Statului Major al flotei ruse din Crimeea, atacat cu drone militare

Un atac cu dronă a vizat sâmbătă Statul Major al flotei ruse la Marea Neagră, în Sevastopol, fără să facă răniţi, a declarat guvernatorul acestui oraş din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia, Mihail Razvojaiev, transmite AFP.

Crimeea: Atac cu dronă împotriva Statului Major al flotei ruse la Marea Neagră

„Drona a fost doborâtă chiar deasupra Statului Major al flotei, a căzut pe acoperiş şi a luat foc”, a scris Razvojaiev pe contul său de Telegram. Incidentul „nu a provocat pagube majore”, nici răniţi, a adăugat el, atribuind atacul forţelor ucrainene, transmite agerpres.ro.

Acesta este cel de-al doilea atac cu dronă împotriva Statului Major al flotei ruse la Marea Neagră, la Sevastopol, în mai puţin de o lună.

La 31 iulie, o dronă a lovit curtea Statului Major al flotei, făcând cinci răniţi printre angajaţi şi ducând la anularea tuturor festivităţilor prevăzute să aibă loc cu prilejul Zilei Flotei ruse.

Acuzată de Rusia de acel atac, Ucraina a dezminţit că ar fi fost implicată, calificând acuzaţiile drept „o provocare”.

Noul incident are loc în contextul în care explozii şi atacuri vizând infrastructuri militare ruse se înmulţesc în Crimeea.

Joi seară, forţele ruse au doborât o dronă în apropierea unui aerodrom militar din Sevastopol.

Marţi, explozii au avut loc la o bază militară şi la un depozit de muniţii din Crimeea, Rusia calificând incidentul drept un act de sabotaj.

La începutul lunii august, explozia muniţiilor destinate aviaţiei militare în apropiere de aerodromul militar din Saki, în Crimeea, a făcut un mort şi mai mulţi răniţi.

Totodată, sistemul de apărare antiaeriană a fost activat sâmbătă la Evpatoria, în vestul Crimeii, potrivit guvernatorului peninsulei, Serghei Aksionov. Incidentul „nu a provocat pagube, nici răniţi”, a dat el asigurări pe Telegram.

În primele zile ale războiului său împotriva Ucrainei, Rusia a cucerit o parte din sudul ucrainean, îndeosebi regiunea Herson, situată nu departe de Crimeea anexată în 2014.

În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au trecut la ofensivă în sud, pentru a recuceri teritoriile pierdute, şi au înregistrat unele succese.

Pe de altă parte, agenţia EFE relatează că autorităţile ucrainene au informat sâmbătă că în timpul zilei de vineri şapte civili şi-au pierdut viaţa în regiunea Doneţk (est) în urma atacurilor ruse, iar 13 civili au fost răniţi.

„Rusia continuă să ucidă civili”, a scris pe Telegram şeful administraţiei militare a provinciei, Pavlo Kirilenko.

„La 19 august, ruşii au ucis şapte civili rezidenţi în regiunea Doneţk: patru în Bahmut, unul în Druzba, unul în Kostiantinivka şi unul în Pivnicine. Alte 13 persoane au fost rănite”, a menţionat el.

Potrivit datelor citate de ziarul Ukrainska Pravda, cu aceste decese numărul victimelor în rândul civililor din Doneţk de la începutul invaziei ruse, în februarie, se ridică la 751 de morţi şi 1.941 de răniţi.

În ultimele luni, ofensiva rusă s-a concentrat în sudul şi în estul Ucrainei, unde înainte de război forţele proruse controlau deja părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, pe care în prezent le controlează aproape în totalitate, notează EFE.

Crimă la Strășeni: O femeie a omorât-o pe amanta soțului

Poliția din Strășeni investighează un caz tragic de omor, care a avut loc pe 13 aprilie, în jurul orei 13:00, în orașul Strășeni. Conform informațiilor preliminare, crima ar fi fost comisă dintr-un conflict de gelozie între două femei.

Potrivit ofițerului de presă al IP Strășeni, Mariana Didenco, o femeie de 40 de ani ar fi atacat o altă femeie, tot de 40 de ani, cu un obiect ascuțit, aplicându-i o lovitură fatală în abdomen. Victima, care ar fi fost amanta soțului suspectei, a decedat pe loc din cauza leziunilor grave, transmite Știri.md.

Suspecta a fost reținută pentru 72 de ore, iar pe numele ei a fost inițiată o cauză penală pentru omor.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele în care a avut loc tragedia.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu o delegație a Congresului SUA, formată din republicani și democrați

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu o delegație bipartizană a Congresului Statelor Unite ale Americii, aflată în vizită la Chișinău în cadrul House Democracy Partnership – o comisie a Camerei Reprezentanților care sprijină democrațiile tinere în consolidarea instituțiilor parlamentare prin schimb de experiență și cooperare tehnică.

Delegația americană este condusă de congresmanul Vern Buchanan și include opt membri ai Camerei Reprezentanților, dintre care patru republicani și patru democrați. Printre aceștia se numără și doi membri ai grupului de prietenie cu Republica Moldova din Congresul SUA (Moldova Caucus), care promovează aprofundarea relațiilor moldo-americane, transmite președenția.

În cadrul discuțiilor, Maia Sandu a reconfirmat aprecierea față de sprijinul constant oferit de Statele Unite ale Americii Republicii Moldova în ultimele trei decenii. Șefa statului a subliniat faptul că acest sprijin a fost esențial pentru modernizarea statului, creșterea rezilienței energetice și apărarea suveranității în fața provocărilor externe, inclusiv a amenințărilor hibride din partea Federației Ruse.

Totodată, președintele a adus în discuție riscurile generate de atacurile hibride ale Federației Ruse, inclusiv tentativele de influențare a procesului electoral din R. Moldova, și a subliniat importanța strategică a țării în menținerea stabilității regionale, având în vedere granița comună de 1.222 km cu Ucraina, aflată în conflict cu Rusia.

În acest context, Maia Sandu a evidențiat necesitatea continuării sprijinului american, în special în domeniul securității energetice, un domeniu critic pentru stabilitatea țării.

Delegația Congresului SUA, condusă de Vern Buchanan, include următorii membri: Neal Dunn (Republican, Florida), Andy Ogles (Republican, Tennessee), Anna Paulina Luna (Republican, Florida), Dina Titus (Democrat, Nevada), Ilhan Omar (Democrat, Minnesota), Lloyd Doggett (Democrat, Texas) și Ted Lieu (Democrat, California). Această vizită reconfirmă sprijinul bipartizan al Congresului american față de Republica Moldova și întărește relațiile bilaterale dintre cele două țări.

Hașiș și cannabis de peste 150 mii de lei, ridicate de la un grup infracțional specializat în comerțul cu droguri: Trei indivizi, printre care și un minor, reținuți

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, în comun cu cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Ciocana, în conlucrare cu procurorii Procuraturii mun. Chișinău-Oficiul Ciocana, au deconspirat activitatea unui grup infracțional suspectat de circulația ilegală a drogurilor.

În speță, suspecții procurau droguri de diferite tipuri, prin intermediul aplicaţiei mobile „Telegram”, iar altele de către consumatorii finali şi diferiţi intermediari prin metoda tranzacţiilor prin rețelele de plăţi electronice. Ulterior banii erau transferaţi pe alte conturi curente înregistrate în băncile comerciale din Republica Moldova pe numele persoanelor interpuse.

În timpul măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală, polițiștii au identificat doi suspecți de 17 și 18 ani.

În timpul percheziției la domiciliul unuia dintre ei, oamenii legii au ridicat cannabis, un cântar de înaltǎ precizie și telefoane mobile,  iar dintr-un ascunziș din capitală a fost ridicat un pachet cu hașiș.

În cadrul cercetărilor, ofițerii de investigație au efectuat percheziții la domiciliile altor doi bănuiți de 19 și 25 de ani din Durlești și Chișinău, de unde au ridicat cannabis, hașiș cântare și telefoane mobile cu informație importantă pentru cauza penală.

Valoare totală a drogurilor pe piața tenebră depășește 150 000 de lei.

Trei suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat penal în stare de libertate, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Dodon: „Sub guvernarea socialiștilor, astăzi în Moldova era pace, prețuri mici la gaz și la produsele esențiale”
Articolul anterior
De la 1 septembrie, călătoriile cu transportul public din Ungheni se scumpesc
Articolul următor
Close menu