Şomerii din Istanbul vor beneficia de transport public gratuit

Locuitorii din Istanbul care nu au un loc de muncă vor putea, în curând, să utilizeze gratuit sistemul de transport public, o măsură destinată să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă, transmite Bloomberg, transmite Agerpres citată de g4media.ro.

Istanbulul, o metropolă cu 16 milioane de locuitori, este primul mare oraş care încearcă o astfel de politică. Măsuri similare au fost lansate în oraşe mai mici precum Budapesta (Ungaria), Birmingham (Anglia) şi Sevilia (Spania).

Programul din Istanbul este neobişnuit de mare. El va fi disponibil tuturor celor care caută un loc de muncă şi sunt înregistraţi la oficiile municipale de şomaj, un grup care în 2023 număra 237.893 de persoane. Fiecare persoană eligibilă va beneficia de 96 de călătorii gratuite pe o perioadă de trei luni, cu maxim patru călătorii pe zi, via o aplicaţie sau un cod QR.

Iniţiativa vine într-un moment în care costurile cu transportul în Istanbul au crescut exploziv. Costurile unei singure călătorii în sistemul public de transport s-a majorat de aproape cinci ori în ultimii cinci ani, pe măsură ce Turcia a cunoscut mai multe crize monetare şi o inflaţie accelerată. În paralel, rata şomajului în Turcia se situa la 8,8% în luna iulie, chiar dacă atunci când sunt luaţi în calcul angajaţii part-time sau lucrătorii sezonieri, rata generală a şomajului a atins 27,2% la finele lunii iulie.

„În special după Covid, subiectul accesibilităţii transportului a devenit un subiect important la nivel global. Autorităţile locale caută modalităţi prin care să sprijine persoanele care se confruntă cu situaţii economice dificile pe fondul crizelor economice”, spune Kaan Yildizgoz, fost director la Asociaţia Internaţională pentru Transport Public (Bruxelles) şi care anterior a supervizat sistemul de metrou din Istanbul.

Subvenţionarea călătoriilor pentru cei care caută un loc de muncă este una din modalităţile prin care oraşele încearcă să facă transportul mai accesibil. Unele oraşe, precum Luxemburg şi Tallinn (Estonia) au făcut transportul public gratuit pentru toţi, însă până acum rezultatele sunt mixte. În multe alte oraşe, transportul este gratuit pentru studenţi şi săraci.

Studiile efectuate în Marea Britanie arată că tarifele cu transportul contează pentru cei care încearcă să reintre pe piaţa muncii. Potrivit unui studiu din 2019 al grupului Urban Transport, 77% din cei care căutau un loc de muncă din oraşele din jurul Londrei nu au acces la un automobil sau motocicletă şi un sfert au declarat că în căutarea unui loc de muncă au fost afectaţi de costurile cu transportul.

Totuşi, studiile au ajuns la concluzii diferite cu privire la modul în care politici precum cele din Istanbul pot afecta ocuparea forţei de muncă. Chiar dacă „majoritatea dovezilor sugerează o corelaţie pozitivă” între politicile de transport şi ocupare, studiile existente „nu sunt clare şi deseori arată rezultate mixte”, potrivit cercetătorilor de la Institutul pentru studii în transport de la Universitatea din Leeds, care au analizat aproape 100 astfel de studii.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

ULTIMA ORĂ: Alegători duși cu avionul din Rusia în Belarus, Azerbaidjan și Turcia
Articolul anterior
Finanțare nerambursabilă pentru ÎMM-urile din domeniul turismului. ODA recepționează cereri
Articolul următor