Stau în rând după apă în timp ce rachetele zboară deasupra lor. Viața ucrainenilor fără energie electrică și apă: ”Cele mai întunecate vremuri pentru noi!”

Aproximativ 80% dintre locuitorii din Kiev au rămas luni fără apă, în urma unui atac devastator cu rachete rusești și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Marți, oficialii guvernamentali au declarat că problema apei a fost rezolvată în totalitate, dar aproximativ 20.000 de apartamente din regiunea Kiev au rămas în beznă — o realitate tot mai frecventă pentru mulți ucraineni, în condițiile în care Rusia vizează sursele de energie și de electricitate ale țării, scrie Business Insider.

Atacul de luni este cel mai recent asupra surselor de energie ale Ucrainei de când forțele rusești au început să lanseze o serie de lovituri aeriene asupra centralelor electrice și a aprovizionării cu gaze și apă, începând cu începutul lunii octombrie.

Armata ucraineană a declarat că doboară majoritatea rachetelor rusești, dar oficialii au spus că rachetele care nu au fost distruse au provocat daune de durată la aproape 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, potrivit The Associated Press.

Dar pentru mulți ucraineni, penele de curent imprevizibile sunt doar un alt efect secundar al celor peste opt luni de război. Iar viața continuă, chiar și în întuneric.

Iaroslav Vedmid, un ucrainean în vârstă de 44 de ani, a declarat pentru Associated Press că întreruperile de curent sunt din ce în ce mai lungi și că durează chiar și  12 ore pe zi.

„Când te bazezi pe electricitate, cel mai rău lucru este că nu poți face planuri… Din punct de vedere psihologic, este foarte inconfortabil”, a declarat el.

Locuitorii își fac provizii de calorifere, generatoare, pături, lumânări și alte instrumente înainte de iarnă, potrivit AP.

În timp ce întreruperile de curent pot fi frustrante pentru mulți, Olena, o femeie din Kiev, a declarat că a început să citească la lumina lumânării, în loc să stea pe telefon și să urmărească știrile despre război.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat poporului și i-a numit „războinici ai luminii”.

„Nu ne este frică de întuneric”, a spus Zelenski. „Cele mai întunecate vremuri pentru noi nu sunt fără lumină, ci fără libertate. Teroriștii ruși nu au rachete care ar putea doborî dorința ucrainenilor de a trăi”.

sursa: www.adevarul.ro

Spațiile comerciale de la aeroport vor fi licitate pentru închiriere după alte reguli

Spațiile comerciale de la aeroport vor fi licitate pentru închiriere după alte reguli, a anunțat Agenția Proprietății Publice (APP) din Republica Moldova, scrie evz.ro.

Decizia a fost luată după ce au eșuat primele două încercări de atribuire prin licitație a spațiilor comerciale de la Aeroportului Internațional Chișinău, cunoscute anterior ca „Magazinele Șor”, după proprietarul acestora, condamnatul fugar Ilan Șor.

Acum, Agenția Proprietății Publice spune că va ajusta condițiilor de participare la licitația pentru locațiunea spațiilor din aeroport pentru a atrage mai multe companii internaționale de renume.

„Având în vedere că în ultima etapă a licitației anterioare a depus actele doar o singură companie, Agenția Proprietății Publice (APP) propune ca o nouă licitație să se organizeze cu schimbarea condițiilor”, se arată în comunicatul APP.

Care vor fi noile condiții de participare

„Drept urmare, APP va recomanda AIC să examineze oportunitatea ajustării caietului de sarcini prin:

– Includerea explicațiilor suplimentare și mai detaliate ale criteriilor, fără a lăsa loc de interpretări;

– Reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, drept recomandare de la 10 la 7;

– Divizarea licitației în 2 loturi distincte, pe domenii, un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante).

Se va propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru compania câștigătoare. Menționăm că termenul de 3 ani prevăzut inițial în caietul de sarcini este bazat pe normele legale existente”, se mai afirmă în document.

Se va schimba și legea privitoare la aeroport

Pentru a exclude limitarea actuală de maximum 3 ani de contract în locațiunea spațiilor din cadrul aeroportului, APP va veni către Parlament cu propuneri de ajustare a legii, pentru a include Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile (interzise) de privatizare. Această modificare, de asemenea, va garanta că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul de inițiere a licitației va curge din momentul modificării legislației cu privire la bunurile nepasibile de privatizare”, se arată în comunicatul emis de APP.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, licitația pentru spațiile comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău a fost sistată, după ce s-a constatat că singurul ofertant existent nu a depus toate actele necesare.

Gest uimitor de mărinimie! Peste o tonă de produse pentru masa de sărbătoare, adunate la biserica din Ratuș. Acestea vor ajunge la persoane nevoiașe

Gest uimitor de mărinimie! O cantitate record de produse pentru masa de sărbătoare a fost adunată în localitatea Ratuș din raionul Criuleni, unde tinerii voluntari s-au mobilizat, sub oblăduirea preotului Ion Marian. Aceștia au strâns circa 1.300 de kg. de produse alimentare, dar și de igienă care vor ajunge la persoanele nevoiașe din Ratuș, Drăsliceni și Logănești.

Îngerașii noștri în acțiune! Captură record! Am strâns sute de zâmbete de la oameni, sute de pachete pline cu bunătate și peste 1300 de kg de bunătăți! Mulțumiri din suflet tuturor oamenilor cu inimă plină de iubire din comuna noastră și din satul Magdacești, care au pășit în ziua Campaniei de Paști, pragul Magazinului Linella din Magdacești!

În această Campanie de sensibilizare oamenilor, au fost mobilizați 20 de voluntari în patru ture câte cinci voluntari! Magazinul Magdăcești ne-a fost gazda noastră! Pentru această organizare a noastră, Directorul unui prestigios Liceu din capitală, s-a alăturat cu încă 50 de pachete cu produse alimentare și de igiena pentru bătrânii noștri!

Produsele au fost sortate și vor fi împărțite de voluntarii noștri în trei sate din comuna noastră! Ratuș, Drasliceni, Loganesti!

Meritul forte pentru această activitate rodnică, revine Misiunii Sociale Diconia căreia îi mulțumim, și Centrului Tinerilor Voluntari ai noștri sunt cei mai harnici! Dumnezeu să ne dăruiască Sărbători luminoase tuturor! Hristos să Învieze în fiecare suflet!”, a scris părintele Ioan Marian într-o postare.

Nu este pentru oară când preotul din Ratuș face gesturi emoționante pentru enoriașii din parohia sa, iar ajutorul penrsoanele nevoiașe sau bătrâni a devenit o tradiție în pragul sărbătorilor.

Localnicii îl susțin și îl sprijină în toate acțiunile pe care le inițiază.

Locuință mistuită de flăcări după ce stăpâna a pornit mașina de spălat și a plecat la cimitir

Nenorocire în ajun de Paște. Casa unei femei din Grigoriopol a fost distrusă parțial de flăcări.

Totul s-a întâmplat pe data de 2 mai, în jurul orei 17:00, atunci când gospodina casei a pus hainele la spălat și a plecat la cimitir, transmite Știri.md cu referire la presa din stânga Nistrului.

În acest moment s-a produs un scurtcircuit și a izbucnit focul. În rezultat, a fost distrusă bucătăria casei.

Pompierii au luptat cu focul timp de 45 de minute pe o suprafață de opt metri pătrați. Incendiul a afectat mobilierul bucătăriei și grinzile din tavan. Ușile și ferestrele erau închise.

Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit.

Planta care poate produce căldură. Cum poți încălzi locuința cu ele?
Articolul anterior
Vezi cum s-au costumat vedetele din Moldova de Halloween!
Articolul următor