Campionatul Mondial din Qatar 2022 se va disputa pe opt arene de cinci stele, care au costat împreună peste patru miliarde de dolari!
Qatar 2022 este Campionatul Mondial al premierelor! Primul turneu din zona arabă vine cu inovații spectaculoase pe cele opt stadioane care vor găzdui meciuri.
Stadioanele pe care se va juca Mondialul din Qatar au costat împreună peste 4 miliarde de dolari
Fiecare stadion, bază de antrenament și chiar fan zone este prevăzut cu panouri de răcire solară pentru a păstra temperaturi moderate. Toate stadioanele sunt eco-friendly și temperatura din interior va putea fi controlată.
În condițiile în care Qatar are sub 3 milioane de locuitori, stadioanele sunt modulare și vor putea fi reconfigurate după Campionatul Mondial. Unele vor avea o capacitate mai mică, altele vor fi utilizate pentru cu totul alte scopuri. În total, construcția lor a costat peste 4 miliarde de dolari.
Lusail Stadium, cel pe care se va disputa și finala World Cup 2022, este cel mai mare stadion construit pentru acest turneu final. Va fi ulterior transformat în totalitate. Va lăsa locul pentru o zonă în care rezidenții vor avea școli, magazine, cafenele, săli de sport și clinici medicale.
Lusail Stadium, la 23 de kilometri de Doha, a fost inaugurat pe 9 septembrie, cu un meci între Al Hilal, campioana Arabiei Saudite, și Zamalek, campioana Egiptului. 6 meciuri din faza grupelor sunt programate la Lusail, printre care Brazilia – Serbia, Argentina – Mexic și Portugalia – Uruguay.
Al Bayt Stadium
- Oraș: Al Khor
- Capacitate: 60.000 de locuri
- Câte meciuri se joacă: 9
- Costul construcției: 847 milioane de dolari
Al Bayt Stadium este arena pe care va avea loc ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial și partida inaugurală, Qatar – Ecuador, pe 20 noiembrie. Dar cel mai așteptat duel din faza grupelor este cel dintre Germania și Spania. Pe Al Bayt Stadium va juca și Anglia în faza grupelor, contra SUA. După turneul final, capacitate acestui stadion va fi redusă la 32.000 de locuri.
Stadium 974
- Oraș: Doha
- Capacitate: 40.000 de locuri
- Câte meciuri se joacă: 7
- Costul construcției: nespecificat
Stadium 974 este cu adevărat special. A fost construit din 974 de containere maritime și este situat chiar lângă mare. După turneul final va fi demontat complet și există deja un acord pentru a fi trimis în Uruguay pentru World Cup 2030, în cazul în care țările din America de Sud vor primi organizarea acelui turneu final.
Date fiind particularitățile sale, Stadium 974 este singurul al cărui cost de construcție rămâne nespecificat. Franța – Danemarca, Brazilia – Elveția și Polonia – Argentina sunt cele mai tari meciuri programate în faza grupelor.
Al Thumama Stadium
- Oraș: Doha
- Capacitate: 40.000 de locuri
- Câte meciuri se joacă: 8
- Costul construcției: 342 milioane de dolari
Al Thumama are un design special, prin care se imită “keffiyeh”, eșarfe pătrate de bumbac pe care bărbații le plasează pe capete și apoi le leagă în loc folosind agale. După turneul final, capacitatea acestui stadion va fi redusă la 20.000 de locuri. Senegal – Olanda, Spania – Costa Rica și Belgia – Maroc sunt cele mai tari partide programate pe această arenă în faza grupelor. De asemenea, o optime și un sfert de finală vor avea loc aici.
Khalifa International Stadium
- Oraș: Doha
- Capacitate: 45.416 locuri
- Câte meciuri se joacă: 8
- Costul construcției: 374 milioane de dolari
Khalifa International Stadium a fost inaugurat în 1976 și ulterior modernizat în 2005. Pentru World Cup 2022 a avut loc o nouă etapă de modernizare și a fost primul stadion gata de turneul final. Este un important complex sportiv, Aspire Zone, care conține o academie de fotbal, un centru acvatic, un spital de medicină sportivă, dar și Muzeul Sportului din Qatar.
Aici vor juca Anglia, Germania, Spania, Olanda și Croația meciuri din faza grupelor. Tot aici se va disputa finala mică a competiției, pentru locul 3.
Education City Stadium
- Oraș: Al Rayyan
- Capacitate: 45.350
- Câte meciuri se joacă: 8
- Costul construcției: 700 milioane de dolari
Education City Stadium este situat în zona celor mai importante universități din Qatar, motiv care a inspirat această denumire. Are o formă specială, de diamant, care va străluci în funcție de poziția soarelui pe cer. Tunisia – Franța și Coreea de Sud – Portugalia sunt cele mai așteptate dueluri din faza grupelor programate pe această arenă. O optime, dar și un sfert de finală se joacă aici.
Ahmad bin Ali Stadium
- Oraș: Al Rayyan
- Capacitate: 44.740 locuri
- Câte meciuri se joacă: 7
- Costul construcției: 360 milioane de dolari
Ahmad bin Ali Stadium este aproape de deșert, motiv pentru care esplanada din fața arenei a fost făcută în forma unor dune de nisip. Contruit în 2003, a fost ulterior modernizat pentru World Cup 2022. Lucrările au fost încheiate pe 18 decembrie 2020, ziua națională a Qatarului.
După turneul final va reveni la capacitatea de 20.000 de locuri, iar materialele rămase vor fi reciclate. Țara Galilor – Anglia și Croația – Belgia sunt cele mai așteptate meciuri din faza grupelor programate aici. Se mai joacă și un meci din optimi pe acest stadion.
Al Janoub Stadium
- Oraș: Al Wakrah
- Capacitate: 40.000 de locuri
- Câte meciuri se joacă: 7
- Costul construcției: 656 milioane de dolari
Designul acestui stadion a fost inspirat de pânzele cunoscutelor dhow, bărcile cu vele tradiționale arabe. Al Wakrah, oraşul în care se află Al Janoub Stadium, are un istoric bogat pentru pescari și căutătorii de perle.
Și capacitatea acestui stadion va fi redusă după World Cup 2022, iar scaunele rămase vor fi donate pentru proiecte sportive din întreaga lume. Franța, campioana mondiaală en-titre, va debuta pe acest stadion, contra Australiei. Aici se mai joacă și un meci din optimile de finală.
sursa: www.fanatik.ro