Vladimir Zelenskiy dezvăluie adresa unde se află în Kiev

Pentru a confirma faptul că încă se află în Kiev, Vladimir Zelenskiy, președintele Ucrainei, a făcut public un video din biroul său prezidențial.

Este pentru prima dată când Volodimir Zelenski dezvăluie locația în care se află, până atunci aceasta a fost ținută secret. 

„Obișnuim să spunem: luni e o zi grea. E război în țară, așa că fiecare zi e luni. Toți suntem acolo unde trebuie să fim. Eu sunt la Kiev, echipa mea e cu mine. Eu stau aici, stau în Kiev, pe strada Bankova. Nu mă ascund și nu mi-e frică de nimeni pentru că vom câștiga acest război patriotic.”

Volodimir Zelenski a oferit și câteva încurajări tuturor cetățenilor ucraineni, fiind de părere că fiecare dintre aceștia contribuie la victoria pe care este sigur că o va obține țara sa.

„Cu toții suntem în război. Cu toții contribuim la victoria noastră care cu siguranță va fi obținută. Prin forța armelor și armata noastră. Prin forța cuvintelor și diplomația noastră. (…) Toți bărbații ucraineni și toate femeile ucrainence care au protestat împotriva invadatorilor ieri, astăzi și vor protesta mâine sunt eroi. Știm că ura pe care inamicul a adus-o în orașele noastre cu bombardamente nu va rămâne acolo. Nu va fi nicio urmă de asta. Ura nu este a noastră. Prin urmare, nu va fi nicio urmă de inamic. Vom reconstitui totul. Vom reface orașele pe care inamicul le-a distrus și le vom face mai bune decât orice oraș din Rusia.”

Toate punctele de trecere a frontierei funcționează echilibrat. Anunțul poliției de frontieră

La ora actuală, toată punctele de trecere a frontierei funcționează în mod normal, cu un flux echilibrat în ambele direcții de deplasare, informează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).

IGPF: Toate punctele de trecere funcționează în mod normalFoto: border.gov.md

Pentru a exclude formarea rândurilor și creșterea semnificativă a timpilor de așteptare, la linia de control vor interveni mai mulți polițiști de frontieră și vameși, vor fi deschise toate arterele de control și suplinit numărul de echipamente speciale.

„În ajutorul călătorilor amintim că este un număr de call-center al Poliției de Frontieră (022 259 717) pentru a primi consultații privind regulile de traversare și alte informații publice”, informează IGPF.

De asemenea, călătorii pot verifica situația la frontieră accesând site-ul border.gov.md la rubrica „Trafic online”. 

Poliția de Frontieră îndeamnă călătorii să verifice din timp validitatea documentului pentru a evita situațiile neplăcute.

Zilele Europei la Biblioteca Națională: iată ce evenimente vor fi organizate

În perioada 8-31 mai, la Biblioteca Națională se vor desfășura „Zilele Europei 2024”. Evenimentele care vor avea loc sunt organizate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE.

Potrivit BNRM, activitățile au scopul de a sensibiliza cetățenii țării noastre cu privire la procesul de integrare europeană și beneficiile aderării la UE.

Astfel, inaugurarea „Zilelor Europei 2024 la Biblioteca Națională” va avea loc la 8 mai, ora 11:00.

Iată, mai jos, programul evenimentelor: 

Expoziții aniversare

– „Consiliul Europei: 75 de ani de consolidare a spațiului European (1949-2024)”. Organizată în perioada 5 mai – 5 iunie 2024, în spațiul expozițional, parter, blocul central al Bibliotecii Naționale. Expoziția conține publicații despre istoricul, obiectivele, realizările și provocările Consiliului Europei (CoE), la fel, reflectă conlucrarea Republicii Moldova, stat membru al CoE din 1995, în cadrul Programelor de cooperare și al mecanismelor de monitorizare. 

– „30 de ani ai parcursului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”. 8 mai – 31 mai 2024, spațiul expozițional, parter, blocul central. Expoziția conține publicații, informații și materiale audiovizuale care reflectă întreaga cale pe care a parcurs-o Republica Moldova de la primul pas oficial către Uniunea Europeană (Acordul de parteneriat și cooperare UE-RM, 1994) până în prezent, când a obținut statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Sesiuni educațional-informative

14 – 31 mai 2024, Centrul Pro-European de servicii și comunicare, BNRM.

– „Moldova Europeană: Procesul de aderare a Republicii Mol la UE pe înțelesul tuturor”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (pentru studenți).

– „Europa pentru tineri – Europa pentru tine”, în parteneriat cu Programul „Tinerii Ambasadori Europeni” (pentru elevi).

Evenimente pentru comunitatea bibliotecară, 8 – 22 mai 2024

– Conferință publică online „Beneficiile aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, în parteneriat cu Institutul European de Studii Politice din Moldova. 8 mai 2024.

– Forumul Național al Formatorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci cu genericul „Biblioteca – promotor al integrării europene în comunitate”, în colaborare cu Institutul European de Studii Politice din Moldova și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, 17 mai 2024.

– Conferința online „Rolul Centrelor de Informare UE și a bibliotecilor în diseminarea informației despre parcursul european al Republicii Moldova” în parteneriat cu Europe Cafe, 22 mai 2024.

Expoziții organizate de ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene

– „Franz Kafka la Praga”, organizată de Ambasada Austriei și Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova, 21 mai, ora 18:00.

– „Ingeborg Bachmann – Scriind împotriva războiului”, oferită de Ambasada Austriei în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, 25 mai, orele 10:00-16:00. 

Arderea anvelopelor în noaptea de Paști este interzisă. Cât constituie amenda?

Agenția de Mediu anunță cetățenii să evite aprinderea rugurilor în Noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.

Autoritățile menționează că, în procesul arderii anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de kilometri.

În acest context, Agenția de Mediu anunță că arderea anvelopelor este interzisă. Conform legii, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanți ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancționează cu o amendă de până la 1.800 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă de până la 15.000 de lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an.

Totodată, autoritățile anunță că începând cu 23 martie 2023 a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate.

Conform Regulamentului, cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

Lista agenților economici autorizați pentru colectarea și tratarea deșeurilor de anvelope:

  • SRL „Ecoelastic Lux” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 079581858, (+373) 060255552;
  • „Moldrec Group” SRL (autorizat pentru colectare) – (+373) 79708821;
  • „Ispan Lux” SRL (autorizat pentru colectare și tratare) – 029424018;
  • „Palin Construct” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 60892019;
  • SRL „Eco Recycling” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 79772055.

VIDEO emoționant| Un băiețel trece granița singur și plânge
Articolul anterior
Concertul de 8 Martie al lui Valery Meladze, anulat în Rusia. Vor evolua Alexander Serov și Yuri Antonov
Articolul următor