Soldații nord-coreeni, sosiți în Kursk pentru a ajuta Rusia

Soldați nord-coreeni care ajută Moscova au fost desfășurați la Kursk, zona rusă controlată de trupele ucrainene, a declarat luni șeful NATO, Mark Rutte. Anunțul marchează o nouă fază a războiului Moscovei cu Kievul, în timp ce Phenianul încearcă să recupereze teritorii pentru Vladimir Putin, scrie digi24.ro.

„Pot confirma că trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk”, a declarat Rutte reporterilor, imediat după o întâlnire cu un înalt oficial al serviciilor de informații sud-coreene. Secretarul general al NATO a adăugat că îi va suna în cursul zilei de luni pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și pe ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov. Remarcile lui Mark Rutte, care confirmă informațiile anterioare din Ucraina, înseamnă că trupele nord-coreene sunt acum în luptă – sau pregătite pentru luptă – cu armata ucraineană. Armata Kievului a capturat părți din Kursk în august, în timpul unei operațiuni care a reprezentat prima invazie a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Asistența pe câmpul de luptă oferită de Phenian președintelui rus Vladimir Putin a alarmat aliații occidentali, iar Rutte a subliniat că desfășurarea trupelor nord-coreene reprezintă o „extindere periculoasă” a conflictului. Ucraina a sperat să folosească ocupația pentru a forța Rusia să își redisloce trupele aflate în prezent în estul Ucrainei. Desfășurarea de către Moscova a trupelor nord-coreene marchează „o escaladare semnificativă a implicării continue a RPDC (Coreea de nord, n.r.) în războiul ilegal al Rusiei” și „o extindere periculoasă a războiului Rusiei”, a declarat Rutte, făcând referire la numele oficial al Coreei de Nord.

Pe de altă parte, Rutte a spus că desfășurarea arată slăbiciunea Rusiei și este „un semn al disperării crescânde a lui Putin”. „Peste 600.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul lui Putin, iar acesta este incapabil să își susțină asaltul în Ucraina fără sprijin străin”, a spus el. „Acest lucru se datorează faptului că ucrainenii ripostează cu curaj, reziliență și ingeniozitate”. „NATO face apel la Rusia și la RPDC să înceteze imediat aceste acțiuni”, a adăugat Mark Rutte.

Explozie la Călărași, după ce un bărbat a vrut să aprindă focul cu benzină. Victima s-a ales cu arsuri pe 80% din suprafața corpului

Un incendiu a izbucnit în ziua de ieri către ora 17:12 într-o gospodărie de pe strada Tineretului din orașul Călărași, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Flăcările au cuprins mai multe bunuri din interiorul locuinței cu suprafața de 25 m2. Pentru stingerea focului au fost îndreptate trei echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au reușit în scurt timp localizarea incendiului și lichidarea completă a acestuia la ora 18:59. În urma incendiului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 45 de ani a suferit arsuri pe circa 80% din suprafața corpului. Ulterior acesta a fost preluat de medici și transportat la spitalul raional pentru îngrijiri de rigoare.

În urma cercetărilor efectuate de specialiști, s-a constatat că incendiul ar fi izbucnit în urma unei deflagrații, după ce bărbatul ar fi încercat să aprindă focul în sobă cu benzină. În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la exploatarea sobelor și aparatelor de încălzit.

Cetățenii sunt rugați să evite aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile. Specialiștii recomandă folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba.

Totodată, persoanele sunt rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei, iar pe timp de noapte să stingă focul, pentru a evita producerea unor intoxicații sau incendii.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024 s-au produs 1327 incendii, în urma cărora au decedat 75 de persoane, inclusiv 3 minori.

Captură de circa 10 kg de droguri, în valoare de peste 3.500.000 de lei. Traficantul – un tânăr de 19 ani

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, în comun cu cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Ciocana, în conlucrare cu procurorii Procuraturii mun. Chișinău-Oficiul Ciocana, au deconspirat activitatea infracțională a unui tânăr de 19 ani, suspectat de realizarea substanțelor narcotice prin intermediul aplicației Telegram, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În urma măsurilor speciale de investigație şi a acţiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că banii obținuți în cadrul schemei infracționale erau transferaţi pe alte conturi curente înregistrate în băncile comerciale din Republica Moldova pe numele persoanelor interpuse.

În timpul percheziției la domiciliul tânărului din municipiul Chișinău au  fost ridicate peste 4 kg de hașiș, 5 kg de canabis (hidropon), 500 de pastile Ecstasy, 137 de grame de cocaină, precum  și un telefon mobil care conține informații relevante.

Suspectul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar conform legislației în vigoare persona culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

În continuare se întreprind acțiuni în vederea stabilirii și altor persoane implicate în acest caz.

Schema de corupere a alegătorilor din Moldova ar fi fost elaborată de serviciile speciale rusești

Procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a anunțat luni în cadrul unei conferințe de presă că, până în primăvara anului 2024, coruperea alegătorilor moldoveni și alte acțiuni organizate de fosta formațiune a lui Ilan Șor erau finanțate cu numerar, iar noua schemă de finanțare, prin intermediul băncii rusești PSB, ar fi fost elaborată de către serviciile speciale rusești, scrie presa română care citează surse din R. Moldova.

Munteanu a precizat că această schemă este parte a războiului hibrid și a îndemnat cetățenii, dar și instituțiile statului la vigilență. El a reamintit că acțiunea de corupere a alegătorilor se pedepsește, iar persoanele care se autodenunță sau colaborează cu ancheta vor fi scutite de pedeapsă, scrie moldpres.

El a precizat că, în ultima perioadă, Inspectoratul Național de Investigații a desfășurat mai mult de 800 de percheziții. A pus în executare peste 380 de măsuri speciale de investigații, a reținut mai mult de 28 de persoane și a ridicat și sechestrat echivalentul în lei moldovenești a peste 50 de milioane. De asemenea, oamenii legii au atribuit statut de învinuit în privința a mai bine de 35 de persoane. Muntean a declarat că mai multe dosare inițiate pe numele unor membri ai fostului Partid Șor sunt tergiversate în instanță și a venit cu un apel către angajații săi. „Vin cu un apel către toți procurorii, ofițerii și avocații. Suntem în fața unei provocări fără precedent. Acțiunile infracționale sunt puse în aplicare de organizațiile și grupări care sunt coordonate și finanțate din afara țării. Acestea utilizează toate instrumentele infracționale folosite în cadrul unui război hibrid, fără a ține cont de resurse materiale și financiare. Știm că nu doar demnitatea noastră este pusă în joc, ci și existența noastră ca stat de drept. Sunt convins că vom trece peste aceste provocări fără precedent, dar va fi necesar să ne angajăm într-un dialog mai sincer și deschis în tot ce înseamnă modificări legislative și procesual penale”, a conchis Munteanu.

Reamintim că la 25 octombrie, pe adresele de e-mail ale instituţiilor mass-media din Republica Moldova a fost trimisă o listă cu câteva mii de nume ale cetăţenilor care ar face parte din reţeaua lui Ilan Şor şi sunt implicaţi în schema de corupere electorală. Lista a fost expediată de către o persoană anonimă, care susţine că ar fi ofiţer de poliţie, relatează newsmaker.md. Într-un mesaj, expeditorul a menţionat, printre altele, că poliţia îşi face munca şi documentează demult schema de corupere electorală, însă „tare puţini procurori” autorizează acţiunile acesteia, iar judecătorii ar fi eliberat „mii de oameni” arestaţi.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei a venit cu o reacţie la informaţiile apărut în spaţiul public. „Cu referire la lista care conţine o serie de nume şi prenume ale unor persoane care ar fi simpatizanţi/activişti/membri ai organizaţiei criminale „ŞOR”, făcută publică astăzi, cu aluzii că aceasta ar fi răspândită sau divulgată de un reprezentant al unei instituţii ale statului, Poliţia nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, atât timp cât aceste informaţii nu au fost suprapuse cu cele deţinute de organele de drept. Totodată, aluziile aduse la disensiunile dintre instituţiile judecătoreşti, de drept şi cele de forţă în procesul de documentare a unei organizaţii criminale, Poliţia le respinge cu vehemenţă. Or, anume conlucrarea profesionistă între instituţiile statului ne-a permis să documentăm eficient acest proces masiv de corupere electorală. Catalogăm acest fapt drept o tentativă de dezbinare instituţională, căreia Poliţia nu îi va da curs”, se arată într-un comunicat publicat de IGP. De asemenea, contactată de NewsMaker, Procuratura Anticorupţie a declarat: „Vă informăm că urmează să analizăm datele expuse în listă şi să contrapunem cu materialele din dosar. La ora actuală nu putem face careva comentarii”. În septembrie, oamenii legii au iniţiat un dosar penal care vizează coruperea electorală de către reţeaua „Şor”. Sute de mii de oameni au primit bani, prin transferuri bancare din Rusia, pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidenţiale şi opţiunea „Nu” la referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE din 20 octombrie. Potrivit ultimelor informaţii oferite de IGP, în perioada septembrie-octombrie, suma transferurilor a ajuns la 39 milioane de dolari.

Mii de persoane au „rămas cu dizabilități” în urma vaccinului AstraZeneca. Ce despăgubiri ar putea primi
Articolul anterior