Fragment din cartea lui Nelu Stratan. Era despre o iubire interzisă

Una dintre cele mai bune prietene ale interpretului care s-a stins din viață acum două zile era Ludmila Bălan. Aceasta a prezentat chiar și un fragment din cartea lui Nelu, pe care n-a reușit s-o termine, dar era despre o dragoste neîmpărtășită.

separator

BBI

Potrivit mamei lui Dan Bălan, Nelu Stratan trebuia să publice o carte, iar ea urma să fie vocea variantei audio.

„Nelu Stratan scria o carte …Despre Marea lui Dragoste !!! Pe eroii din carte ii cheama Marcus si Lena , dar de fapt e vorba despre Nelu si iubita lui. Istoria acestei iubiri este atat de fascinanta , emotionanta, cutremuratoare,incat Nelu vroia s-o afle toata lumea! Cand mi-a spus aceasta Poveste de Dragoste, am plans … A fost o iubire interzisa… El o scria in limba rusa, dar urma sa fie tradusa si in limba romana. Ținea neaparat sa apara si varianta audio a acestei carti si m-a rugat sa fiu eu vocea naratorului.”

11181376

Îți prezentăm un fragment din cartea care urma să fie lansată:

„De la tine miroase atât de gustos, îi spuse Marcus cu greu dezlipindu-și buzele sale de ale ei.
În răspuns, Elena doar i-a zâmbit cu sfială, încercând să oprească valul de emoție care s-a răspândit prin tot corpul și au luat-o în stăpânire. Acest prim sărut a aprins-o într-o clipă… Fața i s-a îmbujorat de emoție, ardea pe dinăuntru, iar gândurile îi pluteau simplu și ușor pe valul acestei noi realități. De mult nu a mai trăit astfel de senzații și în fiecare noapte își imagina aceste întâlniri cu Marcus… Abia aștepta ora întâlnirii… Și aceasta era o chestiune de timp. Așteptând să-l vadă, imaginația îi desena conturul trăirilor plăcute din trecut. Erau și discuții, plimbări și săruturi… Din cauza acestor vise, spațiul din pieptul ei se micșora tot mai mult… Imediat o cuprindeau fiorii și această excitare tandră îi umplea sufletul dincolo de orice limită… Acum, în realitate, totul părea mult mai strălucitor, mult mai senzual decât își imagina ea. Și sufletul i-a zburat… i-a zburat într-o clipită în căutărea dorinței, ca mai apoi să se întoarcă în această poveste pe care a așteptat-o atât de mult timp.
–    Din păcate, trebuie să plec, a spus Elena cu voce joasă, ascunzându-și în continuare trăirea arzătoare provocată de acel prim și mult dorit sărut. – Mama cred că își face griji și curând o să înceapă să mă sune. Și pe urmă… mâine trebuie să mă trezesc dimineață devreme… de obicei, mă străduiesc să nu întârzii la lecții…
–    Bine… a spus Marcus cu puțină tristețe în glas… Eu te înțeleg…
S-a apropiat de ea ca să-i simtă încă o dată buzele moi, cu miros de vanilie. Marcus i-a sărutat ușor buzele Elenei și au trăit încă o dată acea senzație de parcă totul ar fi dispărut în jurul lor și ar fi rămas doar ei doi. Dezlipindu-se cu greu de buzele ei, Marcus a privit-o pe Elena și i-a zis:
–    Elena, am început un joc periculos… foarte periculos…
–    Mie nu îmi este frică, a răspuns fata.
Dintr-o dată, Elenei i s-a părut că îl cunoaște pe Marcus de foarte mult timp… poate o sută de ani… Îl cunoaște și are deplină încredere în el. Își dori să-l atingă încă o dată. Pe neașteptate i-a mângâiat ușor obrazul și l-a privit cu aceiași ochi inocenți.”

Poșta Moldovei, pregătită să elibereze compensațiile

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” anunță că este pregătită să elibereze compensațiile pentru perioada rece a anului și colaborează în acest sens cu instituțiile competente. Precizarea vine în contextul în care, beneficiari de compensații la energie, care nu au carduri bancare, vor ridica banii la poștă, transmite IPN.

„Conform prevederilor legale și în strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile competente, întreprinderea va asigura plata acestora conform procedurii stabilite, pentru a sprijini cetățenii din întreaga țară. În acest context, așteptăm cetățenii care beneficiază de compensații să se apropie în orice oficiu poștal din țară, pentru a le ridica”, se arată într-un comunicat de presă.

Compensațiile pentru energie se acordă, în acest an, sub formă monetară, oferită direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică și electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a primi compensații pentru noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. În perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Până în prezent, au fost depuse circa 465 de mii de cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 238 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor.

14 programe noi de studii în universitățile din țară, printre care „Inteligența artificială și știința datelor”

Trei universități din R. Moldova au lansat 14 programe noi de licență și master în noul an de studii. Reprezentanții Ministerului Educației spun că programele au fost adaptate la cerințele pieței muncii, așa încât să permită angajarea mai ușoară a viitorilor specialiști, scrie Europa Liberă

La noile specialități s-au înscris 319 studenți, iar 185 dintre aceștia sunt la masterat. Cei mai mulți studenți au optat pentru disciplina „Știința datelor” de la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înmatriculați 90 de studenți la licență și 44 – la master.

La un alt program de master „Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională” de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au înscris 37 de studenți, iar programul „Inteligența artificială și știința datelor” de la Universitatea de Stat din Moldova a atras 17 studenți.

Cinci programe noi de licență și opt de master au fost deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova.

Un nou program de master va fi introdus în perioada următoare și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. De asemenea, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, alte 63 de programe din șapte instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru ca aceștia să poată ulterior să-și găsească mai ușor un post de muncă.

Acum doi ani, în mai multe universități din R. Moldova au fost inițiate specialități noi în cadrul programului „Profesiile Viitorului”. Este vorba despre: animație, game design și new media.

În anul de studii 2024-2025 în universitățile din țară au fost înmatriculați peste 13.000 studenți la licență (buget și contract), față de circa 11.000 în 2023. Dreptul, economia și IT-ul au fost cele mai solicitate de tineri.

Ce venituri trebuie indicate în cererea pentru compensație la energie

La completarea cererii pentru compensații la energie, solicitantul trebuie să declare veniturile obținute de fiecare membru al gospodăriei în fiecare lună din perioada mai-octombrie a anului în curs. Veniturile raportate vor include toate sursele de venit, indiferent de natura acestora: salarii, prestații sociale, dividende, încasări din activități antreprenoriale, ajutor social și alte forme de venit, transmite IPN.

De asemenea, solicitantul va declara valoarea medie lunară a pensiei de întreținere, din perioada mai-octombrie curent.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează o categorie de venituri nu trebuie incluse în cererea pentru compensații. Este vorba desper indemnizația unică la nașterea copilului, ajutorul acordat în cazul decesului, precum și plățile oferite la lichidarea efectelor calamităților naturale sau situațiilor excepționale. Nu se includ nici alocațiile pentru îngrijire, însoțire și supraveghere, conform Legii privind alocațiile sociale de stat pentru anumite categorii de cetățeni.

Până în prezent, conform datelor MMPS, aproape 423 de mii de cetățeni s-au înregistrat în sistemul de compensații pentru sezonul rece 2024-2025. Dintre aceștia, peste 210 mii au completat cererile cu ajutorul asistenților sociali, iar ceilalți pe platforma online.

Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, cererile trebuie depuse pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. Cererile pot fi depuse pe tot parcursul sezonului rece, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. 

Imagini video șocante! O mașină a lovit în plin o ambulanță. Medicul a fost aruncat pe ușa din spate
Articolul anterior
Madonna a mai adoptat doi copii! Află cine a criticat-o pentru acțiunea sa
Articolul următor