seven39 este o rețea socială nouă disponibilă doar trei ore pe zi. Dacă încerci să o accesezi în orice alt moment, vei fi întâmpinat de o pagină goală. Jurnalista de la The Verge, Victoria Song, o descrie ca „o rețea socială cu oră de stingere”. Ideea de bază? Limitarea prezenței online în locul încurajării implicării constante.
Conținutul este destul de obișnuit: glume, fotografii cu animale de companie, desene, notițe personale. Dar, datorită reîmprospătării zilnice, platforma oferă adesea senzația de a păși într-un mini-forum nou, plin de străini. Mulți utilizatori optează pentru nume de utilizator anonime, adăugând o notă nostalgic-internetului de altădată.
Raportul Institutului Kiel: cine a ajutat mai mult Ucraina: Europa sau Statele Unite
Asistența totală alocată de Europa Ucrainei începând din 2022 se ridică la 138 de miliarde de euro (157 de miliarde de dolari), cu 23 de miliarde de euro (26 de miliarde de dolari) mai mult decât SUA, conform unui raport din 15 aprilie al Institutului Kiel pentru Economia Mondială, Ukraine Aid Tracker.
Astfel, procentual, Europa are o asistență totală cu 20% peste cea a Statelor Unite.
Totuși, SUA continuă să dețină un avantaj în ceea ce privește ajutorul militar – totalul său de 65 de miliarde de euro (74 de miliarde de dolari) devansează Europa cu 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) – dar diferența se reduce, deoarece Washingtonul nu a mai alocat un nou pachet de ajutor de la 9 ianuarie, încă în timpul administrației Biden, notează Kyiv Independent.
Președintele american Donald Trump nu a acordat încă un nou ajutor Ucrainei, în timp ce încearcă să negocieze o încetare a focului și să restabilească relațiile cu Moscova.
Președintele american și-a justificat parțial reticența față de acordarea de noi ajutoare susținând că Europa a donat mult mai puțină asistență Ucrainei, estimând în același timp ajutorul SUA la 350 de miliarde de dolari, afirmații infirmate de raportul Institutului Kiel.
În martie, noua administrație chiar a suspendat pentru scurt timp toată asistența militară și de informații aprobată anterior de Biden pentru a face presiuni asupra Kievului în vederea acceptării unui acord privind resursele minerale.
Prin urmare, asistența SUA pentru Ucraina a stagnat de la preluarea mandatului de către Trump, în timp ce Europa și-a menținut constant sprijinul. Ucraina s-a confruntat anterior cu un decalaj atât de lung în ceea ce privește noile alocări de ajutor din partea SUA la începutul anului 2024, când o aripă a Partidului Republican aliniată lui Trump a blocat asistența în Congres.
Ajutorul european: țările nordice și baltice au dat mai mult
Cercetătorii au evidențiat mai multe pachete recente de ajutor european, inclusiv cea mai mare tranșă de asistență acordată până în prezent de Suedia, în valoare de 1,6 miliarde de dolari, și noul sprijin acordat de Germania, Regatul Unit, Norvegia și Danemarca.
La 11 aprilie, în cadrul celui de-al 27-lea summit Ramstein, ministrul britanic al apărării, John Healey, a anunțat că aliații – fără a include SUA – s-au angajat să acorde Kievului peste 21 de miliarde de euro (23,8 miliarde de dolari) sub formă de asistență nouă în domeniul securității.
Ucraina a intensificat apelurile pentru un nou ajutor, în special în domeniul apărării aeriene, în timp ce Rusia își continuă atacurile neîncetate împotriva orașelor ucrainene și respinge armistițiul temporar susținut de Kiev și Washington în martie.
„Recenta pauză în ajutorul SUA crește presiunea asupra guvernelor europene pentru a face mai mult, atât în ceea ce privește asistența financiară, cât și militară”, a declarat Taro Nishikawa, șeful proiectului Ukraine Support Tracker la Institutul Kiel.
Cercetătorii au subliniat, de asemenea, disparitatea dintre diferitele țări europene. Unele dintre cele mai mari economii occidentale, cum ar fi Franța, Italia sau Spania, au alocat ponderi mult mai mici din PIB-ul lor decât țările nordice și țările baltice, se arată în raport.
Trump refuză să vândă Patriot Ucrainei. „Nu pornești război împotriva cuiva de 20 de ori mai mare și apoi speri să primești rachete”
Președintele american Donald Trump a respins pe 14 aprilie cererea președintelui Volodimir Zelenski de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, acuzându-l că el „caută mereu să cumpere rachete”, în timp ce învinuiește în mod fals Kievul pentru instigarea războiului cu Rusia, scrie Digi24
„Nu pornești un război împotriva cuiva de 20 de ori mai mare decât tine și apoi speri că oamenii îți dau niște rachete”, a declarat Trump în timpul unei întâlniri la Casa Albă.
Comentariile au urmat interviului lui Zelenski cu CBS News, în care acesta s-a oferit să cumpere 10 sisteme Patriot fabricate în SUA – în valoare de 1,5 miliarde de dolari fiecare – pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile neîncetate ale rachetelor și dronelor rusești, scrie Kyiv Independent.
„Vom găsi banii și vom plăti pentru tot”, a declarat Zelenski, subliniind că Ucraina este pregătită să cumpere, nu să solicite gratuit, pachetul de 15 miliarde de dolari.
”Vom găsi acești bani și vom plăti totul”
Kievul a îndemnat în mod constant aliații occidentali să extindă asistența pentru apărarea aeriană, avertizând că sistemele existente sunt insuficiente pe fondul intensificării campaniei aeriene a Rusiei, care a ucis cel mai recent 35 de civili în Sumy pe 13 aprilie.
Trump nu a alocat niciun nou pachet de ajutor pentru Ucraina și chiar a suspendat pentru scurt timp asistența militară aprobată de administrația Biden luna trecută pentru a face presiuni asupra Kievului să accepte un acord privind mineralele.
Președintele american și-a exprimat, de asemenea, de mai multe ori îndoiala cu privire la conducerea lui Zelenski și a susținut în mod fals că războiul a fost cauzat de președintele ucrainean.
„Milioane de oameni au murit din cauza a trei persoane”, a spus Trump, numindu-i pe președintele rus Vladimir Putin, fostul președinte american Joe Biden și Zelenski.
Afirmația lui Trump contrazice direct faptele. Rusia și-a lansat invazia neprovocată și la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022, în timp ce Zelenski a făcut apel în mod repetat la de-escaladare înainte de invazie.
Chinezii capturați de Kiev pe front au explicat cum au ajuns să lupte pentru Vladimir Putin: „Rusia nu este atât de puternică”
Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean a anunţat că doi cetăţeni chinezi au fost capturaţi în timp ce luptau în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene au luptat cu şase soldaţi chinezi, iar doi dintre aceştia au fost luaţi prizonieri. Luni, cei doi au susţinut o conferinţă de presă la Kiev, relatează Sky News, potrivit News.ro.
Ei au povestit cum au ajuns să lupte pentru armata rusă explicând că au avut un rol postările de pe TikTok şi plata oferită. Bărbaţii au spus că existau bloggeri pe TikTok care făceau reclamă serviciilor din armata rusă, dar susţin că nu ştiau că vor fi trimişi pe linia frontului. Unul dintre ei a spus că în unitatea sa erau 10 chinezi, în timp ce celălalt a spus că în unitatea sa mai erau doi cetăţeni chinezi.
Ei au declarat că au fost duşi din Rostov la Doneţk, iar de acolo la linia frontului, cu camioanele. Bărbaţii au spus că au vrut să-i avertizeze pe alţi chinezi să nu meargă în Ucraina. „Rusia nu este atât de puternică, iar Ucraina nu este atât de slabă”, a spus unul dintre ei.
Aceştia au mai explicat că serviciul militar este văzut ca o ocupaţie cu statut înalt în China, iar unii sunt tentaţi să meargă în Ucraina pentru că nu pot deveni soldaţi acasă.
În plus, în China, mass-media promovează opinii prietenoase despre Rusia, astfel încât oamenii au încredere în ruşi. În plus, presa relatează doar despre victoriile ruseşti. Unul dintre ei a spus că era pompier în China şi că a fost atras de plata mai bună ca soldat în Rusia. „Dar odată ajuns acolo, nu mai există cale de ieşire. Este o capcană”, a avertizat el.