Spînu: Guvernul propune ca tariful pentru gaz să fie stabil pe 14 luni

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că Guvernul i-a propus ANRE-ului să adopte o decizie, prin care să stabilească un tarif fix la gazul natural pentru o perioadă de 14 luni – și nu pentru 6 sau 8 luni, așa cum se vehicula în spațiul public.

Asta pentru ca diferențele de tarife să fie amortizate, luându-se în calcul faptul că iarna prețul de achiziție a gazului este mare, iar vara prețul este mai mic, transmite Realitatea.md.

„Prețul de achiziție la moment este de circa 450 de dolari per mia de metri cubi. În luna octombrie prețul a fost de 890 de dolari, în septembrie – 550 de dolari, în august a fost de 450 de dolari.

În situația data, matematic, se va vedea că dacă aplicăm un tarif de 8 lei – el nu va ajunge nici pentru plata gazului propriu-zis”, a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul Jurnal TV.

De asemenea, ministrul a specificat că decizia finală totuși ține de ANRE, care urmează să se întrunească în ședință și să ia o Hotărâre în acest sens.

Tariful în prezent pentru un metru cub de gaz natural este de 11,08 lei. Prețul de achiziție a gazului rusesc de la Gazprom este de 450 de dolari pentru mia de metri cubi.

Maia Sandu, în clasamentul celor mai influenți oameni din Europa
Articolul anterior
Indemnizația unică la nașterea copilului ar putea fi majorată cu 609 lei
Articolul următor