Start Campaniei Naționale „O casă protejată, o viață salvată!”

Astăzi, a fost lansată Campania Națională „O casă protejată, o viață salvată” care are drept scop prevenirea incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Campania promovează necesitatea protejării oamenilor de riscurile utilizării sobelor defecte și a instalațiilor alimentate cu gaze naturale, iar familiile cu mulți copii, oamenii în etate, dar și cei țintuiți la pat vor beneficia de asistență, consultații și de sprijinul salvatorilor de la IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) prin montarea detectoarelor de fum în locuințele acestora.

separator

Odată cu fixarea instalațiilor, persoanele vor fi protejate de eventuale incendii sau intoxicații generate de produsele arderii. Primii care au avut parte de detectoare de fum au fost locuitorii satului Făurești, suburbie a municipiului Chișinău. Aici echipaje de salvatori și pompieri au intrat în casele sătenilor pentru a le fixa instalațiile de protecție. Oamenii au fost instruiți în domeniul antiincendiar, dar și despre utilizarea corectă a detectoarelor. Mai mult, gospodarii caselor au fost îndrumați să reacționeze corect în cazul declanșării acestora în locuințe. Campania IGSU ”O casă protejată, o viață salvată” se va desfășura la scară largă începând cu luna martie 2018, iar sute de oameni vor beneficia de detectoare de fum. Potrivit datelor IGSU, 74% din numărul total de incendii au avut loc în sectorul locativ, iar în perioada anilor 2000 -2017 în Republica Moldova au avut loc peste 40 mii incendii în care au decedat 3 mii de oameni.

Rețea de informații contabile despre veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole, creată după modelul UE

În Republica Moldova va fi instituită o rețea de colectare a informației contabile privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole, după modelul Uniunii Europene. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, astăzi, cu votul a 56 de deputați.

Conform proiectului, rețeaua de informații contabile agricole va fi constituită din agenția de legătură, Comitetul național și exploatațiile agricole. În calitate de agenție de legătură urmează a fi desemnat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Agenția va fi responsabilă de elaborarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie; stabilirea listei exploatațiilor agricole cu evidență contabilă proprie, precum și de colectarea și verificarea fișelor exploatațiilor agricole. Comitetul național al rețelei de informații contabile va fi responsabil de aprobarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie. Exploatațiile agricole sunt unități tehnico-economice, gestionate de un singur fermier, care se ocupă de producerea produselor agricole.

În document sunt prevăzute și cerințele referitoare la datele contabile pe care exploatațiile agricole le vor furniza, în mod benevol, autorităților naționale pentru a fi utilizate în scopuri statistice, economice și de monitorizare a politicilor agricole. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va stabili principalele grupuri de informații contabile care vor fi colectate, normele generale de colectare a informațiilor, forma și modelul fișei exploatației agricole.

Potrivit autorului proiectului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent, evaluarea politicilor agricole s-a realizat în baza datelor prezentate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, fără o evaluare comparativă a activităților economice a exploatațiilor agricole. Autorul mai menționează că lipsa informațiilor cu privire la veniturile și activitățile economice ale exploatațiilor agricole privează autoritățile publice de posibilitatea realizării unei evaluări obiective a performanței Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală, în special a cheltuielilor publice efectuate prin intermediul subvenționării agriculturii și mediului rural.

Proiectul de lege privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole va intra în vigoare peste 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Meteorologii prognozează îngheț în nordul Moldovei

Serviciul Hidrometeoroogic de Stat (SHS) anunță prognoza meteo pentru intervalul 27-29 aprilie. În acest weekend, se așteaptă înghețuri în raioanele de nord.

Meteorologii spun că vremea devine stabilă pentru intervalul următor. Precipitații nu se prevăd.

Vântul va sufla din sectorul de nord slab la moderat.

Temperaturile noaptea vor fi normale pentru această perioadă, oscilând în general între +3..+8°C, iar luni între +5..+10°C. Cu toate acestea, noaptea ce urmează în raioanele de nord există pericol de îngheț la suprafața solului cu intensitatea de până la -3°C.

Pe parcursul zilei de astăzi, temperatura va crește de la +15..+20°C, până la +17..+22°C următoarele două zile.

Un şofer a intrat în plină viteză într-un automobil tras pe dreapta de poliţişti, în raionul Sângerei

Accident nocturn în raionul Sîngerei. Un șofer de BMW, fiind tras pe dreapta și documentat de un echipaj INSP, s-a ales și cu mașina boțită, după ce o Toyota s-a izbit de automobilul acestuia. Impactul a avut loc aseară, 26 aprilie, în localitatea Prepelița.

„Conducătorul unui autovehicul de model BMW, în vârstă de 37 de ani, se afla parcat pe marginea traseului R 6 Prepelița, fiind documentat de echipajul INSP.

În acest timp, din direcția localității Telenești se deplasa un autoturism de model Toyota Avensis, condus de un bărbat în vârstă de 52 de ani, care, fiind neatent, a tamponat autovehiculul de model BMW.

În urma impactului persoane traumate nu sunt.

La moment se stabilesc circumstanțele”, a declarat pentru Unimedia.info, Banari Ina, ofițer de presă din cadrul IP Sîngerei.

Un moldovean stabilit în Rusia și-a nenorocit copilul de 7 luni
Articolul anterior
Alarmant! Gripa și infecțiile căilor respiratorii au depășit pragul epidemic
Articolul următor