Vedetele de-acasă, răsfățate de Dragobete!

Pe 24 februarie, românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele, ziua fertilității și a îndrăgostiţilor, de aici şi expresia “Dragobetele sărută fetele”. Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii, a rămas până astăzi un simbol suprem al dragostei. Vedetele de-acasă nu au trecut cu vederea această sărbătoare autohtonă, cu o încărcătură emoțională specială. Acestea au sărbătorit dragostea, oferind dragoste și primind căldură, atenție, cadouri, pupici și multe alte surprize.

separator

Iată cum au fost răsfățate vedetele de Dragobete!

Virgil Mărgineanu, cineast, preşedinte al Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF

Omul de artă a sărbătorit Dragobetele în compania partenerei sale. Virgil Mărgineanu și-a fascinat prietenii virtuali prin intermediul unei poze speciale postate pe contul personal de socializare.

,,De Dragobete…”, a menționat cineastul cu referire la poza postată.

,,Eclipsați de propria aură”, ,,Dar noi știm că acolo sunteți voi doi… misteriosi…”, au menționat prietenii virtuali ai cuplului.

16934211_1108526645939886_1852629217_n

Iolanta Mura, director Bemol

Dragobetele a fost una dintre sărbătorile petrecute frumos alături de soțul Iolantei Mura, diplomatul american Ben Williams. Directoarea Bemol a avut parte de momente speciale, fiind surprinsă cu un buchet deosebit de trandafiri și alte surprize.

,,What is in my mind right now?…
That I am the most loved woman in the world, #lovemyhusband”, a menționat directoarea Bemol.

Prietenii cuplului au binevoit să le ofere notele de apreciere:

It looks so delicious and romantic ”, ,,SO FANCY”

16996503_10210082775403676_4237073753045086387_nCollage

Nata Albot, om de televiziune

,,L-am pupat și-am plecat la universitate. #dragobetelesarutafetele #empowerdragobete”, așa s-a făcut simțit Dragobetele în casa Natei Albot, care a postat o imagine haioasă cu Andrei Bolocan, pe contul personal de Facebook.
16864310_1472050902838949_7892668793225347930_n

Irina Calancea, antreprenoare și designer

De Dragobete, creatoarea de pantofi a fost răsfățată cu delicii speciale și anume… fructe de mare.

,,Ciao Firenze :) Tutto per me”, a menționat designer-ul, postând imaginea cu răsfățul gastronomic în spațiul său virtual. 

16996734_1108538822605335_2054797856_nStela Popa, prezentatoare TV

,,Ce înseamnă dragostea? Va spun eu. Dovada suprema a iubirii e atunci cand… sotul isi lasa cardul pe mainile sotiei :) Si sotia isi ia de draga dimineata 3 rochii fara sa clipeasca :) Si e abia inceput de Dragobete…”, a specificat jurnalista de Dragobete, cu o doză încărcată de umor.

,,Dragoste adevarată!!! ”, Să de-a domnul așa iubire să plutească în aer până la adânci bătrâneți!”, au fost doar câteva dintre mesajele de urare adresate jurnalistei.
16938897_10210862787938557_6652661336563215772_n

Lorena Bogza, prezentatoare TV

Prezentatoarea TV a poftit la dulciuri delicioase de Dragobete:

,,Ma incarc cu energie inainte de emisiune. Mananc la Gallo pub o „bavaresse alla menta con cioccolata fondente”, pregatita de Massimo Biale, nimeni altul decat instructorul sef al bucatarilor Fortelor Aeriene italiene :)”, a fost mesajul postat de Lorena Bogza pe pagina sa de socializare.

Prezentatoarea TV nu a uitat să-și felicite prietenii virtuali cu ocazia sărbătorii:

,,Minunat Dragobetele asta!!! Felicitari tuturor!

16864660_10210612685306546_6654313773902471570_nGabi Marcu și Cristina Eftodi

Prezentatorul TV a sărbătorit Dragobetele alături de soție și prieteni ai cupului. Cei prezenți s-au răsfățat cu muzică bună și bucate alese la restaurantul ,,Acasă la mama”.

,,Muzica populară și bucătăria ne-a adunat azi de Dragobete #dragobete #iubesteromaneste”, a scris Gabi pe contul personal de Facebook.
CapturăDin câte putem vedea, multe dintre vedetele de-acasă au respectat tradiția autohtonă și au sărbătorit Dragobetele, împărtășind momente unice cu prietenii lor virtuali!

Cum era sărbătorit Paștele Blajinilor acum 80 de ani?

Fotografia de mai jos arată cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în urmă cu aproape un secol. Fotografia datează din anul 1941 și a fost făcută într-un cimitir din Bucovina.

separator

Cele mai frumoase femei erau cele care purtau ii brodate și costume tradiționale. De asemenea, broboadele erau un veșmânt obligatoriu.

Pe morminte poți vedea doar 24 de pomene, din cozonac, ou roșu și o lumânare, care ar simboliza cele 24 de vămi, iar mormintele nu sunt îngrădite precum se obișnuiește în prezent.

18077403_1958297821060268_836938435483462234_o

Pagina de Facebook Casa Mare a publicat această imagine rară. Iată ce se arată în descrierea ei:

 ,,Paștele Blajinilor, 1941. Moldoveni români din regiunea Bucovinei.
Atrageti atenție ce au pe morminte; 24 de pomene care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!

Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștele, iar cozonacul — trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ — albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”.

„Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!”, mai scrie sursa, făcând o comparație între felul în care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în anul 1941.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”, expus în premieră la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost expus în premieră tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” de Elena Bria.

Tabloul Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Chișinău

Evenimentul a fost organizat de instituția-gazdă în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova, iar ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la inaugurare, a menționat că acesta este un tablou care reprezintă cel mai important moment din istoria României, transmite Moldpres.md.

„Această încoronare a însemnat apogeul construcției naționale. Este un tablou cinematografic, un tablou din istoria noastră”, a declarat Sergiu Prodan.

Foto: Moldpres

La rândul său, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a afirmat că evenimentul constituie o bucurie spirituală, o bucurie sufletească, menționând că Elena Bria este un artist al detaliului, al sufletului și al pasiunii.

În acest context, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Monica Babuc, a spus că este o lucrare neobișnuită, mai puțin tradițională.

„Se simte aici o mână extrem de talentată și e foarte original acest subiect preluat de artistă, pentru că ne aduce un moment foarte interesant din istoria noastră”, a spus Monica Babuc.

Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”, executat în tehnica ulei pe pânză, a fost pictat în anul 2018 de artista Bria Elena, ca lucrare de licență la absolvirea Academiei de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia.

Întrucât apărarea licenței a fost stabilită pentru vara anului 2018, anul Centenarului Marii Uniri, artista a hotărât să comemoreze această complicată, dar și frumoasă etapă din istoria țării noastre prin a crea o reconstrucție artistică de dimensiuni reale a zilei simbol a Marii Uniri – Ziua Încoronării.

Lucrul la tablou a început în anul patru de studii, dar, căutările compoziționale și executarea sutelor de schițe a început încă în 2015. Astfel, abia după doi ani, artista s-a determinat cu schița finală. Pentru a începe lucrul la pânza propriu zisă artista s-a documentat din toate sursele posibile despre ziua de 15 octombrie 1922 și a cusut toate costumele personajelor implicate în compoziție, ulterior pentru a fi pictate din natură și pentru a primi un rezultat cât mai apropiat realității.

În ianuarie 2018, Elena pune primele tușe pe viitorul tablou. După șase luni de lucru asiduu, ajunge la definitivarea detaliilor și a tabloului propriu-zis, iar în iulie 2018, are loc prezentarea lui la examenul de licență, în urma căruia tabloul este decorat cu cea mai înaltă mențiune din partea comisiei de examinare.

În 2022, tabloul a fost expus la București, în cadrul expoziției personale „New Academia” la galeria Kulterra. De pe data de 15 octombrie 2022, până la finele anului 2023, tabloul a fost prezentat publicului de la Alba Iulia, la Muzeul Unirii în Sala Unirii, locul unde s-a desfășurat Încoronarea.

De pe data de 10 mai până la 31 august, tabloul va fi integrat în cadrul expoziției permanente, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, după care va fi expus în cadrul altor două expoziții în România.

Elena Bria s-a născut la 4 iulie 1992 în orașul Chișinău, într-o familie de biatloniști. La vârsta de 11 ani și-a început studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, unde l-a întâlnit pe profesorul și pictorul Stanislav Babiuc, care i-a pus bazele picturii academice. Ulterior, în anul 2012, Elena își continuă studiile la Academia de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia, pe care o absolvă cu mențiune în 2018.

Lucrările artistei au fost expuse în cadrul mai multor expoziții în Statele Unite ale Americii, Rusia, România și R. Moldova. În 2019, câștigă premiul Philip de Laszlo în cadrul expoziției internaționale la Mall Galleries, Londra, iar în 2022 obține premiul întâi la expoziția internațională de la Salmadundi Club, New York.

În prezent, este membru al prestigiosului art-club Salmagundi, New York. Picturile sale se pot regăsi în numeroase colecții private din întreaga lume. În toamna anului curent, în cadrul proiectului „The Lunar Codex”, varianta digitală a picturii „Trei Muze” va fi trimisă pe Lună, într-o capsulă a timpului.

Gabriel Nebunu a ridicat sala în picioare la ,,Românii au Talent”
Articolul anterior
,,Ești ceea ce mănânci”! Un spot publicitar despre alimentația nesănătoasă a devenit viral pe internet
Articolul următor