Șor a folosit bătrâniii din Găgăuzia pe post de cărăuși pentru transportarea genților de bani în aeroport

Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați de către ofițerii Inspectoratului Național pentru Integritate, procurorii  Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Serviciului Vamal, în timpul controalelor efectuate la Aeroportul Internațional Chișinău, pe 22 aprilie. Oamenii legii au anunțat pornirea unei cauze penale pe faptul contrabandei în interesul unui grup criminal organizat, scrie evz.ro.

Este vorba despre cetățenii Republicii Moldova, majoritatea vârstnici, care se întorceau de la Moscova, unde au participat la lansarea Blocului „Pobeda/Victorie” al oligarhului fugar Ilan Șor. Aceștia dețineau la ei sume de bani de până la 10 mii de dolari, bani care urmau să fie folosiți ilegal de partidele politice afilitate lui Șor.

Pasagerii din cursa lui Șor transportau bani în  valută

Pe 22 aprilie, la sosirea lor în Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), pasagerii au fost verificați de către inspectorii vamali. Astfel, de la cei 135 de pasageri vizați au fost ridicate sume de bani ce variau între 6.000  -9.500 de dolari, aduși în Republica Moldova în diferite valute – 1.052.414 dolari americani, 3070 de euro și 62.250 ruble rusești. Banii erau astfel împărțiți încât fiecare să poată introduce separat suma de banii până la 10.000 de euro, care este permisă prin lege în Republica Moldova, informează Poliția Republicii Moldova.

Potrivit poliției, în baza măsurilor speciale, a fost urmată ipoteza întemeiată privind înfăptuirea acestor acțiuni în beneficiul unei organizații criminale, în scopul introducerii în țară a banilor în sumă totală mai mare de pragul permis de lege, prin repartizarea celor peste 20 milioane de lei în mod fraudulos pasagerilor sosiți în Republica Moldova preponderent cu cursa avia din Erevan, Armenia.

Totodată, au fost ridicate și telefoane mobile, pentru cercetarea lor în cadrul cauzei penale, a declarat șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu.

Șor a folosit bătrâniii din Găgăuzia pe post de cărăuși pentru transportarea banilor

Potrivit oamenilor legii, majoritatea pasagerilor erau de vârsta a doua, din localitățile de la sudul Republicii Moldova. Aceștia ar fi fost folosiți în calitate de cărăuși, astfel încât autoritățile moldovene să nu cunoască despre originea și scopul folosirii acestor bani.

„Conform investigațiilor, persoanele care asigurau transportarea banilor beneficiau de recompense de la 300 la 500 de euro. O parte dintre acestea au reușit să treacă înainte de începerea operațiunii și au transmis banii așa-zișilor colectori, fie chiar în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, fie în mijloacele de transport în drum spre casă.

De asemenea, au fost ridicate și alte bunuri. O parte din cărăuși a conlucrat cu autoritățile, așa că ei pot beneficia de schimbarea statutului de bănuit. Cărăușii sunt cetățeni ai Republicii Moldova cu vârstă destul de înaintate. Anterior erau folosite persoane tinere, acum au încercat să folosească vârstnicii pentru a sensibiliza autoritățile. Majoritatea lor erau din Găgăuzia” a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Suplimentar verificărilor de la Aeroport, în cadrul dosarului au fost desfășurate zeci de percheziții inclusiv în afara Chișinăului, cumulat fiind desfășurate peste 150 de percheziții, în cadrul cărora de asemenea au fost ridicate sume de bani.

Acum, banii au fost indisponibilizați și vor fi folosiți în calitate de probă în dosarul penal. Potrivit Poliției Republicii Moldova, acțiunile de urmărire penală continuă, în vederea stabilirii originii și destinației banilor. Ulterior va fi comunicată și informația privind determinarea atribuirii statutelor procesual-penale, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției și garanții procedurale, potrivit legii.

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Schimbare importantă în Republica Moldova! A apărut semnătura electronică, disponibilă pe telefoane
Articolul anterior
Percheziții într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice la Agenția Rezerve Materiale. Prejudiciul se circa la circa 4 milioane de lei
Articolul următor