Spitalele din Beijing, copleșite de „un val fără precedent” de boli respiratorii. Se așteaptă și 13 ore pentru un consult

Spitalele din Beijing şi din nordul Chinei se confruntă cu o creştere a numărului de copii cu boli respiratorii, în condiţiile în care ţara intră în prima iarnă de la relaxarea controalelor stricte din timpul pandemiei de COVID-19, relatează CNN şi Reuters, potrivit Libertatea.

Timpii de aşteptare pentru un consult la medic se întind pe ore întregi, sute de pacienţi stând la coadă la unele spitale pentru copii în marile oraşe din nordul Chinei, potrivit unui reportaj CNN şi presei chineze.

Un oficial de la Spitalul de Pediatrie din Beijing a declarat marţi presei de stat că media actuală de peste 7.000 de pacienţi zilnic „depăşeşte cu mult capacitatea spitalului”.

La rândul său, cel mai mare spital de pediatrie din Tianjin a bătut sâmbătă un record, primind peste 13.000 de copii la departamentele sale de ambulatoriu şi de urgenţă, potrivit unui post local de stat.

Când CNN a sunat joi pentru a se informa despre programările de la Spitalul Prieteniei din Beijing, un membru al personalului a spus că ar putea dura toată ziua pentru un consult la un medic pediatru. „În acest moment, avem o mulţime de copii aici. Cei care au făcut o programare de urgenţă ieri încă nu au putut să fie văzuţi de medic în această dimineaţă”, a spus membrul personalului.

Oficialii din domeniul sănătăţii din Beijing şi din alte oraşe importante din nordul Chinei spun că bolile sezoniere tipice, inclusiv gripa şi virusul sinciţial respirator (RSV), precum şi pneumonia cu micoplasmă – o infecţie bacteriană care provoacă de obicei o infecţie uşoară şi afectează în mod obişnuit copiii – sunt cauzele principale care au dus la această situaţie.

Creşterea numărului de cazuri în nordul Chinei vine pe fondul majorării numărului de infecţii respiratorii sezoniere în întreaga emisferă nordică, inclusiv în Statele Unite, unde RSV se răspândeşte la niveluri „fără precedent” în rândul copiilor.

13 ore de așteptare la spitale

În ultimele săptămâni, părinţii chinezi s-au plâns pe reţelele de socializare de situaţia aglomerată din spitale, unde este nevoie de ore pentru ca un copil să ajungă să fie consultat de un medic, în timp ce în cazul analizelor sau pentru o perfuzie intravenoasă aşteptarea este şi mai lungă. Având în vedere că sistemul de îngrijire primară din China este relativ subdezvoltat, persoanele bolnave se îndreaptă de obicei către spitale sau către camerele de urgenţă ca prim punct de contact. Aceste facilităţi pot deveni supraaglomerate în timpul sezoanelor de vârf.

Pe platforma chineză de socializare Weibo, o fotografie distribuită pe scară largă arată un ecran de spital care îi anunţa pe pacienţi că la coadă se aflau peste 700 de persoane cu un timp de aşteptare estimat la 13 ore.

La un spital de pediatrie afiliat la Institutul de Pediatrie din Beijing, holurile erau atât de pline, încât unii copii cu perfuzii intravenoase stăteau în braţele părinţilor lor, care se aliniau pe holuri pe scaune pliante, arată videoclipuri pe reţelele sociale.

China îndeamnă la vigilență

Comisia Naţională de Sănătate (NHC) i-a avertizat joi pe părinţi că spitalele mari ar putea avea „timpi de aşteptare lungi şi un risc ridicat de infecţii încrucişate”, îndrumându-i către alte tipuri de unităţi pentru triaj. Într-un comunicat, NHC a precizat că a dat instrucţiuni „tuturor localităţilor” să îşi consolideze sistemele de gestionare a cazurilor şi de tratament – inclusiv să identifice cazurile grave în rândul afluxului de pacienţi.

Între timp, guvernul municipal din Beijing a republicat un articol în presa de stat în care un medic le spunea părinţilor că nu este nevoie să ceară fluide intravenoase „de îndată ce un copil are febră”.

China a făcut un apel la vigilenţă vineri, în timp ce o creştere bruscă a numărului de boli respiratorii a afectat şcolile şi spitalele. Consiliul de Stat a declarat că gripa va atinge un vârf în această iarnă şi primăvară, iar infecţia cu mycoplasma pneumoniae va continua să fie ridicată în unele zone şi în viitor. De asemenea, acesta a avertizat asupra riscului unei reveniri a infecţiilor COVID.

„Toate localităţile ar trebui să consolideze raportarea informaţiilor privind bolile infecţioase pentru a se asigura că informaţiile sunt raportate în timp util şi cu exactitate”, a precizat Consiliul de Stat într-un comunicat.

OMS a discutat cu oficialii chinezi

Însă situaţia din China a stârnit îngrijorare la nivel mondial, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut miercuri Chinei să furnizeze mai multe informaţii despre creşterea numărului de boli respiratorii şi a cazurilor de „pneumonii nediagnosticate la copii” citate de un raport al Programului de monitorizare a bolilor emergente (ProMED).

Cu toate acestea, după ce a discutat joi cu oficiali chinezi din domeniul sănătăţii, OMS a declarat că datele au indicat o creştere a numărului de consultaţii în ambulatoriu şi a internărilor în spital ale copiilor din cauza pneumoniei cu micoplasmă şi a bolilor sezoniere comune cauzate de RSV, adenovirus şi virusul gripal începând cu luna octombrie.

OMS spune că oficialii chinezi au raportat că actuala „creştere a numărului de boli respiratorii nu a dus la depăşirea capacităţii spitalelor”. Agenţia ONU a adăugat că autorităţile chineze i-au dat asigurări că nu au fost „detectaţi agenţi patogeni neobişnuiţi sau noi sau prezentări clinice neobişnuite”.

Nu este clar dacă a existat o creştere a bolilor respiratorii sau a cazurilor grave în rândul copiilor în comparaţie cu anii de dinaintea pandemiei, din cauza datelor publice limitate prezentate de China, menţionează CNN.

Experţii externi care monitorizează situaţia au remarcat, de asemenea, că nu există dovezi ale existenţei unui agent patogen nou, dar au cerut Chinei să împărtăşească mai multe informaţii cu publicul despre situaţia care se înregistrează.

Catherine Bennett, epidemiolog la Universitatea Deakin din Australia, a declarat că principala preocupare este dacă creşterea numărului de cazuri de pneumonie infantilă ar indica un nou agent patogen sau noi niveluri de gravitate a bolii. „Până acum nu am auzit rapoarte despre niciuna dintre acestea”, a spus Bennett, adăugând că este important să se monitorizeze sursele de infecţie pentru a exclude astfel de preocupări.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Spectaculos! Cel mai mare aisberg din lume a început să se miște după 30 de ani
Articolul anterior
Rusia amenință din nou Republica Moldova, care s-a alăturat sancţiunilor antirusești: „Decizia nu va rămâne fără răspuns”
Articolul următor