Cum are loc divorțul cuplurilor în diferite țări ale lumii. În Italia acesta poate dura ani de zile

La fel cum tradițiile de nuntă în majoritatea țărilor sunt diferite, exact așa are loc și procesul de divorț. Ți dacă în unele state, desfacerea unei căsătorii este o chestiune de o oră, în altele este un proces care durează ani de zile. Și există țări în care acesta este complet imposibil.

În Scoția dacă unul din soți a fost infidel se oferă imediat divorțul.

Adulterul este considerat motiv pentru desfacerea imediată a căsătoriei. Cu toate acestea, a dovedi infidelitatea unuia dintre soți nu este o sarcină ușoară. Potrivit tribunalului scoțian, probele circumstanțiale trebuie să se bazeze „pe balanța probabilităților”. Dar nu poți cere divorțul pe baza propriei infidelități.

În Italia procesul de divorț poate dura ani întregi

Până în 1970, legea italiană nu prevedea divorțul ca acțiune existentă. Dificultatea de a scăpa legal de o ștampilă dintr-un pașaport a devenit subiect de glume și anecdote în rândul oamenilor, atingând apoteoza în filmul din 1961, Divorce Italian Style. Începând cu anii 70, în cazul unei dorințe reciproce a soților de a divorța, aceștia trebuiau să locuiască separat timp de 5 ani. Mai târziu, această perioadă a fost redusă de mai multe ori. Astăzi sunt șase luni, dar executarea tuturor actelor de divorț poate dura până la 5 ani.

În Belgia, pentru un divorț, soții trebuie să locuiască separat timp de un an.

Belgia a fost una dintre primele țări europene care a permis divorțul prin consimțământ reciproc. În 1974, a fost adăugată o condiție suplimentară: divorțul unilateral este permis pe baza unei perioade de separare de 10 ani. În 1982, această perioadă a fost redusă la 5 ani, iar în 2007 la 1 an.

Pentru filipinezi divorțul este practic imposibil

Majoritatea familiilor din Filipine nu vor divorța niciodată, deoarece acolo divorțul este ilegal. Singura variantă pentru cei care vor să se împrăștie oficial este anularea căsătoriei. Acest proces este lung și costisitor – în jur de 2.400-3.200 de euro. Există, de asemenea, separarea legală. Se poate acorda dacă unul dintre soți dovedeșt că se află în pericol. “Eu și soțul meu locuim împreună de mai bine de 10 ani, crescând 2 copii (aceștia îi poartă numele de familie). La început, aveam planuri să ne căsătorim, dar cumva ne-am certat tare, aproape că ne-am despărțit. Apoi, desigur, ne-am împăcat, dar de atunci am avut un acord nescris și tacit să nu ne căsătorim, pentru că în caz de ceartă, un divorț ar fi greu și foarte costisitor.”

În Anglia și Țara Galilor, instanța intră în nuanțele adulterului

În Anglia și Țara Galilor, unul dintre motivele dizolvării căsătoriei, ca și în multe alte țări, este infidelitatea unuia dintre soți. Cu toate acestea, în aceste state există o avertizare: dacă au trecut mai mult de șase luni de la descoperirea infidelității, timp în care cuplul a trăit împreună, acesta nu este considerat un motiv de divorț.

În Portugalia, divorțul poate fi obținut timp de o oră

În Portugalia, din 2008, legea prevede divorțul unilateral sau reciproc. În primul caz, o persoană trebuie să dovedească că soțul locuiește separat de mai mult de un an, a dispărut de mai mult de 12 luni sau reprezintă o amenințare pentru familie. Dar în ceea ce privește desfacerea reciprocă a căsătoriei, aici legiuitorii au simplificat totul. Este suficient ca soții să scrie o declarație prin internet. Dacă un cuplu nu are copii și întrebări despre împărțirea proprietății, în plus, au o altă adresă de înregistrare, vor primi și un document prin internet într-o oră.

În Arabia Saudită, o soție poate afla despre un divorț prin SMS

În 2019, în Arabia Saudită au intrat în vigoare noi reguli, conform cărora un soț nu poate divorța de soția sa fără știrea acesteia. Instanțele sunt obligate să notifice femeile prin mesaj text cu privire la astfel de decizii. Această măsură a pus capăt așa-ziselor divorțuri secrete, când bărbații desface o căsătorie fără a-și informa soțiile pentru a se căsători cu alta.

În Polonia, s-ar putea să nu divorțeze, chiar dacă amândoi vor

În Polonia, instanța hotărăște cu privire la divorțul soților dacă aceștia dovedesc că nu mai există o legătură spirituală, fizică și economică între ei. Dar în această țară, un divorț poate să nu fie dat unui cuplu, chiar dacă soțul și soția doresc acest lucru. De exemplu, dacă, în opinia autorităților, desfacerea căsătoriei va prejudicia bunăstarea copiilor minori comuni din această familie.

În India, instanța poate obliga rudele să plătească pensie alimentară

În India, din 1.000 de căsătorii, doar 13 se termină cu divorț. Asemenea statistici se explică prin presiunea societății. Căsătoriile aranjate sunt acceptate în țară, când decizia asupra nunții este luată nu de miri, ci de rudele acestora. Prin urmare, dacă cineva cere divorțul, acesta poate fi văzut ca o încercare de a merge împotriva tuturor membrilor familiei. În ceea ce privește partea juridică, pentru desfacerea căsătoriei, soții trebuie să se adreseze unei instanțe speciale de familie.

Apropo, uneori o femeie își poate jefui soțul până la piele după un divorț. Este o practică obișnuită în această țară când instanța obligă un bărbat să-și întrețină fosta soție până când aceasta se căsătorește din nou. Pentru dreptate, merită să spunem că un soț poate solicita pensie alimentară și dacă veniturile pasiunii sale anterioare sunt mai mari decât ale sale.

În Japonia, după un divorț, o femeie pentru a se recăsători trebuie să treacă ceva timp

În Țara Soarelui Răsare, nu există conceptul de custodie comună. De la divorț, copiii locuiesc exclusiv cu un părinte. Cu toate acestea, al doilea poate participa la viața copilului: plătește pensie alimentară și îl vezi. Foștii soți pot stabili ei înșiși ordinea comunicării sau aceasta va fi decisă de instanță.

În Japonia, după un divorț, un bărbat se poate recăsători imediat, dar o femeie va trebui să aștepte un timp. Până în 2016, au fost 6 luni. Această lege a fost creată pentru a evita incertitudinea cu privire la identitatea presupusului tată dacă o femeie este însărcinată. Cu toate acestea, ulterior această perioadă a fost redusă la 100 de zile. Totuși, dacă doamna aduce o adeverință din care să rezulte că nu este într-o poziție în acest moment, i se va permite să se recăsătorească imediat după primirea certificatului de divorț.

Armata lui Putin face prăpăd în Ucraina! Atacuri neînvcetate în orașul Odesa

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume, scrie stirileprotv.ro.

Acesta este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România.

În cel mai recent atac lansat asupra Odesei, forțele Moscovei au ucis cel puţin trei persoane, au anunțat, miercuri dimineața, autorităţile locale, potrivit AFP.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite”, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

„Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „Există daune la infrastructura civilă”, a adăugat acesta, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse, luni, la Odesa, a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Odesa, punct strategic pe harta Ucrainei

Supranumit „perla de la malul mării”, Odesa este unul dintre centrele industriale importante ale Ucrainei. Dacă orașul va cădea în mâinile forțelor ruse, Kievul ar pierde un punct strategic pe hartă. Odesa îi oferă Ucrainei o cale de acces la canalul fluvial de circulație Rin-Main-Dunăre-Marea Neagră, cu gura de vărsare în apropierea orașului Constanța.

În acest context, portul Odesa este vital pentru exporturile ucrainene. 

 

Găselniță șocantă! Arheologi amatori au descoperit un obiect roman misterios „complet unic”

Arheologi amatori din Anglia au dezgropat unul dintre cele mai mari dodecaedre descoperite vreodată, însă modul în care aceste obiecte erau folosite rămâne „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit CNN citat de digi24.ro.

Obiectul cu 12 fețe este unul din 33 de dodecaedre din Britania romană care au fost descoperite până acum și unul din aproximativ 130 descoperite în întreaga lume. Ele sunt considerate „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit Norton Disney History and Archeology Group, un grup de amatori din regiunea Lincolnshire, unde obiectul a fost descoperit în iunie. Dodecaedrul are 8 centimetri în diametru, este gol la interior și acoperit cu 12 găuri de mărimi diferite. Obiectul vechi de 1.700 de ani va fi expus la Muzeul Lincoln din 4 mai până la începutul lunii septembrie.

Obiectul este unul dintre cele mai mari exemplare de dodecaedre descoperite până acum.

Experții nu sunt siguri la ce erau folosite aceste obiecte de către romani. „Este complet unic”, a spus și Richard Parker, secretar al grupului de arheologi amatori, care a precizat că, spre deosebire de alte obiecte de acest gen descoperite în trecut, noul dodecaedru este neavariat. „Trebuie să fi fost un motiv foarte important pentru ca obiectul să fie îngropat în pământ în felul acesta”, a spus Parker. Dodecaedrele nu sunt descrise în literatura romană și nici nu apar în mozaicuri, potrivit lui Parker. Obiectele au și câteva caracteristici care fac foarte dificilă determinarea adevăratului lor scop. Toate obiectele descoperite au dimensiuni diferite, ceea ce înseamnă că nu erau folosite pentru măsurare. Din moment ce nu prezintă niciun semn de uzură este puțin probabil ca obiectul să fi fost folosit ca instrument.

Grupul lui Parker a propus o ipoteză despre utilitatea obiectului: „Cel mai probabil era un fel de obiect religios sau ritualic. Romanii erau un grup foarte superstițios și în general aveau nevoie să vadă semne care să le permită să ia decizii în vieților lor de zi cu zi.” Dodecaedrul a fost descoperit în apropierea unei figurine cu „conotații religioase puternice” care prezintă un zeu roman călare. Artefactul a fost descoperit în 1989 cu detectorul de metale, acest tip de figurină fiind găsit „de multe ori în temple”. Organizația plănuiește să se întoarcă la situl arheologic anul acesta pentru a realiza mai multe excavații, despre care Parker speră că îi vor ajuta să stabilească la ce era folosită locația. Faptul că dodecaedrul a fost descoperit într-un sit arheologic îi va ajuta pe specialiști să rezolve misterul acestor obiecte – în cazul multor dodecaedre găsite acum 200 sau 300 de ani nu se cunoaște contextul în care au fost descoperite, potrivit lui Parker. „Este o poveste destul de complexă pe care de-abia începem să o descoperim”, a adăugat Parker.

Proteste violente în Georgia! Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

Poliţia georgiană a intervenit în forță marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au strâns pentru a treia săptămână ca să protesteze împotriva unui proiect de lege controversat, notează AFP, scrie AGERPRES citat de adevarul.ro.

Mascații au intervenit fără a lansa avertismente, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, bătând şi arestând mai multe zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.

Anterior în cursul serii, protestatarii s-au adunat în faţa clădiri Parlamentului pentru a protesta împotriva proiectului de lege privind „influenţa străină”, pe care îl văd ca pericol la adresa libertăţii.

Bruxellesul a transmis că proiectul de lege pune în pericol aspiraţiile Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ Visul Georgian încearcă să adopte acest act normativ, după o tentativă eşuată în primăvara anului 2023 în faţa unor acţiuni de protest masive.

Criticii afirmă că proiectul este inspirat de legea rusă privind „agenţii străini”, folosită pentru a înăbuşi opoziția. Parlamentarii georgieni au dezbătut marţi proiectul de lege în a doua lectură. Partidul de guvernământ vizează să îl adopte până la jumătatea lunii mai.

„Le este frică pentru că văd hotărârea noastră”, a declarat marţi seară, în faţa Parlamentului, Natia Gabisonia, o protestatară de 21 de ani. „Nu-i vom lăsa să adopte această lege rusească şi să îngroape viitorul nostru european”, a adăugat aceasta.

Demonstraţii au avut loc şi în al doilea oraş ca mărime din Georgia, Batumi, şi în Kutaisi, conform postului de televiziune independent Formula TV. 

Cu o zi înainte, câteva mii de persoane au participat la o contramanifestaţie organizată în faţa Parlamentului de către Visul Georgian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că proiectul act normativ nu este compatibil cu dorinţa Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

În decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a avertizat fosta republică sovietică cu privire la faptul că va trebui să îşi reformeze sistemul judiciar şi pe cel electoral, să consolideze libertatea presei şi să reducă puterea oligarhilor înainte de a începe oficial negocierile de aderare la Uniune.

Un bărbat din Comrat, dat dispărut de familie, a fost găsit de carabinieri
Articolul anterior
Activitatea feribotului de la Molovata, sistată din cauza vântului puternic
Articolul următor