Cinci filme de excepţie, difuzate gratuit cu ocazia aniversării „La Strada”

În perioada 14-18 noiembrie, zilnic, începând cu ora 18.00, în incinta Cinematografului Odeon, va avea loc Săptămâna filmului “La Strada”. Experiențele filmice se anunţă a fi pline de adrenalină şi foarte captivante.

separator

15044686_1244548875615147_936217651_o

Proiecţiile, cu genericul “O imagine mai clară”, sunt organizate de Centrul Internaţional “La Strada”, cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în Republica Moldova. Astfel, susţin reprezentanţii organizaţiei, marcând aniversarea prin evenimente culturale, se vrea atragerea puterii artei în susţinerea celor aflaţi în dificultate.

“Sunt producţii de excepţie, apreciate în timp, la vizionarea cărora publicul va fi pus în situații-limită din punct de vedere emoţional. Vrem să transformăm acest eveniment cinematografic într-un instrument de autocunoaştere pentru cei ce vor alege să ne fie alături. În acest sens, spectatorii vor fi confruntaţi premeditat cu realităţile traficului de fiinţe umane, a violenţei împotriva femeilor şi violenţei în familie, a hărţuirii copiilor pe Internet. Astfel, vom oferi o imagine mai clară asupra fenomenelor pe care publicul larg le cunoaşte doar superficial, ceea ce doar întăreşte stereotipurile şi multiplică experienţele de discriminare. Pornind de la atitudinile societăţii în care trăim, cu referire la abuzul asupra femeilor şi copiilor, e clar că avem nevoie de un salt vizibil dacă vrem ceva să se schimbe”, susţine Ana Revenco, preşedinta Centrului Internaţional “La Strada”.

Pe 14 noiembrie, la ora 18:00, primul film difuzat în cadrul proiecţiei-eveniment va fi filmul Te doy mis ojos” – o dramă romantică de producţie spaniolă, premiată cu şapte premii Goya. Filmul reflectă fidel complexitatea trăirilor unei femei dependente emoţional de soţul agresiv.

15049642_1244549118948456_1886201214_n

Pe data de 15 noiembrie, la ora 18:00, tot la Cinematograful Odeon, spectatorii sunt invitaţi să vizioneze filmul “North Country”. Spectatorii vor face cunoştinţă cu gama de atitudini stigmatizante din partea rudelor şi comunităţii, cu care se confruntă o femeie-victimă a violenţei în familie, care decide să ceară ajutor. Realităţile reflectate, deşi greu de imaginat, sunt perfect aplicabile şi în Republica Moldova, spun organizatorii.

14997104_1244549152281786_1412341656_n

Pe 16 noiembrie, la ora 18:00, publicul este aşteptat să vizioneze filmul “What love has to do with it”. Producţia reflectă istoria de viaţă a cunoscutei interprete Tina Turner, victimă a propriului soţ.

15050204_1244549098948458_1810255021_n

Pe 17 noiembrie, la ora 18:00, va fi difuzat filmul “Cyberbully”, care aduce în prim plan experienţa unei adolescente căreia mama îi face cadou un computer de ziua de  naştere, pentru a-şi putea face prieteni noi pe internet. În timp ce foloseşte un popular site de socializare, adolescenta ajunge să fie hărţuită. Astfel, încrederea ei în prietenii virtuali e sfărâmată, ea reurând la acţiuni radicale în încercarea de a ieşi din cercul vicios în care se află.

14996313_1244549095615125_1503581734_n

Pe 18 noiembrie, la ora 18:00, va fi difuzat filmul “Lilya 4-ever”. Extrem de captivant, filmul relatează istoria unei adolescente care, rămasă singură după ce mama ei emigrează. Fiind înşelată de tânărul cu care era într-o relaţie, aceasta ajunge să fie traficată în prostituţie.

15064127_1244549138948454_1474615893_o

Producţiile difuzate vor avea subtitrare în limba română şi vor fi urmate de câte o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cu participarea a câte doi invitaţi speciali. Mai multe detalii despre Săptămâna filmului “La Strada” pot fi găsite accesând evenimentul tematic de pe facebook. 

Pentru orice alte detalii, nu ezitaţi să contactaţi.

Anastasia Cucuruz – comunicatoare “La Strada”

Telefon de contact: +373 (69) 498786

E-mail: acucuruz@lastrada.md

 

Ce tradiții sunt mâine, de Florii

Sărbătoarea de Florii (Duminica Floriilor) este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe și marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri frumoase. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:


1. Sfințirea ramurilor de salcie

  • Credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot în timpul slujbei.
  • Aceste ramuri simbolizează ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
  • După slujbă, oamenii duc salcia acasă și o pun la icoane. Se crede că aduce protecție și sănătate întregii familii.

2. Dezlegare la pește

  • Deși este Postul Mare, în Duminica Floriilor se face dezlegare la pește, adică este voie să se consume pește, vin și ulei.
  • Este una dintre cele două dezlegări importante din Postul Paștelui (cealaltă fiind de Buna Vestire).

3. Participarea la slujba de Florii

  • În această zi, bisericile sunt pline, iar slujba este una deosebit de frumoasă, cu cântări speciale.
  • Se citește despre Intrarea Domnului în Ierusalim, când mulțimea l-a întâmpinat cu „Osana!”.

4. Sărbătoarea celor care poartă nume de flori

  • Este și zi de onomastică pentru cei care poartă nume de flori: Florin, Florina, Violeta, Lăcrămioara, Crina, Narcis, etc.
  • Oamenii își urează „La mulți ani!” și își oferă flori sau cadouri simbolice.

5. Credințe și superstiții populare

  • Se spune că salcia sfințită trebuie păstrată tot anul – se pune la grindă, în grădină, la colțul casei sau în pomi fructiferi.
  • Fetele nemăritate pun o crenguță de salcie sub pernă, ca să-și viseze ursitul.
  • Se crede că dacă înfloresc pomii de Florii, anul va fi unul roditor.
  • Oamenii se „urează” simbolic cu ramuri de salcie – se ating ușor pe spate și spun „să fii sănătos ca salcia, sprinten ca peștele și iute ca săgeata!”.

Irina Rîngaci a devenit vicecampioană europeană

Irina Rîngaci a devenit vicecampioană europeană! Moldoveanca a cucerit medalia de argint la competiția continentală din capitala Slovaciei, Bratislava, scrie moldova1.md

Sportiva noastră a pierdut finala categoriei de greutate de până la 65 de kilograme în fața reprezentantei Norvegiei, Grace Bullen.

Irina a fost învinsă cu scorul de 8-11.În drum spre finală, Irina Rîngaci le-a învins pe maghiara Eniko Elekes, iar pe ultimul act al competiției a dispus de ucraineanca Irina Koliadenko.

Irina Rîngaci și-a asigurat medalia de la Europenele pentru seniori pentru al cincilea an consecutiv. În 2021 și 2022, luptătoarea moldoveancă a devenit campioană europeană, iar în 2023 – vicecampioană.

Anul trecut s-a ales cu medalia de bronz.Rîngaci este a doua sportivă din țara noastră a cucerit o medalie la ediția din acest an a Europenelor.

O zi mai devreme, Mariana Drăguțan a cucerit bronzul. Ea a concurat în categoria de greutate de 55 de kilograme, iar în finala mică s-a impus în fața reprezentantei Ungariei, Roza Szenttamasi.

Uniunea Europeană îi propune lui Trump tarife „zero” la toate produsele industriale. „În caz contrar, vom răspunde prin contramăsuri”

Comisia Europeană a oferit Statelor Unite o înțelegere pentru eliminarea tarifelor la toate bunurile industriale, în cadrul negocierilor comerciale, potrivit Euronews și CNN.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, a subliniat intenția de a riposta la politicile lui Donald Trump în cazul eșuării discuțiilor, scrie libertatea.ro

Trump a anunțat un tarif general de 20% pentru importurile din Uniunea Europeană, care va intra în vigoare pe 9 aprilie. Oțelul, aluminiul și automobilele vor fi supuse unei rate separate de 25%. În total, peste 380 de miliarde de euro în produse fabricate în UE vor fi afectate.

Oferta „zero-pentru-zero” a Uniunii Europene pentru SUA

„Suntem gata să negociem cu SUA. Într-adevăr, am oferit tarife zero-pentru-zero pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali”, a declarat președinta Comisiei luni după-amiază.

„Pentru că Europa este întotdeauna pregătită pentru o înțelegere bună. Deci o păstrăm pe masă. Dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem prin contramăsuri și să ne apărăm interesele.”, a spus ea.

Îngrijorări privind impactul global al tarifelor lui Trump

Von der Leyen a descris tarifele ample ale lui Trump ca fiind un „punct major de cotitură pentru Statele Unite” care ar avea „costuri imense” pentru consumatorii și companiile americane și ar aduce o lovitură „masivă” economiei globale.

Pe lângă impactul imediat asupra fluxurilor comerciale UE-SUA, care pune în pericol miliarde, Comisia este, de asemenea, îngrijorată de potențialele ramificații pe care decizia lui Trump le va avea asupra comerțului internațional – în special asupra Asiei.

Monitorizarea schimbărilor în comerțul global

„Ne vom proteja, de asemenea, împotriva efectelor indirecte prin devierea comerțului. În acest scop, vom înființa o „Grupă de lucru pentru supravegherea importurilor’”, a spus ea.

„Analizăm care sunt importurile istorice pe care le avem și le-am avut și (dacă) există vreo creștere bruscă specifică a unui anumit produs sau într-un anumit sector asupra căruia trebuie să acționăm.”

Bruxelles-ul se teme că țările asiatice, ale căror economii depind de exporturi, vor fi excluse de pe piața americană și își vor redirecționa produsele către Europa ca alternativă.

China este o cauză deosebită de îngrijorare, deoarece se află deja sub intens control pentru inundarea Occidentului cu bunuri ieftine, puternic subvenționate.

Preşedintele american Donald Trump a recționat, luni, pe reţeaua sa Truth Social, susținând că Statele Unite vor câştiga miliarde de dolari din tarifele pe care le-a impus altor ţări și a acuzat „jefuitorul” China pentru că a ripostat la taxele vamale impuse de SUA, relatează CNN.

Peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a iniția discuții comerciale, a declarat directorul Consiliului Economic Național al SUA, Kevin Hassett.

Bursa americană crește puternic, după ce UE a anunțat că este deschisă negocierilor

Bursele din Statele Unite au deschis sesiunea de tranzacționare de luni, 7 aprilie, în creștere puternică, după ce Uniunea Europeană a anunțat că este deschisă negocierilor și propune zero taxe pentru importurile americane.

La ora 17.18 ora Moldovei, indicele Dow 30 era pe plus cu 1,11%, indicele S&P 500 înregistra o creștere de 2,25%, iar indicele Nasdaq – unde se află principalele companii de tehnologie – consemna un plus de 3,21%.

Anterior, bursele americane erau așteptate să deschidă pe roșu, după ce președintele american Donald Trump a declarat în weekend că piețele financiare trebuie să își ia „medicamentele”, afirmație care arăta că nu este deschis la negocieri.

În același timp, Jamie Dimon – șeful JPMorgan, cea mai mare bancă americană – a avertizat că tarifele pot aduce mari probleme.

Unul dintre pompierii accidentaţi în incendiul de la Ciocana şi-a pierdut viaţa. Avea 28 de ani
Articolul anterior
Cine este pompierul care și-a pierdut viața în timpul incendiului de la Ciocana
Articolul următor
Close menu