Cu drag de mama: Boris Gîlca, director ”Invitro Diagnostics”

Mama mea se numește Antonina – Antonina Gîlca. Numele este de origine greacă și înseamnă Floare. Nu cred că poate fi o mai frumoasă asociere – Mamă și Floare! Farte explicit!

separator

gilca

În luna martei, pe data de 26, mama va împlini 84 ani! Este o femeie cu o inteligență desăvârșită, educație și bun simț cum nu se studiază la nici o universitate, chiar dacă toată viața a locuit și a muncit la țară – în s. Drepcăuți, raionul Briceni. A muncit în colhoz, apoi a făcut cursuri de croitorie fiind mulți ani cea mai vestită croitoreasă în sat. Ulterior și până la pensie a activat ca bucătar în blocul alimentar al Spitalului de circumscripție din Lipcani.

mam

La 10 ani, în urma unui accident, am rămas fără tată, iar mama a investit tot de ce dispunea în educația și studiile mele. Conștientizez, că a făcut cea mai importantă investiție… Nu am avut o copilărie alintată – totuși erau timpuri grele. Lecția de viață de la mama a fost îndrumarea și insistența pentru a învăța bine la școală, pentru a avea studii avansate. Părinții nu au fost avuți, dar erau buni gospodari și  erau respectați în sat. Faptul că îi sunt recunoscător – este nimic spus. Îi datorez tot ce am obținut în viață, în cariera profesională și în activitatea publică. Îi mulțumesc și pentru ”cei 7 ani de acasă”! Întotdeauna mi-au fost de folos în viață!

mama gilca

Cele mai delicioase bucate ramân bucatele mamei: cartofii prăjiți de mama, pârjoalele mamei și ”baba” din paste făinoase cu cvas de casă! Așa bucate nu prepară niciun restaurant! Le savurez și acum când merg la mama. În 2016 am călătorit cu mama în România: Sinaia, Bușteni, Predeal, Brașov, apoi la toate mănăstirile din zona Moldovei, inclusiv la Putna, unde mama s-a închinat și la mormântul lui Ștefan cel Mare. Au fost, probabil, cele mai emoționale momente pentru mama, dar și pentru mine fiind alături de ea! Îi doresc sănătate, căci are cea mai mare nevoie de asta! Iar eu și cu sora mea vom fi mereu recunoscători pentru calitatea care ne-a transmis-o : calitatea de a fi Om.

Anastasia Nichita a dezvăluit data nunții și a cununiei, dar și când vor anunța sexul bebelușului!

Zile numărate până la evenimentul care a primit în avans titlul de „nunta anului”. Sportiva de aur a Moldovei, Anastasia Nichita, însărcinată în 22 de săptămâni, va îmbrăca rochia de mireasă, ba chiar mai multe rochii, peste nouă zile. Luptătoarea olimpică și viitorul ei soț, campion mondial la arte marțiale, au ales să se cunune înainte de nuntă și tot atunci vor afla și sexul bebelușului.

Pe pagina sa de Instagram, Anastasia scrie că ceremonia religioasă și gender reveal vor avea loc la 30 aprilie, iar marea petrecere se va desfășura pe data de 3 mai, într-un restaurant din Capitală. Sportiva va schimba câteva rochii de mireasă, la care încă se lucrează în atelier, transmite Știri.md cu referire la cancan.md.

„Nunta anului” urma să aibă loc în august, atunci când cuplul de sportivi își sărbătorește aniversarea relației. Însă așa cum Anastasia urmează să devină mamă la finalul verii, s-a decis desfășurarea nunții în mai.

Nașii lor sunt Valeriu și Efrosinia Guzun, fondatorii prestigiosului liceu din Capitală „DaVinci”.

Kaja Kallas: Aderarea R. Moldova în 2028 depinde de reforme „dure, dar necesare pentru prosperitatea cetățenilor” și sprijinul celor 27 de state UE

Posibilitatea ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2028 depinde în mare parte de ritmul reformelor implementate de autoritățile de la Chișinău, dar și de consensul tuturor celor 27 de state membre ale blocului comunitar. Uniunea Europeană nu va face concesii în acest proces, iar reformele cerute sunt „dure, dar necesare pentru prosperitatea cetățenilor”. Declarațiile au fost făcute, în exclusivitate pentru Radio Moldova, de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreședinta Comisiei Europene (CE), Kaja Kallas, invitată la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”.

Potrivit Înaltului Reprezentant al UE, statutul de țară candidată presupune responsabilități clare și un efort susținut de reformare. Reformele cerute de UE nu sunt impuse formal, ci urmăresc rezultate concrete pentru cetățeni.

Cu adevărat, acest statut de țară candidată impune anumite obligații și anume realizarea reformelor. Noi, de asemenea, solicităm ca țările candidate să îndeplinească reforme. Acestea nu sunt niște reforme pe care le dorim îndeplinite doar de dragul reformelor. Noi dorim ca aceste reforme să fie implementate pentru prosperitatea cetățenilor.

Vorbind din experiența Estoniei, Kallas a menționat că un sistem judiciar funcțional și un stat de drept credibil pot să atragă investiții și să genereze bunăstare.

Dați-mi voie să vă aduc un singur exemplu. În cazul în care investitorii vor avea încredere în sistemul judiciar că funcționează, vor avea încredere în statul de drept, la sigur vor investi în economie. Ceea ce înseamnă locuri de muncă, ceea ce înseamnă condiții mai bune de viață pentru cetățeni.

Kaja Kallas a reiterat că Uniunea Europeană nu va face excepții de la regulile stabilite pentru aderare. „Aceste reforme sunt dure, sunt dificile, însă noi suntem alături ca să sprijinim Republica Moldova.”

Referindu-se la obiectivul anului 2028 privind aderarea R. Moldova la blocul comunitar, Kaja Kallas a explicat că parcursul depinde în primul rând de autoritățile de la Chișinău. „Desigur, primul lucru pe care trebuie să-l îndeplinească Republica Moldova sunt toate reformele și toți pașii pe care trebuie să-i întreprindeți în procesul de aderare. Acest lucru depinde foarte mult de dumneavoastră, de guvernul vostru, în ce mod se vor desfășura aceste reforme.” În plus, vicepreședinta CE a dat de înțeles că procesul de aderare rămâne dictat și de poziția celor 27 de țări membre, dar la final progresele țării vor fi cele care vor decide dacă termenul 2028 rămâne fezabil.

Știu că există un sprijin enorm pentru Republica Moldova. Din acest motiv, ca să revin la întrebarea dumneavoastră, pe cât este de fezabil acest obiectiv către anul 2028 – acest lucru depinde foarte mult de progresul înregistrat de dumneavoastră.

Termenul de 2028 este tot mai frecvent invocat în discursul oficialilor de la Chișinău ca obiectiv de politică externă. Premierul Dorin Recean a reiterat recent că Republica Moldova își propune să semneze tratatul de aderare până la sfârșitul acestui deceniu.

Șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău a remarcat faptul că țara a finalizat deja screeningul pentru mai bine de jumătate din capitolele acquis-ului comunitar, iar negocierile avansează. Totodată, surse de la Bruxelles au confirmat pentru Teleradio-Moldova că Uniunea Europeană pregătește noi pași pentru aprofundarea integrării economice, precum liberalizarea comerțului și adoptarea sistemului vamal unic comunitar, măsuri care ar facilita transportul și relațiile comerciale la frontiera R. Moldova cu UE.

Zeci de străini nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova în ultimele 24 de ore

Peste 61 294 traversări la trecerea frontierei au fost în ultimele 24 de ore, anunță Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:

PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 15 522 traversări persoane;
PTF Leușeni – 10 845 traversări persoane;
PTF Sculeni – 7 301 traversări persoane;
PTF Costești – 3 949 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 3 883 traversări persoane.

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 43 persoane străine.

Încălcări înregistrate:

– Traversarea ilegală a FS de către persoane – 2;

– Tentativa trecerii ilegale a FS de către persoane – 0;

– Folosirea documentului fals – 1;

– Nerespectarea regulilor de ședere și intrare în RM – 5;

– Încălcarea regimului frontierei de stat, a regimului zonei de frontieră, a regimului punctelor de trecere a frontierei de stat și a regulilor de trecere a frontierei de stat – 6. 

Poliția de Frontieră vă recomandă:

Pentru evitarea aglomerației:

– PTFS „Leușeni-Albița”: Alternativa – PTFS „Leova-Bumbăta” (08:00-20:00) sau PTFS „Cahul-Oancea”.
– PTFS „Sculeni-Sculeni”: Optați pentru PTFS „Costești-Stânca” sau PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”.
– PTF comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe”: Alternativa – PTFS „Tudora-Starokazacie”.

Pentru situația în timp real a punctelor de trecere a frontierei, accesați: https://border.gov.md/camere-web 

Pentru întrebări suplimentare, contactați: Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717 

Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.

FIRST LEGO League Moldova 2017! A fost aleasă echipa care ne va reprezenta țara în Danemarca.
Articolul anterior
Eugen Doga va fi omagiat la Parlament
Articolul următor
Close menu