Spitalul Clinic Municipal de Copii a împlinit 140 de ani de activitate

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici a participat la evenimentul festiv din cadrul instituţiei medicale, cu prilejul marcării a 140 de ani de la fondare. Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 este prima instituție medicală de pediatrie din Republica Moldova.

Spitalul Clinic Municipal de Copii a împlinit 140 de ani de activitateImagine simbol

De la înființarea sa, în anul 1884, cu o capacitate de doar 12 paturi, spitalul a cunoscut o evoluție remarcabilă, devenind un pilon al sistemului medical pediatric din țară. Extinderea spațiului și restructurările succesive din sistemul medical au contribuit la creșterea semnificativă a capacității spitalului, care astăzi dispune de 100 de paturi.

Potrivit reprezentanților Primăriei Chișinău, pe parcursul a ultimilor cinci ani se atestă o creștere atât a adresabilității, cât și a volumului de asistență medicală acordată pacienților în cadrul instituției. Astfel, în anul 2023 au fost înregistrate peste 10.000 de adresări, iar circa 55% din numărul copiilor, au fost internați.

De-a lungul timpului, spitalul s-a remarcat prin excelență în domeniul asistenței medicale specializate pentru copiii de vârstă fragedă, cu afecțiuni respiratorii acute și boli diareice acute. Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 asigură profesionalism, calitate, siguranța actului medical și respectarea drepturilor copilului. 

În acest sens, viceprimarul Capitalei a felicitat medicii care cu dedicaţie muncesc zilnic în cadrul instituţiei medicale şi le-a acordat diplome, mulţumindu-le pentru faptul că dăruiesc speranță fiecărui pacient şi fac tot posibilul pentru ocrotirea sănătăţii copiilor.

„140 ani de la fondare este o istorie cu pagini de aur. Asta semnifică generații de lucrători medicali şi copii ai Republicii Moldova, care au trecut prin acest spital. Mulţumesc „salvatorilor”, care veșnic vin în sprijinul copilașilor. Urmează alte pagini de glorie care vor fi scrise tot de medici, prin succesele lor. Municipalitatea va continua să investească prioritar în infrastructura instituţiilor medicale şi în dotarea medicală a acestora”, a menţionat viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici.

Instituția este în modernizare continuă prin dezvoltarea bazei tehnico-materiale, care este o prioritate fundamentală.

Astfel, în 2023, a fost renovată și dotată cu echipamente medicale performante secția Reanimare și Terapie Intensivă. Investiţiile Primăriei în acest sens au fost de 4,6 mil. de lei  Acum instituţia este la finalul unui proiect de renovare capitală a Unității de Primiri Urgențe, în corespundere cu rigorile internaționale și naționale. 

Investițiile Primăriei Chişinău în dotarea cu utilaj şi lucrări de reparaţii:

Anul 2019 – 1,6 milioane de lei;

Anul 2020 – 999.000 de lei;

Anul 2021- 197.700 lei;

Anul 2022 – 570.500 lei;

Anul 2023 – 4milioane 36 mii lei.

Oficial și în Moldova! Înscrierea la universitate se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la programele de licență și masterat din universități se va face exclusiv online. Ministerul Educației spune că acum se fac ultimele ajustări la softul e-Admitere – o platformă unică unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități, scrie EuropaLibera.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Educației, pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor trebuie să-și facă un cont online, unde vor introduce doar codul personal din buletinul de identitate.

„Sistemul va extrage datele din bazele deja existente, precum diploma de bacalaureat și notele din diplome. Se vor face excepții pentru candidații din stânga Nistrului. Ei vor trebui să anexeze și diploma, deoarece noi nu avem aceste informații”, a spus Europei Libere consultanta Direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

În cazul în care candidații nu se vor descurca singuri, ei vor putea veni la universități, unde vor fi organizate centre de informare. „Noi ne dorim ca totul să decurgă bine, dar oricum ar putea să mai apară ceva, având în vedere că este primul an”, a precizat funcționara.

Dosarele pentru facultate trebuiau să fie depuse exclusiv online începând cu 2023, însă autoritățile spuneau atunci că universitățile și candidații încă nu sunt pregătiți, așa că anul trecut admiterea a avut loc în format mixt: electronic și fizic.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, spune că platforma comună de admitere va permite instituțiilor superioare de învățământ să gestioneze mai bine procesul de admitere.

„Candidatul nu aduce copia buletinului, dar introduce IDNP-ul și automat sunt generate toate datele. Nu aduce copia diplomei de absolvire, pentru că automat apare că studentul a luat BAC-ul, notele lui, reședința, părinții și chiar putem prelua fotografia lui din buletin”, explică Bostan.

El spune că UTM reușea să gestioneze fluxul de candidați și anii trecuți, pentru că are propriul site de admitere. Chiar dacă tinerii vor depune solicitările online, ei vor trebui să vină, ulterior, la universitate să aducă actele în original. De asemenea, ei pot veni la centrul de informare, dacă au anumite întrebări legate de specialități.

„Pentru că noi îi ajutăm să facă decizia corectă. Unii vin și habar nu au care e diferența dintre Contabilitate și Business și administrare sau Marketing, IT ori Inginerie”, a spus Bostan.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, speră că, datorită platformei comune, procesul de admitere va fi simplificat.

„Acum se face o singură bază de date, care e a Ministerului Educației, și toate universitățile introduc datele. Vom vedea ce va fi, sperăm să fie mai ușor”, a precizat rectora.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august.

ATENȚIE! O nouă escrocherie

Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.

Ministerul Finanțelor informează publicul că nu a contactat și nu va contacta prin responsabilii săi persoane private în vederea solicitării unor asemenea acțiuni sau a datelor personale și/sau financiare.În cazul recepționării unor astfel de notificări, rugăm să informați imediat organele de drept și Ministerul Finanțelor, sau alte instituții vizate.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

La Chișinău se desfășoară Festivalul municipal de Teatru pentru Tineri
Articolul anterior
Părinții din Capitală își pot înscrie online copiii în clasa întâi. Cum se face înregistrarea
Articolul următor