Stare de urgență doar pe hârtie. Aglomerație în biserici, piețe și centre comerciale

Starea de urgență și noile reguli impuse de autorități se pare că nu prea i-au speriat pe locuitorii Capitalei. În weekend, bisericile, piețele și centrele comerciale au fost pline până la refuz, arată publika.md.

Deși autoritățile au îndemnat preoții să organizeze slujbele în aer liber, duminică, la Catedrală Mitropolitană, serviciul religios a avut loc în interior. Enoriașii nu respectau distanța socială, iar unii nu aveau mască de protecție. Totuși, unii enoriași ascultau slujba afară.

Îmbulzeală mare a fost și la Piața Centrală din Capitală, iar persoanele au ignorat regulile epidemiologice. ”- Vă aflați în piața centrală, nu purtați masca și încă mâncați. Nu vă este frică?/- Dar cum să mănânc, cu mască?”

Și unele săli de sport se pare că au propriile reguli. Sâmbătă, pe rețelele de socializare a fost postat un video în care se vede că într-o sală din Capitală se aflau în jur de o sută de oameni.

Același tablou poate fi observat și în centrele comerciale. Iar transportul public este arhiplin și în zilele de weekend.

Unii locuitori ai Capitalei s-au arătat indignați de restricțiile impuse de autorităților. ”Eu înțeleg că trebuie să te plimbi câte unul sau doi, însă parcurile trebuie să fie deschise. Nu-i corect pentru oraș. Trebuie să se gândească și la oameni.”

Persoanele care nu vor respecta regulile epidemiologice riscă amendă de până la 5 mii de lei. Pentru cei care le vor încălca repetat, sancțiunea maximă constituie 35 de mii de lei.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

În Italia vaccinul poate fi făcut în biserici sau chiar muzee
Articolul anterior
Certificate false Covid-19 ce arată exact ca cele reale, puse la dispoziție în Chișinău. Investigație
Articolul următor