Spitalele din țară se sufocă. Medicii muncesc până la epuizare și ajung să se îmbolnăvească

Municipiile Chișinău şi Bălți, dar şi 33 de raioane sunt sub Cod Roșu de alertă privind răspândirea noului coronavirus. Numărul bolnavilor crește, iar cel al locurilor din spitale scade. Medicii muncesc până la epuizare și ajung să se îmbolnăvească.

Într-o situaţie gravă este și raionul Edineț, unde, în ultimele două săptămâni, a fost înregistrată o incidență de 440 de cazuri de îmbolnăvire la 100 de mii de locuitori.

Anatol Guțu, directorul Spitalului Raional Edineț:”Avem 130 de paturi, inclusiv 18 paturi de terapie intensivă. Practic toate paturile sunt ocupate.”

Anatol Guţu spune că numărul îmbolnăvirilor creşte din cauza lipsei de responsabilitate a oamenilor. Potrivit lui, patru angajați medicali, care se tratează în prezent de COVID, s-au infectat de la o rudă a unui pacient, venită în vizită la spital şi care a ascuns că a interacționat cu o persoană infectată.

Anatol Guțu, directorul Spitalului Raional Edineț: ”Când s-a depistat cazul a recunoscut, dar a fost deja târziu. Până când, la Edineț avem cadre medicale, avem cu cine lucra și lipsa unui lucrător o putem acoperi, dar asta nu este până la nesfârșit.”

Nici la Spitalul Raional Basarabeasca nu mai sunt paturi. Acolo, incidența este de 330 de cazuri la 100 de mii de locuitori, scrie publika.md.

Piotr Pușcari, președintele Raionului Basarabeasca:”Noi avem o secție mică pentru bolnavii cu COVID, cu 10 paturi. Am mai găsit 4 paturi și toate sunt ocupate. Oamenii sunt aduși cu ambulanţa și noi nu-i putem lăsa pe holuri.”

În raionul Șoldănești, incidența este de 357 de îmbolnăviri la 100 de mii de locuitori. La Spitalul Raional mai este doar un singur pat pentru un bolnav în stare extrem de gravă. 8 medicii și asistentele sunt infectați, inclusiv şeful secției COVID.

Veaceslav Palii, directorul Spitalului Raional Șoldănești:”Nu avem ce face, suntem ca la război. Avem echipe de rezerve, medici care se implică, ce să-i faci.”

Între timp, se înregistrează un număr tot mai mare de îmbolnăviri printre elevi şi profesori. Se întâmplă şi în Anenii Noi, unde Liceul Alexandr Puşkin a fost plasat în carantină.

Ion Vicol, președintele Raionului Anenii Noi: ”Acolo s-au infectat șapte pedagogi, din informația pe care o am, și câțiva copii. Am decis să trecem la o altă metodă de învățământ, cel online.”

Iar în raionul Cimișlia, care a intrat în carantină de săptămâna trecută, a fost sistată activitatea tuturor grădinițelor și a piețelor. Școlile au trecut la învățământul la distanță pentru două săptămâni, iar transportul urban a fost oprit. Pentru a depăși această criză, specialiștii recomandă purtarea corectă a măștii în spațiile închise sau aglomerate. De asemenea, trebuie să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă și săpun. 

Imagini din centrul Chișinăului pe timp de pandemie
Articolul anterior
Locuitorii Chișinăului vor putea închiria gratuit biciclete
Articolul următor
Alte articole interesante