Lucrările de restaurare a clădirii Muzeului Național de Arte din Republica Moldova s-au finisat, iar din data de 5 noiembrie, 2016, muzeul va redeschide uşile pentru publicul larg.
Inaugurarea clădirii renovate și a Expoziției permanente de Artă Națională, care include opere din Colecția de Artă Religioasă (icoane și obiecte de cult, sec. XVI-XIX), precum și din Colecția de Artă Modernă și Contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, sec. XIX-XX), va avea loc pe 4 noiembrie.
Suprafața spațiului expozițional este de 1783 m.p., reabilitat și dotat cu cele mai performante sisteme de expunere, conservare și protejare a patrimoniului.
Sediul Dadiani este un edificiu cu valoare de patrimoniu, monument de arhitectură și istorie, construit între anii 1899-1901, în baza proiectului reputatului arhitect Alexandru Bernardazzi (1831-1907). Ridicată din inițiativa și finanțată de către principesa Natalia Dadiani, clădirea a găzduit, inițial, gimnaziul de fete.
Începând cu anul 1989, în sediul Dadiani, se desfășoară întreaga activitate administrativă și expozițională a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Lucrări de artă universală și națională alcătuiesc bogata colecție de peste 39000 de opere ce reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV până în sec. XXI.
Potrivit reprezentanților Muzeului Național de Arte, finalizarea lucrărilor de restaurare a clădirii a fost posibilă, într-un termen relativ scurt, datorită grantului de 1 mln. euro acordat de Guvernul României în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
Foto: Muzeul Național de Artă al Moldovei