Statele Unite nu vor mai furniza vaccinuri ţărilor în curs de dezvoltare

Administraţia preşedintelui american Donald Trump vrea să pună capăt sprijinului financiar al Washingtonului pentru iniţiativele de vaccinare în ţările în curs de dezvoltare, a relatat The New York Times, într-o nouă răsturnare de situaţie privind colaborarea internaţională în domeniul sănătăţii.

Potrivit unui document prezentat Congresului SUA şi consultat de ziar, autorităţile americane iau în considerare o serie de noi măsuri de reducere a costurilor, inclusiv încetarea finanţării Alianţei pentru vaccinuri.

Această organizaţie internaţională, care reuneşte parteneri publici şi privaţi, joacă un rol crucial în asigurarea accesului la vaccinare în ţările în curs de dezvoltare.

În cei 25 de ani de existenţă, a contribuit la vaccinarea a peste un miliard dintre cei mai săraci copii din lume împotriva unor boli mortale precum rujeola, febra galbenă şi holera. Potrivit The New York Times, Statele Unite contribuie cu 13% la bugetul său.

Încetarea participării lor „ar ameninţa serios progresele considerabile înregistrate în reducerea deceselor cauzate de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”, avertizează William Moss, epidemiolog la Universitatea Johns Hopkins.

Şi „ar creşte riscul de epidemii aici în Statele Unite”, continuă el, bolile infecţioase circulând în lume.

Andrew Pollard, de la Universitatea Oxford, subliniază că această retragere vine în urma altor reduceri financiare şi anunţuri, inclusiv retragerea Statelor Unite din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Milioane de oameni ar putea muri de foame şi de infecţii care ar fi putut fi prevenite prin vaccinuri”, a spus el.

Potrivit documentului consultat de ziar, alte ajutoare externe din partea Agenţiei americane pentru dezvoltare (USAID), care a fost redusă la minimum de către noul guvern, ar urma să fie reduse.

Cu toate acestea, guvernul intenţionează să menţină anumite programe de combatere a HIV sau a tuberculozei în străinătate şi să continue să furnizeze ajutor alimentar ţărilor care se confruntă cu războaie civile sau catastrofe naturale, potrivit documentului.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a confirmat ziarului că lista pe care au obţinut-o este exactă şi a declarat că programele anulate sunt „incompatibile cu interesul naţional sau cu priorităţile politice ale agenţiei”.

De mâine se indexează pensiile: Cu cât vor crește

Începând cu 1 aprilie 2025, pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 10%. Astfel, pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei.

„Coeficientul de indexare de 10 % va fi aplicat pentru partea pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025, în mărime de 16 100 de lei, scrie unimedia.info

Acest mecanism va proteja, pe de о parte, puterea de cumpărare a pensiilor care nu depășesc salariul mediu și, pe de altă parte, va reduce decalajul dintre pensiile mari și cele mai mici. Pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei”, comunică responsabilii.

Pe 25 februarie, președinta Maia Sandu a semnat legea care prevede majorarea pensiei minime pentru persoanele care au contribuit la Fondul de pensii 40 de ani sau mai mult, dar și anunță indexarea pensiilor cu 10%.

Pensiile vor fi indexate cu 10 %. Parlamentul a aprobat proiectul de lege cu privire la indexarea pensiilor la 1 aprilie 2025, fără întrebări din partea deputaților, în ședința plenară din 6 martie.

Răspunsul șefei Băncii Centrale Europene la noile taxe anunțate de Trump: „Trebuie să arătăm că nu suntem gata să cedăm”

Războiul comercial demarat de preşedintele SUA, Donald Trump, ar trebui să antreneze „un marş spre independenţă” în Europa, a afirmat luni preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, scrie digi24.ro

Foto: digi24.ro

Trump ar urma să anunţe miercuri un set de tarife vamale, în ceea ce liderul de la Casa Albă a denumit deja „Liberation Day” (-Ziua Eliberării-n.r.), după ce a implementat deja tarife la importurile de aluminiu, oţel şi automobile, precum şi majorarea tarifelor pentru toate produsele din China, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„El a numit asta „Liberation Day” în SUA şi eu consider că este un moment în care ar trebui să decidem, împreună, să ne luăm destinul în mâinile proprii şi cred că este un marş spre independenţă”, a afirmat preşedinta BCE, într-un interviu pentru postul francez de radio France Inter, în care a vorbit despre un „moment existenţial pentru Europa”.

„Pentru a adopta o poziţie bună de negociere, trebuie să arătăm că nu suntem gata să cedăm”, a adăugat Christine Lagarde, într-un moment în care UE se pregăteşte să riposteze la tarifele americane.

Potrivit estimărilor BCE, PIB-ul zonei euro ar putea fi amputat cu 0,3% din cauza războiului comercial declanşat de Donald Trump, şi cu 0,5% în caz de ripostă europeană, în primul an.

„Un război comercial nu creează decât pierzători”, a insistat luni Christine Lagarde.

Cu privire la inflaţie, preşedinta BCE a subliniat că acesta este o luptă continuă. „Suntem aproape de nivelul la care ar trebui să fim dar trebuie să rămânem acolo, de aceea spun că este vorba de o luptă continuă”, a subliniat Christine Lagarde.

Gardienii euro au redus dobânda de referinţă în şase reprize, fiecare de câte 25 de puncte de bază, începând din luna iunie a anului trecut, însă în prezent nu există un consens cu privire la ce se va întâmpla la şedinţa de politică monetară din 17 aprilie. Unul dintre factori este şi incertitudinea creată de politica comercială a administraţiei americane.

„Suntem decişi să ajungem la ţinta de inflaţie de 2%. Cu privire la traiectoria pe care ar trebui să o urmăm pentru a ajunge acolo, unii vor să meargă foarte repede. Alţii spun să mergem mai încet, să aşteptăm să vedem ce obstacole sunt pe parcurs”, a precizat Lagarde.

Aceste declaraţii vin cu o zi înainte de publicarea datelor preliminare privind rata anuală a inflaţiei în zona euro, în luna martie. Analiştii se aşteaptă la progrese foarte mici comparativ cu situaţia din luna februarie, ceea ce ar oferi ambelor părţi argumente cu privire la necesitatea de a reduce şi/sau a menţine dobânzile la următoarea şedinţă de politică monetară.

Doi străini și-au ticsit bagajele cu țigări încercând să le transporte în Londra, dar au fost opriți la Aeroport

Doi cetățeni străini, cu vârstele de 25 și 47 de ani, au fost surprinși încercând să transporte ilegal 290 pachete de țigări cu timbru de acciz al Republicii Moldova spre Marea Britanie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Incidentele au fost înregistrate la postul vamal Aeroport Internațional Chișinău, în cadrul verificărilor efectuate asupra pasagerilor de la cursa spre Londra.

Controlul de specialitatea efectuat de funcționarii vamali, în colaborare cu polițiștii de frontieră, a scos la iveală faptul că cei doi călători au tăinuit câte 100 și, respectiv, 190 pachete de țigări în bagajele personale, pentru a le transporta ilicit.

Țigările au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării speciale, iar persoanele riscă să fie sancționate contravențional în conformitate cu prevederile art. 43¹, 287 alin. (10) Cod Contravențional.

Cer noros și ploi slabe în zonele de Centru
Articolul anterior
De ce este în creștere numărul cazurilor de cancer de colon la tineri
Articolul următor
Close menu