Prezentatoarea s-a refugiat alături de soțul său și feciorul Solomon pe 10 zile în Maldive. În vacanță, toți 3 nu doar au lenevit la soare. Anfisa a rămas încântată de faptul că a făcut cunoștință cu proprietarul hotelului în care au fost cazați.
Acesta s-a lăudat că a construit o școală și i-a invitat să asiste la o lecție alături de copilașii din Maldive. Prezentatoarea a legat prietenii, iar fiul Solomon i-a făcut cunoștință cu viitoarea noră. O fetiță pe numele Aișat, pe care a și reușit să o țină de mână.
Donald Trump amenință Europa cu taxe vamale
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”. Produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie a adăugat liderul de la Casa Albă, scrie digi24.ro.
„Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”. Deci, sunt buni pentru taxe vamale”, a transmis președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP preluată de News.ro.
El a mai spus că administrația sa discută despre „taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, deoarece trimit fentanil în Mexic și Canada”, care în final este consumat în Statele Unite. „Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a mai subliniat Trump.
În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a denunțat deja deficitul comercial al SUA față de UE, comparând blocul european cu o „mică China” care „profită” de pe urma primei puteri economice a lumii. Deficitul comercial al SUA în comerțul cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari în 2023, arată datele reprezentantului Casei Albe pentru Comerț (USTR) și este concentrat în principal pe patru țări, Germania, Franța, Irlanda și Italia.
Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-și reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.
Înainte de a fi reales, Donald Trump amenințase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepția cazului în care blocul își majorează achizițiile de petrol și gaze americane.
Trump afirmă că va sancționa Rusia dacă Putin nu negociază cu privire la Ucraina
Președintele american Donald Trump a declarat că va impune probabil sancțiuni Rusiei dacă președintele acesteia, Vladimir Putin, refuză să negocieze încheierea războiului din Ucraina. Potrivit Reuters, Trump nu a dat detalii cu privire la posibile sancțiuni suplimentare. Statele Unite au sancționat deja puternic Rusia pentru invazia Ucrainei în februarie 2022, scrie veridica.md.
Trump a declarat că administrația sa analizează, de asemenea, problema trimiterii de arme în Ucraina, adăugând opinia sa că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina. „Vorbim cu președintele ucrainean Zelenski, vom vorbi cu președintele Putin foarte curând”, a spus Trump. „Ne vom uita la asta”.
Trump a declarat că l-a presat și pe președintele chinez Xi Jinping, într-un apel, pentru a interveni să oprească războiul din Ucraina. „El nu a făcut prea multe în această privință. Are multă putere, așa cum și noi avem multă putere. I-am spus: Ar trebui să rezolvați problema. Am discutat despre asta”.
Trump a depus jurământul fără să pună mâna pe Biblie
Donald Trump a depus luni jurământul pentru instalarea în funcția de preşedinte al Statelor Unite fără a-și pune mâna stângă pe cele două Biblii pe care soţia sa, Melania, le ţinea în timp ce stătea lângă el. Gestul lui Trump american a stârnit controverse în mediul online, iar specialiștii s-au pronunțat dacă acest lucru afectează sau nu validarea sa ca președinte, scrie digi24.ro.
Aparenta omisiune nu are niciun impact practic, spun specialiştii, dar a stârnit curiozitatea online. În ciuda fastului de la ceremonia de învestitură şi a unui discurs revigorant, cel mai important lucru pe care americanii l-au căutat pe Google în legătură cu Trump luni după-amiază a fost despre faptul că acesta nu a pus mâna pe Biblie, potrivit Agerpres, care preia Reuters. Obiectul pe care jură un viitor preşedinte, fie că este o Biblie, un document istoric sau nimic, nu este relevant pentru asumarea puterii, a declarat Jeremi Suri, profesor de istorie la Universitatea din Texas, şi specialist în teme prezidenţiale. „Nu există nimic în Constituţie care să spună că preşedintele trebuie să facă o legătură între acesta (jurământ – n.r.) şi Dumnezeu în vreun fel”, a spus el. „Jurământul este către Constituţie”, a adăugat Suri.
Jurământ sau afirmație
Suri a mai spus că Constituţia permite unui viitor preşedinte fie să jure, fie să afirme. Părinţii fondatori ai SUA „au lăsat deschisă posibilitatea pentru cineva care este ateu”, a apreciat Suri. Purtătorii de cuvânt ai lui Trump nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Articolul 2 din Constituţia Statelor Unite spune că un viitor preşedinte „va depune următorul jurământ sau afirmaţie: Jur (sau afirm) în mod solemn că voi executa cu fidelitate Oficiul de Preşedinte al Statelor Unite şi voi păstra, proteja şi apăra, în măsura posibilităţilor mele, Constituţia Statelor Unite”. Pentru ceremonia de ieri, Trump a ales Biblia pe care a depus jurământul al 16-lea preşedinte al SUA, Abraham Lincoln, şi o altă Biblie pe care republicanul a primit-o de la mama sa, a anunţat echipa sa de tranziţie.