În imagini apărute pe pagini de Telegram proruse și preluate de jurnaliști Politico ori Mirror, un reprezentant al regimentului 113 al rezerviștilor din așa-zisa Republică Populară Donețk îi cere președintelui rus să fie trimis acasă, împreună cu camarazii săi.
Problemele cu care se confruntă soldații ruși în Ucraina încep să iasă la iveală și pe canale proruse.
De exemplu, postări Telegram preluate de jurnaliști Mirror sau Politico arată cum rezerviști trimiși din Donbas în oblastul Herson cer să se întoarcă acasă.
Motivul, spune jurnalistul Christopher Miller, aflat de 12 ani în estul Europei, este faptul că luptă „în frig și foame, fără medicamente”, aruncați să fie măcelăriți fără arme decente.
Ei vor să fie întorși acasă, unde se desfășoară, conform lor, o procedură de mobilizare cu mari lipsuri, dar și care nu ocolește anumite categorii de persoane numite inițial, precum tații cu mulți copii ori persoane bolnave.
Miller, jurnalistul care a preluat imaginile pe canalul său de Twitter, este un nume nou în echipa Politico, ocupându-se, în trecut, de războiul din estul Ucrainei pentru BuzzFeed și Europa Liberă Ucraina.
Evocă un episod cu Putin la Dresda
„Stimate Putin Vladimir Vladimirovici. Vi se adresează personalul companiei întâi, batalionul 5 pușcași, regimentul 113 al rezerviștilor din Republica Populară Donețk, cantonați în Oblastul Herson. Ne adresăm ofițerilor Republicii Federației Ruse și colonelului KGB care în 1989 și-a apărat subordonații. Nu putem găsi un răspuns cererilor noastre legitime (…) Indiferența aparatului de stat obligă din nou poporul să-și apere drepturile”, spune reprezentantul regimentului 113 al autoproclamatei Republici Populare Donețk.
El se referă la o legendă din trecutul lui Vladimir Putin, care, în 1989, conform propagandei ruse, a ars documente secrete la sediul KGB din Dresda, Angelikastrasse 4, în timpul unor proteste în fața clădirii. În același timp, el ar fi ieșit să negocieze cu protestatarii, o poveste denumită „mitologie pură” de presa germană.
„Personalul a învins atât foamea, cât și frigul pentru o perioadă însemnată de timp fără să aibă nici suport material, nici medical, nici alimentar. Procedura de mobilizare s-a desfășurat fără control medical. Printre personal se numără cei care, conform legilor Republicii Populare Donețk, nu trebuie mobilizați – persoane cu boli cronice și psihice, tutori, tați ai multor copii”, continuă bărbatul.
Imaginile vin în contextul unor declarații formulate de Denis Pușilin, liderul așa-zisei regiuni, care a repetat în dese rânduri că rezerviștii Republicii Populare Donețk nu sunt trimiși în prima linie ori în afara Donbasului.
Un lucru contrazis de discursul soldaților aflați în apropiere de Herson, la peste 500 de kilometri de casă.