Orheiul Vechi se pregătește pentru sute de oaspeți ai festivalului în aer liber „descOPERĂ”

La Butuceni, Orheiul Vechi, continuă pregătirile pentru primul festival de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, eveniment unic în lume, care va avea loc în perioada 3-5 iunie 2016. Evenimentul va fi organizat de Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, compania „Sens Music” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”  sub patronajul Ministerului Culturii al RM, cu susținerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

separator

Unicitatea festivalului „descOPERĂ” constă în faptul că vizitatorii vor putea descoperi frumusețea muzicii clasice într-un cadru inedit, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, amfiteatrul natural care asigură o sonoritate ideală pentru orchestră și vocile soliștilor de operă. Festivalul va oferi o experiență cu adevărat surprinzătoare îmbinând armonios opera cu atmosfera rurală, vinurile și gastronomia locală.

Pregătirile de eveniment evoluează într-un tempou rapid: setarea infrastructurii, aprovizionări, amenajări și decor. Soliștii, orchestra și corul fac repetiții zilnic, iar la Pensiunea Eco-Resort „Butuceni” și Terasa „Panoramic” se desfășoară expoziții tematice de pictură și artă fotografică.

Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Mă bucur foarte mult că importanța Orheiului Vechi crește din an în an.  Fiind un complex arheologic și istoric foarte important pentru Republica Moldova, Orheiul Vechi va avea și o importanță culturală semnificativă.  La inițiativa colegilor de la Eco-Resort „Butuceni” și a dlui Anatol Botnaru, a colegilor noștri de la Teatru Național de Operă și Balet și a prietenilor noștri, dirijorul din Austria, Friedrich Pfeiffer, precum și regizorul Andrea Battistini, va fi organizat un proiect inedit pentru Republica Moldova: un festival de operă în aer liber. Vor fi 3 zile de muzică minunată într-un cadru minunat. Este un foarte bun prilej să petrecem un weekend minunat cu familia, cu prietenii, cu oaspeții noștri din alte țări, aici la Orheiul Vechi, unde se poate găsi hrană spirituală.”

Ideea organizării festivalului a apărut acum 3 ani, când directorul Pensiunii Eco-Resort „Butuceni”, Anatol Botnaru, l-a cunoscut pe dirijorul austriac Friedrich Pfeiffer, aflat în vizită la Orheiul Vechi.

Anatol Botnaru, directorul Pensiunii Eco-Resort „Butuceni”, organizator: „Ne-a inspirat acest spațiu, devenit un amfiteatru natural, care are toate „ingredientele” necesare pentru a desfășura concerte cu o acustică deosebită. Pe atunci mă gândeam să construiesc aici o scenă pentru spectacole folclorice în aer liber, dar maestrul Pfeiffer mi-a sugerat să instalez o scenă pentru operă, pe care aș putea organiza orice tip de evenimente muzicale. În 2015 pe această scenă a avut loc primul concert și am înțeles că e prea puțin, e nevoie de un festival de cel puțin 3 zile. Cred că evenimentul „descOPERĂ” va fi o experiență impresionantă, care îi va încuraja pe moldoveni să descopere cultura, iar turiștilor le va da un motiv în plus să ne viziteze țara. Dirijorul Pfeiffer vine în Moldova cu propria echipă de filmare, care va înregistra spectacolele, pentru a promova evenimentul în străinătate.”

Pentru a asigura spectatorilor o experiență autentică, în afară de scenă și construcțiile speciale, la Orheiul Vechi au fost instalate „decoruri reale” pentru reprezentațiile din program. De exemplu, o barcă în mărime naturală va fi încadrată în mizanscena spectacolului, iar o casă adevărată din piatră a fost construită pentru Gilda, eroina operei „Rigoletto”, casa devenind apoi muzeu al operei. Vizitatorii vor fi întâmpinați cu vinuri de calitate oferite de Wine of Moldova și cu gustări tradiționale ale pensiunilor din satele rezervației. Spectatorii vor fi amenajați în aer liber, așezați pe baloți de paie sau pe scaune sculptate în lemn.

Acest eveniment pune în valoare toate atuurile specificului local și se integrează cu obiectivele strategiei de dezvoltare a turismului în Republica Moldova.

Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: Oportunitatea de a fi parteneri ai evenimentului „descOPERĂ” a reprezentat pentru noi o bună ocazie de a uni eforturile într-un context de parteneriat public privat, cu scopul de a readuce în discuție și de a crește interesul pentru turismul local, dar și pentru a spori atracțiile turistice pentru turiștii străini. Evenimentele precum „descOPERĂ”  sunt acele platforme de comunicare pe care ne dorim să le popularizăm atât pe piața locală, dar și pe extern. Având aici o echipă multinațională din cei mai de top experți din domeniul fiecăruia, ne permite să afirmăm că am putea să aducem în Moldova cei mai rafinați turiști, cei care apreciază valoarea adăugată a produsului nostru turistic, a patrimoniului cultural-istoric, mai ales că ne aflăm în rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”.

Deși festivalul „descOPERĂ” se află la prima ediție, organizatorii afirmă că este doar la început, iar în următorii ani evenimentul va continua și chiar se va extinde, pentru a cuprinde și piese de teatru. Anul 2017 va fi dedicat lui Mozart, dar este planificată și montarea spectacolului „Hamlet” într-un decor inedit – un cimitir vechi. Iar în 2018, odată cu sporirea capacităților de cazare, la Butuceni vor fi invitați pasionații de operă din toată lumea, admiratori ai creației lui Wagner.

Vino și „descOPERĂ” primul festival de muzică clasică în aer liber din Moldova, unde poți asculta perle ale muzicii universale așa cum nu le vei mai auzi niciunde!

Pentru informații suplimentare despre festivalul „descOPERĂ” accesează http://www.descopera.co/ sau pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/events/1622531674738545/

Biletele pentru primul festival de operă în aer liber pot fi procurate la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, la Eco-Resort „Butuceni”, pe  www.biletonline.eu și pe www.iticket.md.

13330319_993345120784402_1852088458_n13336400_993345124117735_1149854884_n13341993_993345154117732_1276201829_n13348765_993345104117737_1576128179_n13348924_993345150784399_298011711_n

Noi benzi pentru transportul public vor apărea

Benzile dedicate transportului public pe str. Hîncești (sectorul cuprins între străzile Alexei Mateevici și Miorița) vor fi extinse, iar schița de proiect pentru bd. Moscova este în faza de elaborare. Anunțul a fost făcut de către Primăria Chișinău.

Până în prezent, 17 străzi din oraș au fost amenajate cu benzi dedicate, totalitatea cărora însumează 45 km pe sens dus-întors. Este vorba de străzile: Ion Creangă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Decebal, Dacia, Ciuflea, Grigore Vieru, Constantin Tănase, Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexandr Pușkin, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Renașterii Naționale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Alba Iulia.

Va avea loc simplificarea proceduri de obținere a permisului de conducere! Vezi detalii

Potrivit proiectului, admiterea la examen va fi posibilă prin utilizarea sistemului informațional automatizat „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de vehicule și al formabililor”. De asemenea, va fi exclusă prezentarea actelor de studii pe suport de hârtie, ceea ce va contribui la digitalizarea întregului proces. 

„În acest fel, simplificăm procedurile, reducem corupția și creștem calitatea procedurii de obținere a permiselor de conducere”, a spus premierul Dorin Recean. 

O altă modificare ține de simplificarea procedurii de obținere a permiselor de conducere pentru anumite categorii de vehicule. De exemplu, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B pentru vehicule cu transmisie manuală, la susținerea examenului la o altă categorie, pentru vehicule cu transmisie automată, vor putea conduce și vehicule cu transmisie manuală de categoria respectivă.

Totodată, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B de cel puțin 24 de luni vor putea solicita dreptul de a conduce vehicule din subcategoria A1(motociclete), cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruire practică, fără instruire teoretică și examinare.  

Proiectul va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

A dispărut. Rudele cer ajutor pentru a o găsi

O fetiță de 12 ani din Chișinău a dispărut iar ultima dată a fost văzută urcând într-un troleibuz alături de un băiat.

Laura Arman, are 12 ani și locuiește în sectorul Botanica al Capitalei a relatat nana acesteia pentru echipa.md.

Laura a fost văzută ultima dată pe 15 octombrie, în jurul orei 15:00, pe strada Decebal, vizavi de Taxi Blues Cafe, urcând în troleibuzul 4, în direcția străzii Hristo Botev.

Conform martorilor, ea era însoțită de un tânăr de aproximativ 18 ani, cu o înălțime de 1,80 m, păr brunet și ochi căprui, având un iPhone alb.

Cei care dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugați să contacteze la 112 sau 069 522 443.

Descoperă lumea dinozaurilor la Shopping MallDova!
Articolul anterior
Cele mai sexy blonde din showbizz-ul autohton!
Articolul următor