FOTO Cel mai delicios, savuros și colorat eveniment al anului a ajuns la cea de-a V-a ediție. Vezi cum a fost Festivalul Mai Dulce 2017

Cel Mai Dulce festival din Estul Europei a ajuns la cea de-a cincea ediție! Și de acestă dată asociația K LUMEA a provocat peste 60 de patiseri amatori, dar și companii de patiserie să lupte pentru titlul de cel mai apetisant desert – ”Cireașa de pe tort”. În timp ce produsele de patiserie ne-au lăsat gura apă, tarabele artizanilorr ne-au făcut ochii cât cepele pentru că au expus creații care mai de care mai colorate și originale. Am făcut o mică excursie şi am examinat minuţios „mândria” culinară sau artizanală a fiecărui participant şi am cules câteva păreri despre ediţia Festivalului Mai Dulce din acest an.

separator

DSC_9854

DSC_0099 DSC_0101 DSC_9700 DSC_9784

În timp ce treceam și eu prin zona artizanatului, mi-au atras privirea ”căluții” Irinei Petrașcu, care așteptau cu nerăbdare să fie călăriţi de micii căluşari. La fel de inspirate mi s-au părut și marioneltele din stofă și fetru ale tinerei creatoare, care redau cele mai surprinzătoare emoții.

Irina Petrascu

”Vin în fiecare an la festival. De fapt, ”Mai dulce” este primul festival la care am participat cu creaţiile mele: păpuși personalizate, căluți, unicorni pe coadă de lemn, marionete. Tematica de anul acesta au fost emoțiile pozitive, emoțiile vii, de aceea am adus aici aceste jucării textile. Aceste păpuși mari mi-au luat cam o săptămână de lucru, marionetele le fac într-o oră, acest portret l-am executat într-o lună,” mi-a mărturisit Irina Petrașcu.

aa

Ludmila Cotelea-Condrea e profesor universitar, predă pictura la studenți, iar în timpul liber își dezvoltă pasiunea pentru pictura pe pânză. Anume creațiile ei în desene mi-au stârnit curiozitatea și m-au făcut să mă apropii de ea pentru a rupe o declarație scurtă despre prezența ei la ”Mai Dulce”.

pictura

”La ”Mai Dulce” sunt pentru prima dată. Am venit cu o colecție de hăinuțe pictate, e un trend nou în decorul vestimentar – imprimarea pe diversă tematică. Mă bucur că putem să ne maifestăm aici cu lucrurile nostre autentice, făcute cu drag,” mi-a spus Ludmila.

Natalia Chicu a ajuns la festival pentru a doua oară cu o diversitate de accesorii stilate – papioane hand-made.

”Sunt a doua oară la acest festival. E unul care adună foarte mulți meșteri, am o impresie foarte bună. Eu am venit cu o mulțime de papioane, clasice, în carouri, în stil tradițional și bineînțeles fac și peronalizate. Mă bucur că vremea frumoasă ține cu noi, mi-a declarat creatoarea de papioane.

La tarabele cu deserturi, mi-au atras atenția niște dulciuri cu totul deosebite la al căror proces de producere au participat și câteva persoane cu disabilități. E vorba despre niște biscuiți și ciocolate raw vegane prezentate de membrii Centrului ”Speranța” în proiectul DENS.

sanatate verde

”Noi suntem pentru prima dată la târg. ”DENS” este un proiect social al Centrului ”Speranța”, se descifrează deshidratare, enzime, nutrienți și sănătate. La procesul de producere sunt implicate persoane cu disabilități. Este un concept nou de raw veganism prin care produsele nu trec prin procese de preparare termică și se păstrează toți nutrienții, vitaminele, tot ce-i mai bun din aliment. Aici vedeți biscuiți, ciocolate în format crud. Ingredientele lor, pentru a putea fi păstrate pe un termen mai lung, se deshidratează la mai puțin de 40 de grade. E o mâncare care e folosită ca medicament, exact cum spunea Hipocrate: ”Medicamentul să-ți fie aliment și alimentul medicament.” Am vândut aproape tot cu ce am venit și ne-ar face plăcere să participăm și la alte ediții, mi-a mărturisit Lucia Gavriliță, directoarea centrului ”Speranța”.

Să știți că toți patiserii prezenți la eveniment au reușit să stârnească papilele gustative ale vizitatorilor și s-au ales cu vânzări de pomină.

”Eu răspund de segmentul  gastronomic și pot să-ți spun că în trei ore patiserii au reușit să-și vândă aproape toate deserturile și asta mă bucură foarte mult. Bineînțeles că noi în fiecare an creștem la capitolul organizare și după 5 ani am simțit că am crescut foarte mult, mi-a mărturisit Irina Galbura, membră a echipei K Lumea.

DSC_9951 DSC_9968 DSC_9972 DSC_9995

Producătorii de legume și-au găsit și ei locul la cel mai dulce eveniment al anului.

”Cultivăm cartofi dulci în Moldova, aceste soiuri sunt adaptate climei. Sunt niște produse foarte sănătoase ce conțin potasiu și betacaroten. Pot înlocui cartofii obișnuiți cu succes, se recomandă  bebelusilor și bolnavilor de diabet. Noi promovăm cultivarea cartofilor dulci pentru că sunt leguma perfectă pe timp de iarnă. Am venit tocmai din Dubăsari și am adus și rasadă”, mi-a spus Nadia Știrbu

DSC_9818

Chiar dacă produsele de patiserie și alimentele exotice îmi furau privirile, n-am putut să n-o remarc pe mama Natei Albu, care aștepta cu nerăbdare cumpărători și cititori pentru volumele ”Eat like moldovans” și ”Sandhya”.

”Sunt ”legată” aici, pentru că am cărțile la vâzare, însă văd că sunt mulți vizitatori și lumea continuă să vină, ceea ce înseamnă că le place. Am vândut cărți și de-ale Natei și de-ale Vioricăi. Oamenii care n-au fost pregătiți să le găsească aici, mi-au cerut telefonul pentru a le putea procura după eveniment, ne-a spus Alexandra Albot.

Cât cărțile Vioricăi Nagacevschi stăteau cuminți pe raft, ea munceau pe rupte la copt clătite împreună cu echipa K lumea.

”Vă spun cu sinceritate că-s foarte obosită, însă îmi pare bine că acest festival se întâmplă. E foarte greu să organizezi un astfel de festival din cauza condițiilor pe care le avem azi în țară. Am concluzionat pentru mine că merită totuși să-l facem și chiar cred că și în acest an ne-a reușit”, mi-a spus Viorica Nagacevschi.

Toate s-au întâmplat pe ritmuri de muzică și dansuri aduse cu drag de micuții de la Teo Dance, Ionela Țăruș și Mihai Ungureanu, Adrian Ursu cu Bety și Maria Iliuț.

DSC_0050

La final, un juriu format din 5 profesioniști, printre care Nata Albot, bucătarul șef – Petru Chicu, Directoarea Centrului de Sănătate Publică – Luminița Suveică, Tatiana Drobot şi Olga Bux auapreciat măiestria patisierilor amatori cu multă răbdare și interes. Așa că ”Cireașa de pe tort” la categoria cel mai bun desert vegan a fost câștigată de Maria Lucinschi care a venit la ”Mai Dulce” cu o plăcintă savuroasă cu mere și halva. Trofeul pentru desertul tradițional a fost câștigat de Victoria Melnic, autoarea unui tort medovic cu un gust amețitor.  La categoria cel mai bun desert internațional, premiul a fost câștigat de Natalia Stavnic care a muncit 48 de ora le tortul care i-a dat pe spate pe jurați.

Nu vă povestesc mai mult, că simt că totalurile dulci ale ediției din acest an nu vor avea sfârșit, așa că vă las să adirați pozele fără să scrâșinți din dinți din cauza că n-ați ajuns la Festivalul ”Mai Dulce” pentru a fi surprinși și voi de fotograful nostru.

DSC_0009 DSC_0025 DSC_0076 DSC_0082
DSC_0156 DSC_0162 DSC_9984 DSC_9987
DSC_9745 DSC_9823 DSC_9911 DSC_9939
DSC_0129 DSC_9752 DSC_9875 DSC_9879
DSC_0072 DSC_0076 DSC_0112 DSC_0123
DSC_9792 DSC_9766 DSC_9746 DSC_0131
DSC_0033 DSC_0137 DSC_9666 DSC_9838

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

O interpretă de la noi s-a măritat în mare secret!
Articolul anterior
Ținuta unui brand autohton, pe coperta unei reviste din România!
Articolul următor