Șoferii moldoveni aruncă disperați bani în mașinele echipajelor de poliție. Nu se poate așa!

Au încălcat regulamentul circulației rutiere, au propus bani polițiștilor și au aruncat disperați bancnotele prin echipajele de patrulare. Inspectoratul Național de Patrulare vine cu un semnal de avertizare către șoferi.

separator

Deși au fost avertizați despre consecințele oferirii de mită, cetățenii provoacă oamenii legii să primească surse bănești în schimbul ignorării încălcărilor. Cinci încercări de a mitui polițiștii de patrulare au avut loc într-o singură zi, comunică INP.

Primul caz a avut loc ieri dimineață, în mun. Bălți, pe str.Kiev, unde inspectorii de patrulare au sancționat șoferul unui automobil de marcă Toyota pentru neacordarea de prioritate pietonilor. Tânărul de 20 de ani, din satul Ciolacu-Nou, raionul Fălești, a încercat să scape de sancțiune oferindu-i ofițerului de patrulare 200 de lei MD. Deși a fost avertizat că este pasibil de răspundere penală pentru acest fapt a lăsat bancnotele în sertarul automobilului.

6 ore mai târziu, același scenariu a avut loc în sectorul Buiucani al capitalei, unde polițistul de patrulare a observat cum bărbatul de la volanul unui Ford Transit se deplasa cu mai mulți pasageri decât îi permite caracteristica tehnică a autovehiculului. Șoferul de 39 de ani, l-a rugat pe polițist „să se rezolve cazul pe cale amiabilă” propunându-i 150 de lei MD. Deși polițistul a refuzat să le ia, bărbatul a lăsat bancnotele pe bancheta din spate a echipajului de patrulare.

Iar la nici o oră de la acest caz, la intersecția străzilor A. Pușkin și Columna din Chișinău, o tânără de 29 de ani, la volanul unei mașini de marcă Dacia, a ignorat cerințele indicatorului „sens unic de deplasare” și urma să fie sancționată. Doar că pentru a nu primi amenda, aceasta i-a propus inspectorului de patrulare 200 de lei MD și să-și continue drumul. Chiar dacă a fost avertizată despre consecințe, șoferița a pus sursele bănești lângă mecanismul de schimbare a vitezei din mașina poliției.

La scurt timp, în raionul Orhei, un bărbat de 65 de ani, de la volanul unui Mercedes, depășind limita de viteză, a încercat să corupă inspectorul de patrulare care-i întocmea procesul-verbal – cu 400 de lei MD. Acesta a ignorat aceeași avertizare despre mită și a lăsat banii pe bancheta din față a echipajului poliției de patrulare.

Practic în același timp, în Telenești, pentru depășirea limitei de viteză, un alt bărbat a încercat să scape de amendă și puncte de penalizare. Individul de 30 de ani i-a propus ofițerului de patrulare „să închidă ochii” la încălcarea lui, propunându-i 200 de lei MD. De această dată, banii au fost aruncați în buzunarul ușii din dreapta.

Inspectoratul Național de Patrulare amintește conducătorilor auto că fiecare încălcare ignorată, mai târziu poate produce o tragedie. Nu mai propuneți polițiștilor alternative amenzilor, iar dacă vă ciocniți cu incidente în care vi se propune sau cere mită, apelați la numerele scurte 112 sau 1520 și denunțați actele de corupție. Toți participanții la trafic trebuie să fie responsabili și să-și asume greșelile.

Ala Nemerenco: Aderarea la UE înseamnă eficiență și modernizare

Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unui interviu că aderarea la UE înseamnă pentru sistemul de sănătate al țării noastre standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare.

Fiind întrebată cât de departe sau cât de aproape de standardele UE este Republica Moldova în domeniul medical, Ala Nemerenco, a răspuns că normele europene pentru produsele și serviciile medicale se concentrează pe protejarea și îmbunătățirea sănătății populației, accesul la asistență medicală de înaltă calitate, precum și atenuarea surselor de pericol pentru sănătatea umană, transmite moldpres.md. 

„În ultimul Raport privind extinderea, publicat de Comisia Europeană în noiembrie 2023, nivelul de transpunere a legislației UE aferent Capitolului Sănătate și protecția consumatorului (Capitolul 28) a fost apreciat cu nivelul doi din cele cinci (de la inițial la avansat) stabilite pentru gradul de aliniere la legislația UE”, susține ministrul Sănătății. 

Potrivit acesteia, normele și standardele implementate în unele domenii, precum transfuzia de sânge și transplantul de organe, reglementări în domeniul controlului tutunului, programele de formare în medicină sunt în mare măsură ajustate la cerințele europene.

„Legislația națională în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale include mai multe aspecte ce corespund normelor europene, însă necesită un șir de ajustări pentru a atinge standardele UE prin care se garantează siguranța și eficacitatea acestora. Totodată, există unele domenii care nu fac obiectul reglementărilor naționale și necesită inițierea transpunerii, precum este reglementarea drepturilor pacienților de a primi îngrijiri medicale în alte țări ale UE și procedurile de rambursare pentru aceste servicii”, a spus Ala Nemerenco. 

De asemenea, oficialul declară că acțiunile stabilite pentru Ministerul Sănătății în Planul Național de Aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană vin să asigure armonizarea deplină a sistemului juridic și instituțional național cu legislația și structura instituțională UE. 

Totodată, în cadrul interviului, Ala Nemerenco a fost întrebată despre referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care va avea loc în această toamnă, dar și cum va arăta sistemul medical autohton dacă statul nostru va adera la Uniunea Europeană. 

„Aderarea la Uniunea Europeană pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova înseamnă standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare. Câteva dintre principalele beneficii ale aderării la UE sunt standarde ridicate de calitate. Astfel, Uniunea Europeană are reguli stricte și standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și siguranța pacienților. Prin aderarea la UE, sistemul de sănătate al Republicii Moldova va trebui să se alinieze acestor standarde, ceea ce va duce la o îmbunătățire semnificativă a calității îngrijirilor medicale oferite populației”, susține Ala Nemerenco. 

De asemenea, un alt beneficiu este accesul la finanțare și resurse europene. În calitate de membru al UE, țara noastră va putea accesa mai rapid fonduri europene importante destinate construcției, renovării și dotării spitalelor.

Totodată, un alt beneficiu, potrivit Alei Nemerenco, ar fi dezvoltarea resurselor umane, colaborare și schimb de experiență. 

„UE oferă programe de formare, specializare și dezvoltare profesională pentru personalul medical, îmbunătățind competențele și calitatea serviciilor oferite. Aderarea la UE va facilita colaborarea cu alte state membre și schimbul de cunoștințe și bune practici în domeniul sănătății. Republica Moldova va beneficia de experiența și expertiza altor țări europene în implementarea politicilor de sănătate”, a afirmat ministrul Sănătății. 

În acest sens, ministrul încurajează toți cetățenii să participe la referendumul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și să contribuie astfel la construirea unui viitor mai prosper și mai sigur pentru toți. 

„Alegem să fim parte a comunității europene, cu standarde înalte în sănătate, educație și dezvoltare socio-economică. Să fim vocea schimbării și să votăm pentru un parcurs european al Republicii Moldova”, a spus aceasta. 

Peste 6.000 de ucraineni au fost evacuați din regiunea Harkov în ultimele trei zile

Forțele armate rusești își concentrează toate eforturile militare pe cucerirea orașului Vovceansk, care se află în nord-estul Harkovului. 1.600 de ucraineni au fost evacuați doar din acest oraș, ieri, și 6.000 de persoane, în total, din regiunea Harkov, de la începutul noii ofensive militare rusești.

Între timp, preşedintele Putin a propus un nou ministru al apărării, pe Andrei Belousov, numindu-l pe Serghei Şoigu secretar în Consiliul de Securitate a Ţării.

Situaţia pare să fie extrem de dificilă în oraşul Vovceansk, mai ales că ucrainenii nu au fortificaţii adecvate aici, iar ruşii au încercuit oraşul. Este vorba despre un avans de 2,5 km al ruşilor pe direcţia Vovceansk, unde Moscova a  dislocat cel puţin patru batalioane motorizate din cadrul Districtului Militar Leninngrad.

Şi Statul Major al Apărării din Ucraina a anunţat, noaptea trecută, că situaţia este dificilă în Vovceansk şi pe direcţiile Plina-Likianţi, Plina-Hliboke, Plina-Oliinikove şi Murom-Buruvatka. Kievul a anunţat şi că dislocarea de rezerve militare pentru a stabiliza situaţia în zonă continuă.

sursa

Regele Charles, dezvăluiri cu privire la un efect secundar al tratamentului chimioterapeutic pentru cancer

Regele Charles a oferit luni o perspectivă personală asupra luptei sale cu cancerul.  Monarhul a dezvăluit că și-a pierdut simțul gustului, potrivit The Independent. Mărturisirea i-a făcut-o unui veteran al armatei britanice.

În timpul vizitei efectuate luni după-amiază la Muzeul aviatic al armatei din Middle Wallop, Hampshire, regele, în vârstă de 75 de ani, a stat de vorbă cu Aaron Mapplebeck, veteran al armatei britanice și supraviețuitor al cancerului.

Cei doi au discutat despre efectele secundare ale tratamentului.

Când veteranul i-a mărturisit monarhului că și-a pierdut simțul gustului în timpul chimioterapiei pe care a urmat-o anul trecut, Regele Charles a spus că acest lucru i s-a întâmplat și lui.

I-a predat Prințului William comanda fostului regiment al Prințului Harry

Monarhul a venit cu elicopterul la ceremonia specială la care a participat și Prințul William, în cadrul căreia a predat oficial comanda fostului regiment al Prințului Harry.

Prințul Harry și Regele Charles nu s-au văzut în timpul scurtei vizite a ducelui la Londra.

sursa

Părinții, alături de cei patru copii! Familia fotbalistului Zidane într-o poză de milioane de like-uri
Articolul anterior
Cleopatra Stratan, într-o poză rară alături de mama sa: ,,La mulți ani, celei mai frumoase femei din lume!”
Articolul următor