Start Zilelor Diasporei! Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august

Cetățenii reveniți acasă din diasporă sunt invitați să participe, în perioada 14 – 23 august, la evenimentele care se vor desfășura în cadrul Zilelor Diasporei, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă.

Secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, a vorbit la conferința de presă de lansare a Zilelor Diasporei despre programul evenimentelor și subiectele care vor fi abordate la ediția din acest an. Participanții vor discuta despre parcursul european al țării noastre, programele pe care Executivul le pune la dispoziția celor care vor să revină acasă, dar și contribuția membrilor diasporei la dezvoltarea comunităților, precum și oportunitățile investiționale.

Șirul evenimentelor debutează cu Programul DOR, în cadrul căruia participă 100 de copii din Belgia, Canada, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Portugalia, România, Spania, SUA, Turcia și din Republica Moldova, care vor cunoaște mai multe despre tradițiile și cultura țării noastre. Pentru tineri au fost planificate mai multe activități, inclusiv meșteșuguri și dansuri populare, teatru, literatura română și excursii prin locurile pitorești ale țării.

Pe 16 august, la Casa Guvernului, va avea loc Ziua Ușilor Deschise, pentru a oferi membrilor diasporei posibilitatea de a adresa întrebări, sugestii și propuneri privind activitatea instituțiilor și despre cum putem construi Europa acasă. În aceeași zi, va fi organizată o masă rotundă privind cooperarea dintre diasporă și Guvern, pe Platforma de Implicare a Diasporei. 

„Experiența pe care cetățenii noștri o acumulează peste hotare este extrem de valoroasă pentru noi, iar evenimentele pe care le organizăm au tocmai acest scop – să ne asigurăm că expertiza diasporei este pe deplin integrată în procesele de implementare a politicilor publice”, a punctat secretara de stat, Ana Calinici. 

La fel, vineri, tinerii care au revenit acasă sunt invitați să participe la cea de-a III-a ediție a Forumului Tinerilor din Diasporă.

„Un alt eveniment va fi organizat pentru tineri de Institutul Republican Internațional, în colaborare cu Comisia Electorală Centrală. Acolo vom discuta despre importanța participării la alegeri”, a adăugat secretara de stat a Guvernului.

Sâmbătă, 17 august, va avea loc festivalul „Ne vedem acasă”, la care va fi prezentă și conducerea țării – președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean. Pe scena evenimentului vor evolua mai mulți artiști îndrăgiți, între care: Orchestra Națională de Tineret din Moldova, Cătălin Josan, Felicia Dunaf, Pasha Parfeni, dansatorii Ansamblului „Hecenii” și ai Ansamblului „Mocănașii”. Intrarea este liberă.

De asemenea, antreprenorii sunt invitați, pe 18 august, la o nouă ediție a evenimentului Diaspora Business Forum. În seara zilei de duminică, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, va fi jucat spectacolul „Frunze de dor”, de Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub. Biletele pot fi achiziționate online.

SFS a digitalizat peste 70% din servicii. Vezi lista

Peste 70% din serviciile prestate de Serviciul Fiscal de Stat sunt digitalizate. Lista serviciilor poate fi consultată pe site-ul sfs.md, informează un comunicat de presă al instituției.

În prezent, 73,68% din serviciile ale cărui proprietar este Serviciul Fiscal de Stat, sunt prestate în format digital, conform listei:

Serviciile fiscale electronice pot fi accesate prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat „Cabinetul personal al contribuabilului” (în continuare – SIA „CPC”) de pe pagina-web oficială a instituției www.sfs.md, cu excepția Certificatului de atestare în calitate de plătitor de TVA în conformitate cu standardele UE și Certificatului privind lipsa sau existența restanțelor față de buget, care se accesează exclusiv prin intermediul MCabinet.

Confirmarea privind veniturile obținute în Republica Moldova de persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova poate fi solicitată online atât prin intermediul MCabinet, cât și prin intermediul  SIA „CPC”.

Ghidul de utilizare a serviciilor prin intermediul SIA „CPC” poate fi găsit aici.

Autentificarea în cadrul SIA „CPC” are loc prin intermediul serviciului guvernamental de autentificare și control al accesului – MPass, prin următoarele metode:

  • semnătura electronică eliberată pe dispozitiv criptografic de la I. P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” sau de la I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”;
  • semnătura mobilă eliberată de operatorii de telefonie mobilă.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice/mobile este specifică fiecărui prestator de servicii de certificare. Mai multe detalii la subiect pot fi consultate aici.

Autoritatea fiscală încurajează toți contribuabilii să opteze pentru utilizarea serviciilor fiscale electronice, datorită beneficiilor care le oferă și anume: economie de timp, simplitatea prezentării declarației datorită faptului că sistemul informațional pune la dispoziție o declarație precompletată cu datele care le deține deja Serviciul Fiscal de Stat.

Trei tinere au pus la cale o afacere de prostituție: obligau adolescente să ofere servicii sexuale clienților ademeniți pe rețele sociale

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, începând din 2023, trei tinere puneau la dispoziția clienților adolescente, care le ofereau servicii sexuale în Chișinău, Soroca și Ungheni, informează subiectulzilei.md.

Două dintre bănuite sunt originare din Tighina, iar una din Taraclia însă, în perioada în care făceau trafic de ființe umane erau domiciliate în Chișinău, iar acestea aveau o activitate intensă, unde trimiteau în masă mesaje cu tentă sexuală clienților.

Pentru ca să le pună clienților la dispoziție serviciile sexuale la care făceau aluzie în comunicarea cu ei, bănuitele abordau studente care învățau la un colegiu din Chișinău cu vârste de 16-17 ani (atât pe rețeaua Instagram, cât și adolescente pe care le cunoșteau în persoană), care aveau probleme financiare și cărora le promiteau câștiguri atractive.

O fată de 17 ani, violată de tatăl prietenei sale

Un bărbat din Strășeni a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce acum doi ani a violat prietena minoră a fiicei sale. Sentința a fost pronunțată zilele trecute de magistrați, informează Deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs în octombrie 2022, când individul se afla acasă împreună cu prietena fiicei care locuia temporar la ei în familie. Profitând de faptul că soția și fiica nu erau acasă, acesta i-a propus minorei să servească alcool.

După ce au consumat mai multe sticle de vin, bărbatul s-a apropiat de tânăra de 17 ani pe care a agresat-o, a dezbrăcat-o și a violat-o.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile

Șoferul de 22 de ani, vinovat de producerea accidentului de la Codreanca, adus în fața magistraților
Articolul anterior
Ministerul Mediului îndeamnă primăriile să monitorizeze arborii și să intervină dacă reprezintă un pericol
Articolul următor