Un tricolor uriaș a fost purtat azi pe străzile Chișinăului, cu ocazia Zilei Naționale a României!

Tricolorul lung de un kilometru a fost întins azi de 1 decembrie, Ziua Națională a României, pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, iar mii de oameni au marcat astfel 98 de ani de la Marea Unire.

separator

cattura-586x319

Tricolorul a fost purtat de către românii din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie” și marchează împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire din 1918.

Tricolorul a fost cusut timp de două luni și a fost adus din România.

După eveniment, tricolorul uriaș a fost tăiat în bucăți a câte 10 metri și dăruit școlilor și liceelor din Republica Moldova, astfel încât, la 27 aprilie 2017, de Ziua Națională a Drapelului, fiecare instituție de învățământ să arboreze acest tricolor istoric.

La 1 decembrie 1918 s-a produs ultima etapă a Marii Uniri, atunci când Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România.

Votează cel mai frumos brad de Crăciun!

Se schimbă pașapoartele moldovenilor 

De la 1 ianuarie 2026 pașapoarte și documente de călătorie modernizate vor respecta cerințele tehnice prevăzute de Organizația Internațională a Aviației Civile și reglementările Uniunii Europene, fiind dotate cu elemente biometrice avansate și coduri de identificare unificate. 

Potrivit documentului, noile documente vor oferi un nivel sporit de securitate, prin integrarea tehnologiilor moderne de identificare, care vor securiza mai bine datele personale și vor previni tentativele de falsificare. Acestea vor putea fi verificate cu ușurință în orice punct de frontieră, datorită standardizării formatului și includerii unor date biometrice, precum imaginea facială și amprentele digitale ale titularului.

O noutate importantă este prezentarea informațiilor în trei limbi – română, engleză și franceză – ceea ce permite recunoașterea și utilizarea acestora în plan internațional. Un alt beneficiu este că verificarea la frontieră va fi mai rapidă datorită conexiunii cu sistemele electronice din alte țări.

Documentele vor fi eliberate pentru perioade diferite, în funcție de vârsta sau statutul persoanei, și pot fi valabile până la 10 ani.

Înghețuri de până la -3 grade în țară

 În perioada 27-29 aprilie, sunt posibile înghețuri de până la -3 grade Celsius. Specialiștii recomandă ca plantele sensibile la îngheț să fie cultivate pe pante cu expoziția sudică sau sud-vestică, care asigură traversarea cu ușurință a aerului rece pe văi.

Potrivit specialiștilor, înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul și alunul. De asemenea, sunt afectate și plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii. Culturile legumicole sunt cele mai pretențioase față de căldură, iar temperaturile de 0 sau – 1 grade Celsius duc la pieirea lor. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui și sfeclei de zahăr, în timpul răsăririi lor, nu este mare și este posibilă doar în raioanele de nord ale țării.

Culturile de câmp sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară. Temperaturile scăzute se datorează unui val de aer rece, care va traversa teritoriul Republicii Moldova timp de câteva zile.

Nu fă asta de blajini: ne îndeamnă preotul Petru Storoja

În cadrul unui interviu oferit revistei unica.md, alături de Aura, Petru Storoja, parohul bisericii Sântul Ierarh Nicolae din Chișinău a oferit câteva sfaturi utile pentru enoriași care să le evite la Blajini. În primul rând faptul că pe morminte nu trebuie să punem nimic, în special mâncare.

„La biserică se aduce cozonac, ouă roșii, agheasmă, tămâie și desiguri flori vii – nu cele artificiale. Deoarece trebuie să păstrăm cimitirul ca un loc sfânt”. Poți vedea toate miturile religioase pe canalul de youtube unica.md

Ținute de iarnă de la Olivia Palermo
Articolul anterior
Cele mai pufoase clătite de post
Articolul următor
Close menu