„Soldații ruși ne-au folosit drept scuturi umane”. Cum au încercat invadatorii să scape de forțele ucrainene. Mărturii terifiante din Obuhovîci

BBC a identificat dovezi clare că trupele ruse au folosit civili ca scuturi umane, pentru a nu fi atacați de soldații ucraineni. Localnicii din satul Obuhovîci spun că au fost luați din casele lor sub amenințarea armei și ținuți într-o școală de rușii care încercau să oprească avansarea forțelor ucrainene.

Cum au încercat invadatorii să scape de forțele ucrainene

În noaptea de 14 martie, soldații ruși care au ocupat satul Obuhovîci au fost alungați de forțele ucrainene. După lăsarea întunericului, localnicii care s-au ascuns în pivnițe povestesc că au auzit explozii puternice și sunetul blindatelor distruse. Satul Obuhovîci se afla sub ocupație rusă încă de la începutul invaziei – zona se afla pe axa principală a înaintarii ruse. 

Sătenii își amintesc cu groază de perioada de ocupație. Aceștia au descris, pentru BBC, cum rușii au mers din ușă în ușă, i-au adunat sub amenințarea armei și i-au ținut în sala de sport din școală – unde i-au folosit drept scuturi umane.

„Rușii sunt niște fasciști, vandali. A fost haos, copii și oameni în toată firea care plângeau… Nu vreau să vorbesc despre ruși. Nu sunt ființe umane”, a declarat Ivan, un bărbat în vârstă de 60 de ani.

Lydmila Sutkova a descris, la rândul său, momentele de teroare. „Când au venit exploziile, ne-am gândit că dacă tavanul cade, locul acesta va deveni o groapă comună”. Alții au mărturisit că unii dintre soldații ruși erau beți și au amenințat că îi vor duce în Belarus.

Maria Bilohovost, o bătrână în vârstă de 89 de ani, care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat că invadatorii ruși sunt la fel ca germanii, cu excepția faptului că, acum, agresorii vorbesc rusa, o limbă pe care o înțelege.

Femeia a mai adăugat că rușii au lăsat-o în casă, dar i-au luat pe ceilalți membri ai familiei – inclusiv pe nepoata ei Mariana și pe strănepoata Marharita, în vârstă de 2 ani. 

În următorul sat, un tânăr în vârstă de 25 de ani spune că a fost ținut captiv timp de 15 zile afară, la temperaturi sub zero grade – deseori legat – de trupele ruse. „M-a pus să mă așez pe o bancă de lângă casă, și-a îndreptat mitraliera spre mine și m-a împușcat în genunchi… motivul este că am un frate mai mic care a servit în armată. I-au găsit șapca și fotografiile militare”.

sursa

Alertă meteo: Cod Galben de vânt puternic în toată țara

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de intensificări ale vântului pe întreg teritoriul țării.

Astfel, în perioada 14 aprilie, ora 13:00 – 15 aprilie, ora 22:00, în special pe parcursul orelor diurne, sunt prognozate intensificări ale vântului din sud-est, cu rafale ce vor atinge viteze de 15-20 m/s, transmite Știri.md.

Riscuri:

  • sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric și ale legăturilor de comunicații;
  • se pot rupe crengi de copaci și se poate semnala doborârea unor arbori uscați;
  • este posibilă decopertarea parțială a unor construcții.

Recomandări:

  • evitarea trecerii prin apropierea copacilor;
  • ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ;
  • evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî;
  • evitarea folosirii focului deschis.

Biserica din satul Gârbova a fost cuprinsă de flăcări în seara de Florii

În seara de Florii, interiorul bisericii Adormirii Maicii Domnului din satul Gârbova, raionul Ocnița, a fost parțial cuprins de flăcări.

Martorii cred că incendiul ar fi fost provocat fie de un scurtcircuit, fie de folosirea necorespunzătoare a sobei din lăcașul de cult, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.

În urma incidentului au fost deteriorate picturile murale și câteva elemente de decor din biserică.

Potrivit informaţiilor, lucrările de reparaţie în interiorul lăcaşului de cult urmează a fi efectuate în această săptămână.

Preot, despre rugurile din Noaptea Învierii: Ritualul nu este susținut nici de Biserică

Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii este interzisă prin lege. Ritualul nu este susținut nici de Biserică. „Ceea ce ar trebui să ardă în conștiința și în inima fiecăruia dintre noi este flacăra Lui Hristos cel Înviat”, afirmă preotul Octavian Moșin, scrie agora.md.

Preotul Octavian Moșin, de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, a reiterat că acest ritual este periculos pentru sănătate.

Îmi amintesc de semenii mei, cum se aduna o cantitate enormă de anvelope. E foarte periculos când stai aproape de foc, pentru că pe mulți am văzut rănindu-se, mulți au ajuns în Noaptea de Înviere chiar la spital.

Octavian Moșin spune că acest obicei se trage, cel mai probabil, din perioada sovietică.

Oamenii de bună credință nu puteau participa la slujbă, fiind o restricționare. Acea perioadă era cumva o sărbătoare în afara sărbătorii. O altă versiune ar fi că păgânii care vin din alte culturi și religii și-au găsit locul în afara slujbei, tocmai în astfel de ruguri, care niciodată n-au fost specifice creștinismului.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, arderea anvelopelor prezintă riscuri semnificative pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor.

”În cadrul procesului de ardere, sunt eliberate în atmosferă zeci de substanțe chimice periculoase, printre care monoxidul de carbon, oxizii de sulf și de azot, dioxinele, furanii, metalele grele, benzenul și hidrocarburile aromatice policiclice.”

Ziarul rus independent Novaia Gazeta încearcă să evite cenzura Kremlinului și lansează o ediție europeană
Articolul anterior
Copiii fără părinți sau tutori dintre refugiații de război sunt o îngrijorare pentru UE, care se teme de „adopții ilegale”
Articolul următor
Close menu