putând fi utilizate nu doar pentru identificare pe teritoriul Republicii Moldova, ci și ca document de călătorie în țările care le vor recunoaște în acest sens (de exemplu, țările membre ale Uniunii Europene).