Istorie reală. Despre lupta pompierilor noștri cu focul din Grecia

Zilele trecute un convoi de pompieri și-a luat tot curajul în mâini și au plecat spre Grecia pentru a ajuta echipele de acolo în lupta cu focul care face ravagii.

Dmitriy Polscin, unul din pompierii prezenți la fața locului a povestit despre experiența de acolo prin o postare făcută pe facebook: „Este ca un război aici…Mergând în zona de incendiu, coloana noastră internațională probabil se întinde pe un kilometru…Ajungând la loc, motocicliștii devin pe drum la jumătate de kilometru distanță, iar apoi luăm ′′ cobra ′′ cu apă în spate și mergem la munte.Avioanele se dau continuu peste cap, care monitorizeaza zona de lucru, iar elicopterele si avioanele de incendiu zboară spre vatrele incendiilor mari, sunt îngerii noștri păzitori aici… Aviația zboară din diferite țări și devine foarte plăcut din coeziunea pompierilor din toată lumea.Mergem la pădure și când se scurge apa în ghiozdane, revenim la rezervoare și iar la pădure.De fiecare dată când ascensiunea devine tot mai grea și vreau să iau mai puțină apă cu fiecare plimbare, dar nu poți, trebuie să cobori mai des.Până la sfârșitul turei, venele trec pe picioare, mușchii se fac cunoscuți cu dureri arzătoare.Localnicii ne apreciază foarte mult și trec cu mașina pe lângă tancuri pun mâna la suflet, mulți se opresc și dau apă rece, mâncare, prăjituri etc și în ciuda faptului că suntem foarte bine asigurați, nu poți refuza să te simți jignit, pentru că încearcă din greu pentru noi și aceasta este oportunitatea lor de a mulțumi echipelor care lucrează la incendiu.Spiritul de luptă este deasupra și niciunul dintre băieți în ciuda activității fizice nebune nu regretă că a venit aici să salveze…Revenind din locatii, apa din dus este neagra, iar hainele uniforme si de lupta sunt de parca ar fi ambalate cu ciment din cenusa.Insula este pur si simplu imensa, am citit la stirile locale ca incendiul este unul dintre cele mai mari din istorie, se spune ca focul a reusit sa preia controlul asupra caruia toti sunt foarte fericiti, deci nu degeaba.Vă mulțumesc foarte mult pentru toate comentariile voastre, chiar vreau să pun sub fiecare ′′ inimă ′′ dar sunt atât de multe încât este pur și simplu ireal!”

Vă mulțumim pentru curaj, pentru că ne reprezentați țara și vă așteptăm sănătoși acasă!

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Alertă! Temperaturi record de aproape 50 de grade în Europa!
Articolul anterior
Panică într-un tren de pasageri după ce locomotiva a luat foc
Articolul următor