Festivalul „descOPERĂ”, unic în lumea evenimentelor de operă open-air

Festivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, care se va desfășura în premieră în țara noastră în perioada 3-5 iunie 2016 în Complexul Orheiul Vechi, este un eveniment unic în lume.

separator

Organizarea evenimentelor de muzică de operă în aer liber este o sarcină dificilă, deoarece spațiul ales trebuie să ofere condiții acustice de excepție. Unicitatea festivalului „descOPERĂ” constă în faptul că vizitatorii vor putea descoperi frumusețea muzicii clasice într-un cadru inedit: spațiu rural, parte a Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, amfiteatrul natural al căruia asigură o sonoritate ideală pentru orchestră și vocile soliștilor de operă. În plus, festivalul va reprezenta o experiență cu adevărat inedită, deoarece va îmbina armonios opera cu vinurile și gastronomia locală.

În Europa se desfășoară câteva festivaluri și concerte de operă open-air, unele având tradiții de decenii, care atrag mii de spectatori în fiecare an. Spre deosebire de Orheiul Vechi, unde canioanele și amfiteatrul au fost create de natură, evenimentele similare din lume necesită arene speciale sau construcții care creează spații favorabile pentru propagarea sunetului. Cele mai populare dintre acestea sunt:

  • Chorégies d’Orange este organizat din 1860 în fiecare vară, în orașul Orange din regiunea Avignon, Franța. Reprezentațiile au loc într-un teatru antic roman, pereții și scena căruia au rămas intacte, capacitatea sălii fiind de 9000 de locuri. Marile vedete ale operei franceze și internaționale au cântat pe scena festivalului și revin cu drag la acest eveniment cultural de talie mondială.
  • Arena Opera Festival din orașul italian Verona a fost inaugurat în anul 1913, când a fost organizată prima ediție pentru a comemora un centenar de la nașterea lui Giuseppe Verdi. De peste un secol (cu mici pauze în timpul războaielor mondiale), în fiecare vară unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre antice – Arena Romana se transformă într-o uriașă sală de operă în aer liber. Festivalul desfășurat pe parcursul celor trei luni de vară include concerte simfonice, operă și balet.
  • Festivalul de Operă St. Margarethen din Burgenland, Austria se desfășoară într-o veche carieră romană, care în anul 2008 a fost reconstruită și adaptată pentru a putea găzdui evenimente culturale. Reprezentațiile au loc într-o zonă pitorească și monumentală, în preajma unor statui cu înălțimea de zeci de metri.
  • Festivalul Avenches Opera este unul dintre cele mai mari evenimente culturale din Elveția. Evenimentul se desfășoară într-un amfiteatru roman, care în antichitate găzduia lupte ale gladiatorilor cu un public de peste 16.000 de persoane. De 22 de ani acesta a devenit locul de întâlnire al pasionaților de operă, care revin în fiecare vară la festivalul în aer liber.
  • Opera Nights Hunedoara – cel mai mare festival de operă din România, este un eveniment relativ tânăr, prima ediție fiind organizată în anul 2011, dar se bucură de un mare succes. Spectacolele se desfășoară în decorul oferit de Castelul Corvinilor din Hunedoara și de Esplanada Lapidarium de la poalele Cetății Deva, iar biletele pentru cele 5 nopți ale festivalului se epuizează imediat.

Vino și „descOPERĂ” primul festival de muzică clasică în aer liber din Moldova, unde poți asculta perle ale muzicii universale așa cum nu le vei mai auzi niciunde!

Spectacolele din cadrul festivalului „descOPERĂ”, dirijate de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria, vor fi susținute de 14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor.

Pentru informații sumplimentare despre festivalul „descOPERĂ” accesați http://www.descopera.co/ sau pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/events/1622531674738545/

Opera Nights Hunedoara_Romania

Biletele pentru primul festival de operă în aer liber pot fi procurate la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” la Eco-Resort Butuceni, pewww.biletonline.eu și pe www.iticket.md.

Evenimentul este organizat de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, compania „Sens Music” și Pensiunea Agroturistică Butuceni, sub patronajul Ministerului Culturii al RM, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Oficiul Național al Viei și Vinului, Agenția „Publicis Moldova” și Consiliul Raional Orhei.

Opernfestspielen St. Margarethen_AustriaOrange Opera Fest_Franta

Noi benzi pentru transportul public vor apărea

Benzile dedicate transportului public pe str. Hîncești (sectorul cuprins între străzile Alexei Mateevici și Miorița) vor fi extinse, iar schița de proiect pentru bd. Moscova este în faza de elaborare. Anunțul a fost făcut de către Primăria Chișinău.

Până în prezent, 17 străzi din oraș au fost amenajate cu benzi dedicate, totalitatea cărora însumează 45 km pe sens dus-întors. Este vorba de străzile: Ion Creangă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Decebal, Dacia, Ciuflea, Grigore Vieru, Constantin Tănase, Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexandr Pușkin, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Renașterii Naționale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Alba Iulia.

Va avea loc simplificarea proceduri de obținere a permisului de conducere! Vezi detalii

Potrivit proiectului, admiterea la examen va fi posibilă prin utilizarea sistemului informațional automatizat „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de vehicule și al formabililor”. De asemenea, va fi exclusă prezentarea actelor de studii pe suport de hârtie, ceea ce va contribui la digitalizarea întregului proces. 

„În acest fel, simplificăm procedurile, reducem corupția și creștem calitatea procedurii de obținere a permiselor de conducere”, a spus premierul Dorin Recean. 

O altă modificare ține de simplificarea procedurii de obținere a permiselor de conducere pentru anumite categorii de vehicule. De exemplu, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B pentru vehicule cu transmisie manuală, la susținerea examenului la o altă categorie, pentru vehicule cu transmisie automată, vor putea conduce și vehicule cu transmisie manuală de categoria respectivă.

Totodată, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B de cel puțin 24 de luni vor putea solicita dreptul de a conduce vehicule din subcategoria A1(motociclete), cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruire practică, fără instruire teoretică și examinare.  

Proiectul va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

A dispărut. Rudele cer ajutor pentru a o găsi

O fetiță de 12 ani din Chișinău a dispărut iar ultima dată a fost văzută urcând într-un troleibuz alături de un băiat.

Laura Arman, are 12 ani și locuiește în sectorul Botanica al Capitalei a relatat nana acesteia pentru echipa.md.

Laura a fost văzută ultima dată pe 15 octombrie, în jurul orei 15:00, pe strada Decebal, vizavi de Taxi Blues Cafe, urcând în troleibuzul 4, în direcția străzii Hristo Botev.

Conform martorilor, ea era însoțită de un tânăr de aproximativ 18 ani, cu o înălțime de 1,80 m, păr brunet și ochi căprui, având un iPhone alb.

Cei care dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugați să contacteze la 112 sau 069 522 443.

Poze de la nunta finilor lui Dorin Chirtoaсă și Anișoara Loghin!
Articolul anterior
Maria Marian: „Nu aş fi rezistat fără anestezie”
Articolul următor