Sociolog rus, despre razboiul din Ucraina: „Putin va merge până la capăt, chiar dacă va distruge planeta”. Condițiile păcii

Pe 22 februarie, cu două zile înainte ca Vladimir Putin să ordone invazia împotriva Ucrainei, sociologul rus Grigori Iudin avertiza că liderul de la Kremlin „este pe cale să înceapă cel mai stupid război din istorie”. La trei luni distanţă, lansează un nou avertisment: „Nu va exista pace în Europa atâta timp cât Putin va fi la putere”.

Grigori Iudin, directorul Şcolii de Studii Superioare în Ştiinţe Sociale din Moscova, explică într-un interviu acordat pentru „Le Journal du dimanche” gravitatea ameninţării reprezentate de Rusia lui Putin. În opinia sa, orice negociere în războiul din Ucraina va fi percepută de Putin ca un semn de slăbiciune. El lansează mai multe avertismente în privinţa naturii regimului Putin, chiar şi cu riscul de a fi din nou arestat şi bătut de poliţie, aşa cum s-a întâmplat după ce a participat la o manifestaţie anti-război la Moscova.

Întrebat dacă ruşii susţin războiul dus de Putin împotriva Ucrainei, Grigori Iudin spune că „o minoritate îl sprijină activ”, în timp ce „o altă minoritate i se opune puternic”.

„Nu este vorba doar de o atrocitate monstruoasă împotriva unor oameni care ne sunt apropiaţi din punct de vedere cultural, ci şi o crimă împotriva propriei ţări, Rusia, o tentativă de a-i lua viitorul. Mulţi oameni din Rusia şi-ar da viaţa pentru oprirea imediată a războiului. Totuşi starea de spirit a majorităţii este de sprijin pasiv”, spune tânărul sociolog rus. Potrivit lui Iudin, ruşii „trăiesc în negare de mult timp” şi încearcă să-şi croiască o lume a păcii. „Totul este sub control. Totul este din necesitate, dar se va termina rapid. Nu moare niciun civil acolo, iar, dacă se întâmpla asta, atunci nu din cauza noastră. Să ne continuăm viaţa”, explică el felul în care încearcă să se raporteze majoritatea ruşilor faţă de războiul din Ucraina.   Dominaţi de aceste idei, ruşilor le vine greu să accepte masacrele comise de soldaţii lor la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina.

Întrebat despre evoluţia războiului din Ucraina, Grigori Iudin crede că liderul de la Kremlin „va merge până la capăt”. „Scenariul cel mai optimist, şi anume cucerirea rapidă a Kievului, nu a funcţionat. Dar, din punctul meu de vedere, acesta nu este un semn că lucrurile nu s-au desfăşurat aşa cum au fost prevăzute. Putin nu este atât de stupid încât să plece la război doar cu un plan militar. Are şi altele. Se pregăteşte de ani de zile, va merge până la capăt. Chiar dacă trebuie să distrugă planeta pentru ca să câştige. Aceasta înseamnă că suntem cu toţii într-un pericol foarte mare, Europa trebuie să înţeleagă gravitatea ameninţării”, atrage atenţia sociologul rus.

El spune că îşi doreşte pacea, dar orice armistiţiu cu Rusia în condiţiile actuale ar putea fi perceput la Kremlin ca un semn de slăbiciune. „Europa occidentală conştientizează lent, în timp ce, în paralel, există un lobby intens din partea unor întreprinderi internaţionale, mai ales franceze, cărora le-ar conveni reluarea afacerilor în Rusia şi fac presiuni pentru semnarea rapidă a unui armistiţiu. Dar ce fel de armistiţiu? În condiţiile actuale, ar însemna să laşi Rusia să înghită o parte din Ucraina. Ar fi un semnal prost transmis lui Putin. Semnalul că avea dreptate atunci când credea că pentru Europa Occidentală contează doar banul. Nu susţin războiul, vreau să se oprească, dar ştiu că dacă nu-i punem un zid în faţă lui Putin, atunci orice voinţă de a negocia va fi percepută ca o slăbiciune. Orice acord cu el este sortit eşecului. Nu va exista pace în Europa, ba chiar situaţia se va agrava atâta timp cât el va rămâne la putere. Singurul mijloc de a-i pune capăt este o înfrângere absolută pentru Putin”, crede Iudin.

Arestat şi bătut deja de poliţişti, Iudin spune că nu se teme dacă va trece din nou prin această experienţă cumplită. „Mi-e totuna, căci am înţeles de foarte mult timp că, atâta timp cât acest regim rămâne la putere, nu există viitor. Fără viitor, care ar fi diferenţa între a fi liber sau la închisoare? De fiecare dată când o instituţie media europeană mă întreabă dacă mi-e frică de represiune, răspund: <>. Nimeni nu este în siguranţă, iar eu rămân la Moscova pentru a transmite acest mesaj”, afirmă sociologul Grigori Iudin.

sursa: www.adevarul.ro

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Belarus desfășoară unități suplimentare la granița cu Ucraina, potrivit Kievului
Articolul anterior
Ce spune ucraineanca refugiată care a fugit cu soțul unei femei care a primit-o în gazdă: ”E vina ei, avea două fețe”
Articolul următor