Spitalele din țară se sufocă. Medicii muncesc până la epuizare și ajung să se îmbolnăvească

Municipiile Chișinău şi Bălți, dar şi 33 de raioane sunt sub Cod Roșu de alertă privind răspândirea noului coronavirus. Numărul bolnavilor crește, iar cel al locurilor din spitale scade. Medicii muncesc până la epuizare și ajung să se îmbolnăvească.

Într-o situaţie gravă este și raionul Edineț, unde, în ultimele două săptămâni, a fost înregistrată o incidență de 440 de cazuri de îmbolnăvire la 100 de mii de locuitori.

Anatol Guțu, directorul Spitalului Raional Edineț:”Avem 130 de paturi, inclusiv 18 paturi de terapie intensivă. Practic toate paturile sunt ocupate.”

Anatol Guţu spune că numărul îmbolnăvirilor creşte din cauza lipsei de responsabilitate a oamenilor. Potrivit lui, patru angajați medicali, care se tratează în prezent de COVID, s-au infectat de la o rudă a unui pacient, venită în vizită la spital şi care a ascuns că a interacționat cu o persoană infectată.

Anatol Guțu, directorul Spitalului Raional Edineț: ”Când s-a depistat cazul a recunoscut, dar a fost deja târziu. Până când, la Edineț avem cadre medicale, avem cu cine lucra și lipsa unui lucrător o putem acoperi, dar asta nu este până la nesfârșit.”

Nici la Spitalul Raional Basarabeasca nu mai sunt paturi. Acolo, incidența este de 330 de cazuri la 100 de mii de locuitori, scrie publika.md.

Piotr Pușcari, președintele Raionului Basarabeasca:”Noi avem o secție mică pentru bolnavii cu COVID, cu 10 paturi. Am mai găsit 4 paturi și toate sunt ocupate. Oamenii sunt aduși cu ambulanţa și noi nu-i putem lăsa pe holuri.”

În raionul Șoldănești, incidența este de 357 de îmbolnăviri la 100 de mii de locuitori. La Spitalul Raional mai este doar un singur pat pentru un bolnav în stare extrem de gravă. 8 medicii și asistentele sunt infectați, inclusiv şeful secției COVID.

Veaceslav Palii, directorul Spitalului Raional Șoldănești:”Nu avem ce face, suntem ca la război. Avem echipe de rezerve, medici care se implică, ce să-i faci.”

Între timp, se înregistrează un număr tot mai mare de îmbolnăviri printre elevi şi profesori. Se întâmplă şi în Anenii Noi, unde Liceul Alexandr Puşkin a fost plasat în carantină.

Ion Vicol, președintele Raionului Anenii Noi: ”Acolo s-au infectat șapte pedagogi, din informația pe care o am, și câțiva copii. Am decis să trecem la o altă metodă de învățământ, cel online.”

Iar în raionul Cimișlia, care a intrat în carantină de săptămâna trecută, a fost sistată activitatea tuturor grădinițelor și a piețelor. Școlile au trecut la învățământul la distanță pentru două săptămâni, iar transportul urban a fost oprit. Pentru a depăși această criză, specialiștii recomandă purtarea corectă a măștii în spațiile închise sau aglomerate. De asemenea, trebuie să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă și săpun. 

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Un bărbat din Hâncești, reținut după ce și-ar fi omorât fratele

Procuratura raionului Hâncești informează despre reținerea, în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Hâncești, a unui bărbat, acuzat de omorul fratelui său, scrie punctul.md.

Suspectul, în vârstă de 47 de ani, este bănuit de faptul că, la data de 25 aprilie 2024, în intervalul de timp cuprins între orele 15:00 – 17:00, aflându-se la domiciliul său situat în satul Buțeni r-nul Hîncești, pe fonul consumului băuturilor alcoolice, în urma unei cerți ce s-a iscat între el și fratele său în vârstă de 51 de ani, care treptat a trecut în bătaie, acționând cu intenție directă, i-a aplicat lovituri cu pumnii peste diferite părți ale corpului. Ulterior, l-a înjunghiat cu un cuțit de bucătărie. În urma leziunilor suportate, victima a decedat. 

Potrivit oamnilor legii, după comiterea faptei, bănuitul a încercat să ascundă urmele infracțiunii prin spălarea sângelui de la fața locului, precum și ascunderea cadavrului în beciul dintr-o locuința părăsită. 

Pe fapt, a fost pornită o cauză penală conform bănuielii rezonabile de comitere a omorului intenționat (art. 145 alin. (2) Cod penal al RM).

Procurorii urmează să înainteze în instanța de judecată un demers de aplicare a măsurii preventive – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile, în privința persoanei reținute.

O nouă escrocherie cu ruda implicată în accident! Niște indivizi au luat 109 mii de lei de la o bătrână de 84 de ani

Un nou caz de escrocherie la Botanica. Suspecții au fost reținuți, iar banii restituiți victimei. Cazul a fost înregistrat aseară, în jurul orei 21:00, de polițiștii sectorului Botanica din capitală.

Oamenii legii au fost sesizați de fiica unei bătrâne de 84 de ani, domiciliată pe strada Grenoble.

Aceasta a comunicat că mama sa a fost apelată de o persoană necunoscută și, sub pretextul că o rudă apropiată este implicată într-un accident rutier, ar fi cerut o sumă mare de bani.

Ulterior, la domiciliul victimei s-a apropiat un tânăr și a ridicat circa 109 mii de lei.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, suspecții, doi tineri de 21 și 22 de ani, din regiunea transnistreană, au fost identificați, localizați și reținuți.

Asupra lor au fost depistați și banii, care au fost deja restituiți victimei.

Poliția continuă acțiunile de investigație și de urmărire penală pentru identificarea și a altor persoane implicate în activitatea infracțională.

Imagini din centrul Chișinăului pe timp de pandemie
Articolul anterior
Locuitorii Chișinăului vor putea închiria gratuit biciclete
Articolul următor