Soldații ruși refuză să mai meargă pe front: măsura disperată a lui Putin

Kremlinul încearcă să creeze iluzia că rușii care luptă în Ucraina se vor bucura de perspective de carieră importante, inclusiv posibilitatea de a avea viitoare roluri guvernamentale, în timp ce Moscova se confruntă cu un deficit de militari dornici să semneze contracte cu Ministerul Apărării și încearcă să înăbușe criticile din partea veteranilor de război din Ucraina, relatează Tje Moscow Times, citată de hotnews.ro.

Presa rusă a scris luni că mai mulți veterani ai luptelor din Ucraina fac internshipuri în administrația prezidențială, ca parte a programului de formare profesională „Vremea Eroilor” al Kremlinului. Kremlinul a confirmat ulterior informațiile.

De când președintele Vladimir Putin a proclamat în februarie că veteranii de război din Ucraina vor deveni „noua elită” a societății, Kremlinul a lucrat pentru a consolida această imagine prin propagandă televizată și prin programe precum „Vremea Eroilor”.

Procedând astfel, autoritățile încearcă astfel să creeze o imagine cât mai atractivă a serviciului militar pentru potențialii recruți, a declarat pentru The Moscow Times analistul politic independent Abbas Galliamov. 

Cealaltă sarcină importantă a Kremlinului este să le ofere sutelor de mii de veterani de război ai Rusiei impresia că sacrificiile lor au fost pentru un motiv – și că ei sau camarazii lor au șansa, deși în mod înșelător, să se alăture elitei ruse.

Cotidianul Vedomosti, citând surse de la Kremlin, a raportat că „mai mulți” veterani de război din Ucraina urmează acum stagii în puternicul departament al politicii interne din cadrul administrației prezidențiale.

Doar doi dintre ei, maiorul Denis Didenko și ofițerul Anton Șorohov, au fost identificați după nume. Deși se știe public puțin despre acești bărbați, Didenko a putut să se adreseze lui Putin la un eveniment din iunie 2024 care, potrivit The Moscow Times, a fost complet regizat.

În total, 83 de persoane au fost înscrise în programul „Vremea Eroilor” în 2024. Numărul exact al acestor tineri care au luat parte la invazia pe scară largă a Ucrainei – și care au fost plasați în stagii în administrația prezidențială – rămâne necunoscut.

Unul dintre participanții la program, care nu a obținut un internship în administrația prezidențială, Nursultan Mussagaleev, a fost suspectat de serviciul de securitate SBU al Ucrainei de implicare în cel puțin un episod de tortură și ucidere de civili în orașul Bucha în primăvara anului 2022. Cel puțin alți patru s-ar putea să fi fost implicați în ocupația rusă a orașului și în bătălia pentru Mariupol din estul Ucrainei, potrivit agenției rusești de investigații Agentsvo. 

Cei care intră în acest program se încadrează în două categorii: bărbați care au fost oficiali înainte de război și au mers pe front pentru a-și face un nume și pentru a avansa în carieră și veterani de război fără experiență anterioară în funcții publice.

Cel din urmă grup nu se poate califica pentru funcții de nivel înalt, a scris Vedomosti, citându-l pe analistul politic Rostislav Turovski.

Vorbind pentru The Moscow Times, un oficial guvernamental rus a spus că Kremlinul nu dorește doar să-i recompenseze financiar pe cei implicați în așa-numita „operațiune militară specială”, ci să-i coopteze pe cei „care luptă și vărsă sânge pentru regim” în eșaloanele superioare ale puterii ca o practică obișnuită.

Elevii din 5 școli din țară vor avea acces la educație și servicii de sănătate, precum și produse de igienă menstruală gratuite

Elevii din 5 școli din Republica Moldova vor avea acces la educație și servicii de sănătate, un mediu prietenos de învățare, precum și produse de igienă menstruală gratuite în cadrul Programului Școala EduLIFE, care este extins în baza unui parteneriat public privat dintre Ministerul Educației și Cercetării, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Fundația Felicia, al cărei fondator este o compania privată din domeniul farmaceutic, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest sens, un memorandum de colaborare pe termen de trei ani a fost semnat, astăzi, între cele trei părți.

Programul “Școala EduLIFE” a fost pilotat de UNFPA și Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineret și Platforma Suntparinte.md în patru instituții de învățământ general în anul 2023. Programul presupune investiții într-un mediu prietenos elevilor prin modernizarea unei săli de clasă, renovarea cabinetului medical și a biroului psihologului școlar, acces la educație pentru sănătate sexuală și reproductivă și access la produse de igienă menstruală gratuite.

Ca urmare a acestui parteneriat, Fundația Felicia va contribui la extinderea modelului în alte două școli prin investiții în renovarea cabinetelor medicale. Totodată, cele două școli și altele trei vor fi echipate cu dispensere și absorbante gratuite pentru întregul an școlar.

Activității cadastrale în Republica Moldova, eficientizate

Guvernul continuă să eficientizeze domeniul activității cadastrale în Republica Moldova. În acest scop, Executivul a aprobat, astăzi, extinderea termenului de implementare a Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară până în anul 2026, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul proiectului va fi asigurată finalizarea înregistrării primare a proprietății private și a lucrărilor de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică, precum și corectarea erorilor comise anterior în procesul de transmitere în proprietate a terenurilor. Odată finalizat procesul, acesta va permite autorităților publice locale, dar și centrale, să gestioneze mai corect terenurile pe care le au în proprietate, cu posibilități sporite de a-și crește veniturile proprii și îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.

Delimitarea proprietăţii publice a fost deja finalizată în 57 de unități administrativ-teritoriale, înregistrarea proprietății private – în 98 de localități, iar corectarea erorilor admise anterior a fost făcută în 252 de localități. 

Responsabilă de implementarea proiectului este Instituția Publică „Cadastrul bunurilor Imobile”, ca urmare a reformei instituționale a Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Proiectul de înregistrare şi evaluare funciară este realizat în cadrul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a demarat în anul 2019.

Resursele de apă vor fi gestionate mai eficient pentru a reduce riscul de inundații

Resursele de apă vor fi gestionate mai eficient, iar exploatarea acestora va fi strict monitorizată, pentru a reduce riscurile de producere a inundațiilor, dar și de poluare a apei. Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului privind procedura de elaborare și de revizuire a Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, pentru prevenirea și minimalizarea riscului de inundații, este introdusă obligativitatea efectuării expertizei tehnice a construcțiilor hidrotehnice construite până în anul 1991, dar și obligativitatea administratorilor de baraje de a transmite trimestrial Registrul de observație asupra nivelului apei în lacurile de acumulare, iazuri și heleștee. 

De asemenea, sunt stabilite modul de transmitere în folosință pentru amplasarea prizelor de apă, stațiilor de pompare și a instalațiilor mobile de pompare; înregistrarea regulamentelor de exploatare și a fișelor tehnice la autoritatea administrativă de gestionare a apelor și introducerea datelor în Sistemul informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”. 

În ședința de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat și Metodologia privind analiza presiunilor și evaluarea riscurilor activității umane pentru districtele bazinelor hidrografice. Aceasta va specifica inclusiv modul de stabilire a corpurilor de apă care se află sub risc de neîndeplinire a obiectivelor de mediu. Rezultatele evaluării vor fi reprezentate pe hărți, prin atribuirea pentru fiecare corp de apă a unei culori, în funcție de tipul de risc. 

În context, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că aceste acțiuni erau necesare de mult timp și vor ajuta autoritățile să gestioneze mai bine situațiile de criză provocate de calamitățile naturale: „Îmi pare rău că am ajuns să se întâmple o nenorocire ca noi să atragem atenția cuvenită resurselor de apă și, în mod special, cum administrăm bazinele de apă”, a spus premierul.

Caz șocant în Italia: Angajații unor cimitire extrăgeau dinți de aur de la cadavre pentru a le vinde
Articolul anterior
Inovație în România. Primul laborator de carne hibridă își deschide porțile
Articolul următor