Sportivul moldovean Ștefan Roșca merge din nou datorită unor proteze performante!

Ștefan Roșca, sportivul moldovean care a rămas fără picioare încercând să salveze un cocostârc, merge din nou. Acest lucru a fost posibil grație unor proteze speciale pe care Ștefan a reușit să le achiziționeze din donația unui tânăr moldovean stabilit în SUA.

separator
,,De 3 săptămâni sunt în pielea unui copil… Un copil care învață a face primii pași din viață, căzând la pământ, cu durere ridicându-se, dar cu motivatie și curaj, începînd de la capăt cu mici pași spre vise mari… Nu e ușor deloc, dar sunt convins că voi reuși!”, a menționat Ștefan pe pagina sa de facebook.

Bărbatul a mai dezvăluit că protezele au costat 100.000 de dolari, iar cu această ocazie îi mulțumește tânărului moldovean Serghei Bușmachiu, stabilit peste Ocean, care a trecut prin greutăți devenind un om de succes, dar nu a uitat de concetățenii săi.

,,Prețuiți viața și darurile ei, nu vă plângeți de ceea ce vă lipsește. Binecuvântați să fie cei care fac fapte bune”, mai scrie bărbatul.

Ștefan este căsătorit și are o fetiță de aproape un anișor.

Deputații ruși cer pedepse pentru soldații care folosesc smartphone-uri în războiul din Ucraina

Duma de Stat a Federației Ruse a propus reținerea disciplinară până la 10 zile pentru trupele care folosesc dispozitive cu funcții de cameră și geolocalizare în zone de luptă din Ucraina, potrivit Reuters, cu referire la agenția de presă TASS. Telefoanele mobile au fost utilizate de ambele părți pentru a identifica ținte în războiul din Ucraina prin urmărirea locațiilor semnalelor și accesarea fotografiilor sau mesajelor postate, scrie moldova1.md.

Proiectul de lege, susținut de Comitetul de Apărare al Dumei de Stat, clasifică utilizarea dispozitivelor electronice pentru filmare, înregistrare audio și transmitere de geodate în zona de luptă ca infracțiune disciplinară gravă. Comandanții unităților militare vor avea autoritatea de a impune arestul disciplinar pe o perioadă de până la 10 zile pentru astfel de abateri.

Un raport al firmei de software de securitate cibernetică Enea din 2024 a constatat că telefoanele mobile pot fi urmărite cu ușurință pe câmpul de luptă. În 2023, o lovitură cu rachete ucrainene a ucis aproape 100 de soldați în regiunea Donețk, după ce utilizarea neautorizată a telefoanelor mobile a permis localizarea trupelor de către forțele ucrainene.

Proiectul de lege al Dumei prevede, de asemenea, arestarea disciplinară pentru până la 10 zile pentru trupele care încalcă interdicția privind distribuirea publică a informațiilor care ar putea identifica personalul militar rus sau locația acestora.

Instrumente de zeci de mii de lei furate dintr-o mașină parcată la Ciocana. Individul a reușit să le vândă

Un bărbat de 40 de ani din capitală, este cercetat penal pentru furt, după ce a sustras dintr-un Volkswagen mai multe instrumente pentru construcție, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspectul, aflându-se pe o stradă din sectorul Ciocana, profitând de faptul că automobilul se afla fără supraveghere și descuiat, a sustras instrumentele electrice.

Prejudiciul cauzat victimei se ridică la 21.000 de lei.

În urma măsurilor întreprinse de polițiștii de la Ciocana, suspectul a fost identificat și reținut.

În cadrul acțiunilor procesual penale, bărbatul a comunicat că bunurile le-a vândut. Urmare a acțiunilor întreprinse de polițiști o parte dintre instrumente au fost depistate și întoarse proprietarului.

Bărbatul este cercetat în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare riscă închisoare de până la 4 ani.

17 milioane de lei pentru revitalizarea râului Cubolta din satul Plop, raionul Dondușeni

Ministerul Mediului va aloca peste 17 milioane de lei în din Fondul de Mediu, pentru curățarea și revitalizarea râului Cubolta în satul Plop, raionul Dondușeni. Suma alocată, va fi utilizată pentru curățarea a 4 km din albia râului, lucrări de adâncire a albiei, întărirea malurilor, plantarea de arbori și amenajarea zonei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În ultimii ani, râul Cubolta și izvoarele sale au suferit de înnămolire și creștere excesivă a vegetației, ceea ce a afectat calitatea și aspectul său natural. 

Această inițiativă nu doar că va îmbunătăți funcționalitatea râului, dar va oferi și locuitorilor din satul Plop o oportunitate de a redescoperi frumusețea acestui curs de apă, pe care mulți îl țin minte din copilărie.

Numismed Atelier: „Oferă-i corpului tău îngrijirea și răsfățul de care are nevoie”
Articolul anterior
Un copil a dispărut dintr-un centru de plasament din Chișinău
Articolul următor