Fiica lui Timati are probleme de sănătate. Iată de ce suferă micuța

Mama lui Timati este mai tot timpul în preajma micuței. Aceasta vrea ca nepoțica ei să crească o persoană dezvoltată multilateral, educată și inteligentă. De aceea, femeia o duce pe Alisa la sport, la ore de limbi străine și alte activități interesante și utile pentru copii.

separator

hrtdrt

Recent, după mai multe zvonuri și luări în derâdere, mama lui Timati a decis să spună de ce micuța poartă ochelari și, de la o vreme, are un ochi acoperit.

„Nu, noi nu ne batem joc de copil, și nici nu îl punem să poarte ochelari pentru că așa e la modă…Pentru toți curioșii și cei care într-adevăr vor să știe… fetița are o formă ușoară de strabism. Alisa are afectați ambii ochi… gradul de deviere este diferit, dar este. Acoperim ochii alternativ, pentru a activa mușchii. Rezultate sunt, dar am făcut abia 2 luni de tratament.”, a menționat mama lui Timati.

gdrr

Acum, bunica și Alisa nu sunt în țară, iar la revenire, fetița va fi supusă unei terapii hardware. Amintim că Timati și fosta lui iubită, Aliona Sishkova, au devenit părinți în luna martie a anului 2014.

ge

După divorț, taților din Moldova nu le mai pasă de copii! De ce ajung femeile să ducă toată povara doar pe umerii lor? Interviu cu executorul judecătoresc Lilia Scorici

O situație tristă se întâmplă în R. Moldova. După destrămarea familiilor, se pare că taților nu le mai pasă de soarta copiilor întrucât prea puțini ajung să achite pensia alimentară de întreținere a acestora, stabilită de instanțele judecătorești, în folosul mamelor în grija cărora rămân copiii după divorț. Este o lipsă totală de responsabilitate de care dau dovadă, având în vedere situația grea din țară, salariile mici și cheltuielile cotidiene enorme. Astfel, de cele mai multe ori, toată povara pentru creșterea minorilor rămași în grija mamelor cade doar pe umerii femeilor cărora le este dificil să facă față tuturor provocărilor. Cel mai grav este că din cauza acestei situații au de suferit copiii, cărora li se încalcă acest drept, mulți dintre ei fiind nevoiți să îndure sărăcie sau chiar foame.

Deși, aparent, legislația îi obligă pe acești tați să aibă grijă de copiii lor până la atingerea vârstei de 18 ani, aceasta nu se aplică din diverse motive. De ce se întâmplă că prea puține femei ajung să primească pensia alimentară de întreținere a copilului de la foștii soți și de ce îi poți număra pe degete pe bărbații care cu bună conștiință achită această alocație, am încercat să aflăm într-un interviu exclusiv realizat cu executorul judecătoresc Lilia Scorici, fost membru al Consiluilui UNEJ, șef de Oficiul de executare.

Lilia Scorici este executor judecătoresc cu o practică de mai bine de 20 ani. Când a îmbrățișat această meserie, în colectivul în care a venit erau doar 10% femei, ceilalți fiind bărbați. Femeia spune că pentru a se impune trebuia să aibă o putere intelectuală si o insistență foarte impinătoare, dar prin muncă, străduință și perseverență a reușit. Lilia Scorici este o profesionistă apreciată și puțini și-ar dori sa ajungă în vizorul ei. Asta pentru că, în timp a ajuns șef de Oficiu de executare, acumulând experiențe noi și reușind să se remarce obținând diploma de merit de la Guvern și chiar s-a învrednicit și de titlul onorific Omul Anului.

”Cea mai importantă lecţie, pe care am învăţat-o, a fost să fiu o persoană corectă, diplomată și obiectivă. Meseria mea nu presupune duritate, ci perseverență, inteligență, profesionalism, corectitudine, abilități de comunicare și multă răbdare. Obișnuiesc să fiu directă şi să-mi ţin întotdeauna cuvântul, să-mi asum deciziile, oricât de dificile ar părea şi să fiu un exemplu pentru copiii și familia mea”, spune Lilia Scorici.

Unica.md a reușit să obțină răspunsul la câteva întrebări care le frămână mai des pe femeile din R. Moldova ajunse în această situație, după pronunțarea divorțului.

  • Care sunt cele mai multe dosare aflate în gestiunea biroului pe care-l reprezentați?

– Cele ce se referă la încasările în folosul statului: amenzile, taxele de stat, etc. Agenții constatatori emit decizii ce vizează persoanele care încălcă legislația în vigoare și ulterior sunt expediate spre executare silită. Executorii judecătoresti aduc un aport considerabil pentru recuperarea datoriilor. Plus valoare aducem statului, achitând și contrubuind la suplinirea bugetului statului prin achitarea impozitului, poliței de asigurare etc., și contribuind la diferite proiecte sociale.

Totuși, o mare parte din ele vizează încasarea pensiei de întreținere. Potrivit legislației Republicii Moldova, părinții au obligația de a-și întreține copiii minori până la atingerea majoratului. În cazul în care soții decid să divorțeze, de cele mai multe ori, cel în grija căruia rămâne copilul sau copiii minori încasează de la fostul soț pensia de întreținere. Aceasta este o sumă bănească pe care trebuie să o achite lunar părintele care nu locuiește cu copii săi după divorț, conform unui orar stabilit de către executorul judecătoresc, în baza unei încheieri de judecată.

Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 – pentru un copil, 1/3 – pentru 2 copii şi 1/2 – pentru 3 şi mai mulţi copii. Cuantumul cotelor stabilite poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, dar și de alte circumstanţe importante. În cazul în care unii copii rămân cu un părinte, iar alţii – cu celălalt, pensia de întreţinere plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat se stabileşte într-o sumă bănească fixă.

Dacă părintele care datorează întreţinerea copilului său nu are un salariu stabil sau în alte cazuri când, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri.

În caz de litigii şi de circumstanţe excepţionale cum ar fi o boală gravă, mutilare a copilului minor sau a celui major inapt de muncă, necesitatea achitării cheltuielilor privind îngrijirea acestora etc., în lipsa contractului între părţi, instanţa judecătorească poate obliga pe fiecare dintre părinţi să participe la cheltuielile suplimentare generate de aceste circumstanţe. Modalitatea participării părinţilor la cheltuielile suplimentare, precum şi cuantumul acestor cheltuieli sunt stabilite de instanţa judecătorească, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi copiilor şi de alte circumstanţe importante. Cuantumul cheltuielilor suplimentare se stabileşte într-o sumă bănească fixă, care va fi achitată lunar. La încasarea pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă, instanţele judecătoreşti urmează să ţină cont de starea materială şi familială a părţilor şi de alte circumstanţe importante, cum ar fi informaţia eliberată de Biroul Naţional de Statistică cu privire la valoarea minimului de existenţă pentru un copil.

  • Sunt și mame obligate să achite această alocație?

– În practică, de regulă, tații sunt cei care achită pensia de întreținere, însă avem și mame care obligate să o achite.

  • De ce unii tați refuză să achite această pensie pentru propriul copil?

– Este o problema dificilă în ceea ce ține de a convinge un tată să achite binevol pensia de întreținere fără intervenția executorului judecătoresc. În plus, cadrul legal care este un pic înclinat spre a le apăra anumite drepturi doar celor care achită pensia de întreținere în detrimental drepturilor copilului și a mamei acestuia, este un pic “jenat” când ajungem să “cerșim” împreună cu creditorul și mama copilului achitarea acestor bănuți pentru necesițățile fundamenatale ale copilului.

În asemenea cazuri, executorii au nevoie mare de suportul tuturor organelor cu care interacționăm, începând de la organele poliției, sistemul judecătoresc, procuratură. Aș puncta că în adresarea executorului judecătoresc cu demersuri în solicitarea anumitor acțiuni să se țină cont și de drepturile copilului care beneficiază într-un final de aceste rusurse financiare. Organele de poliție, dar și sistemul judecătoresc să fie mai prudente la examinarea actelor parvenite de la executorul judecătoresc. Pentru că într-un final, de aceste resurse financiare va benefecia copilul, suport care îl necesită zilnic, pentru alimentare, haine cât și practicarea activităților intelectuale și/sau de sport.

Cadrul legal este ”prea indulgent” pentru debitorii care urmează să achite pensia de întreținere.
Dar necătând la acest fapt, fiecare tată a unui copil trebuie să conșiintizeză responsabilitate sa de a contribui intelectual și finaciar la creșterea copilului. Adică, mai simplu spus: prin mica contribuție a tatălui se va ușura povara pusă pe umerii mamelor în grija cărora rămân acopiii lor.

Un aspect la care nu se acordă atenție este educația chiar de acasă a viitorilor bărbați, să conștientizeze importanța de a susține moral și financiar mama copiilor săi și minorul în cazul unui divorț. Ar aduce un plus valoare dacă s-ar discuta în treptele gimnaziale și liceale despre atitudinea și bărbăția unui tată în educarea și creșterea copilului. Cu toate că aceștia cunosc cu certitudine că au această datorie, în cele mai multe cazuri neglijează intenționat acest fapt. Prin diverse metode impiedică executarea hotărârii, deși, onorânduși obligațiunile, devin liberi. Noi îi ajutăm pe oameni să se simtă liberi.

  • Femeile își pierd cumva încrederea în eficiența justiției din cauza acestor situații?

– Circa 600 de copii primesc pensia alimentară, poate nu în toate cazurile cu regularitate, dar muncim mult ca debitorii să-și onoreze datoriile, mai ales față de copii. În aceste cazuri creditorii, când primesc sumele pecuniare, sunt foarte satisfăcuți și consideră că, totuși, există justiție. Doar actul final, în justiție, este executarea acesteia. Sunt mulți care au adresat scrisori de mulțumire prin intermediul Ministerului Justiției pentru lucrul depus de către executori.

Este adevărat că această meserie presupune mai multe reacții ostile, mai ales din partea debitorilor. Ei sunt cei mai nemulțumiți pentru că sunt impuși să achite datoriile.

  • Unde apar lacunele în legislația în domeniu?

– Ar fi bine să fie modificat puțin cadrul legal pentru a avea posibilitate de a aplica măsuri mai drastice care ar duce la executarea documentelor executorii. Inclusiv aș opta pentru implicarea organelor statului că sa fie contrabătut specificul cu referire la munca ilegală și primirea banilor la plic. Prin prevenirea acestui fenomen am putea urmări veniturile debitorului și am executa și încasa pensia de întreținere pentru copiii.

  • Meseria dv. este una dură. Cum reușiți, ca femeie, să vă împărțiți între familie și serviciu?

– Zilnic, răsfoind dosare, alergând după debitori, dure, severe, calme, zâmbind mai rar, părem uneori insensibile, dar e numai o aparență. Încerc să nu aduc emoțiile de la serviciu acasa, dar oricum, numai familia cunoaște cât de mult mă afectează emoțional această meserie. Tind să cred am reușit să educ, împreună cu soțul, doi copii minunați, care în prezent au performanțe remarcabile în dansul sportiv. Dețin peste 80 de diplome și trofee. Ei sunt cea mai mare realizare a mea.

Lilia Scorici se implică și în voluntariat. Recent, în cadrul proiectului de caritate “Adoptă un bătrân” a fost apreciată cu diploma de onoare pentru aportul considerabil adus în procesul de implementare a proiectului. A fost membru al Consiului UNEJ având un rol important în promovarea imaginii profesiei, contribuind la anumite aspecte ce ține de implimentarea corectă a atribuțiilor funcționale ale executorilor judecătorești. În domeniul în care activează se bazează mereu pe corectitudine, imparțialitate, obiectivitate, legalitate, care fac un act de justiție înțeles și legal pentru toate părțile.

Îi urăm mult succes Lilei Scorici!

        

Cum să nu fii păcălit când cumperi o mașină rulată: 10 cele mai frecvente înșelătorii

Procesul de căutare și cumpărare a unei mașini la mâna a doua ar trebui să fie o bucurie, dar escrocii pot ispiti cu ușurință șoferii în a comite greșeli costisitoare. Întrucât înșelătoriile de pe piața de mașini second hand sunt la ordinea zilei, experții din cadrul carVertical, o companie de date auto, împărtășesc sfaturi despre identificarea tiparelor comune de fraudă, sfaturi care vă pot ajuta să nu vă pierdeți banii.

Plata în avans

Una dintre metodele preferate ale vânzătorilor de mașini care caută să comită înșelătorii este să posteze anunțuri în care mașinile par a fi adevărate chilipiruri. Ei îi conving apoi pe potențialii cumpărători că mașina este ținută într-o locație îndepărtată și cer ca banii să fie transferați înainte de a furniza vehiculul. Mai mult, adesea pretind că există și alți cumpărători interesați pentru a crea un sentiment de urgență. Odată ce banii sunt transferați, îi încasează, șterg anunțul și dispar fără urmă.

Siteuri web false cu anunțuri auto 

Escrocii creează siteuri false care arată ca și cum ar aparține unui dealer de mașini care are oferte foarte atractive. Adesea aceste siteuri arată foarte asemănător cu cele ale dealerilor consacrați și folosesc adrese web aproape identice. Odată ce clienții găsesc aceste oferte și îi contactează pe așa-numiții agenți de vânzări, li se cere să plătească în avans – evident, imediat ce-o fac practic au și pierdut banii. Cumpărătorii ar trebui să acorde întotdeauna o atenție deosebită oricărui site web prin intermediul căruia efectuează o plată, iar dacă o afacere pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este.

Ascunderea faptului că mașina a fost importantă

Uneori vânzătorii evită să menționeze faptul că o bună parte din istoricul unei mașini s-a produs într-o țară străină. Chiar dacă mașina a fost importată în urmă cu 5 sau 8 ani, această informație este totuși valoroasă și poate fi un criteriu important în luarea unei decizii. Fiind relativ ușor și ieftin să imporți o mașină, multe mașini sunt cumpărate într-o țară și ajung să fie revândute în alta. În timpul acestor tranzacții transfrontaliere, kilometrajul poate fi dat înapoi, iar unele daune pot fi ascunse.

Facebook Marketplace

O practică foarte populară este aceea de a se lista la vânzare piese auto false pe Facebook Marketplace. Escrocheria implică pe cineva care face publicitate unui set de roți sau unui kit de caroserie pentru un model popular de mașină la un preț foarte bun pentru a crea iluzia unui chilipir. Când sunt contactați de cumpărători, escrocii le vor cere să le transfere banii pentru ca ulterior să dispară. Din păcate, Facebook Marketplace are un control al calității foarte slab și un suport pentru clienți inexistent, așa că cumpărătorii ar trebui să fie foarte prudenți și să trimită banii doar după ce au văzut în persoană bunurile pe care doresc să le cumpere.

Fraudarea odometrului

Datul kilometrajului înapoi este o practică populară printre escrocii care doresc să crească în mod artificial valoarea mașinilor pe care le vând. Odometrele mașinilor mai vechi se pot modifica mecanic sau iar cele aparținând modelelor mai noi prin intermediul dispozitivelor de diagnosticare care se conectează la computerul de bord. Fraudând odometrul, escrocii fac să pară că o mașină a fost condusă pe mai puțini kilometrii decât în realitate – în felul acesta pun șoferii în pericolul de a cumpăra mașini cu probleme mecanice și care valorează mult mai puțin decât s-a plătit pe ele.

Daune ascunse

Este normal ca la fiecare câțiva ani vehiculele să sufere ceva daune. Cu toate acestea, uneori vânzătorii nu împărtășesc toate detaliile despre daunele din trecutul unei mașini, singura modalitate de a afla despre ele fiind prin intermediul unei verificări istorice. Cumpărătorii care își iau mașini la mâna a doua care au suferit daune grave în trecut ar putea ajunge să plătească sume enorme în viitor pe reparații. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste vehicule pot avea daune structurale care le compromit siguranța.

Raport istoric auto falsificat

Unii vânzători falsifică rapoartele care prezintă istoricul vehiculelor pentru a demonstra cumpărătorilor că mașinile pe care le vând nu au defecte. Când rapoartele istorice sunt tipărite și nu sunt generate pe loc, unele evenimente critice pot fi șterse. Prin urmare, cumpărătorii ar trebui să genereze ei înșiși un raport istoric pentru a evita să fie înșelați.

Mașini care au fost taxi sau folosite pentru închiriere

În general, mașinile de închiriat pe termen scurt și cele care au fost folosite în regim de taxi ar trebui evitate deoarece sunt probabil mai uzate decât indică kilometrajul și pot deveni saci fără fund de tocat bani. Din păcate, vânzătorii ascund uneori astfel de detalii din trecutul mașinilor pe care le au la vânzare.

Vehiculele la mâna a doua care au fost folosite pentru car sharing pe termen scurt au la activ mult mai multe porniri la rece, ceea ce înseamnă că motorul și alte componente pot fi degradate și mai puțin fiabile decât ar trebui să fie. În același timp taxiurile au adesea un kilometraj ridicat și pot fi caracterizate printr-un interior foarte uzat – în special pe locurile din spate. Deoarece majoritatea taxiurilor circulă prin orașe, se recomandă cumpărătorilor să inspecteze aceste mașini acordând o atenție deosebită la starea sistemului de frânare și a componentelor suspensiei.

Mașini furate

Aproape toate vehiculele furate ajung pe piața neagră sub formă de piese de schimb, dar uneori aceste mașini pot ajunge în anunțuri auto sau pe rețelele de socializare. Dacă cumpărați un vehicul furat veți pierde zile întregi, dacă nu chiar săptămâni, în încercarea de a vă obține banii înapoi. Verificarea istoricului îți va indica dacă o mașină a fost raportată ca furată în trecut.

Scheme de plată suspecte

Escrocii pot pretinde că nu acceptă transferuri bancare și că preferă plăți prin servicii precum Western Union. Acesta este un mare semnal de alarmă deoarece escrocii pot crea ID-uri false și pot colecta banii fără a mai putea fi identificați ulterior și fără a vă arăta niciodată mașina adevărată.

O femeie s-a trezit din comă după cinci ani. Râdea la o glumă pe care mama ei i-o spunea când nu era conștientă

La 35 de ani, Jennifer Flewellen a suferit un grav accident după ce i s-a făcut rău la volan și a intrat într-un stâlp.

Medicii de la spitalul la care a fost transportată au indus-o în coma forțată, convinși fiind că nu are mari șanse să supraviețuiască. Mama acesteia a fost sfătuită să o deconectez de la aparatele de susținere a vieții după două zile, scrie hope.ro.

În ciuda prognosticului pesimist pe care-l primea constant de la cadrele medicale, mama femeii nu a încetat să spere și a refuzat să o deconecteze de la aparate.

Timp de cinci, în care Jennifer a fost transferată la diverse alte spitale și facilități de îngrijire, mama ei s-a luptat pentru a-i oferi cea mai bună îngrijire posibilă și a vizitat-o aproape zilnic.

Jennifer s-a trezit pur și simplu râzând la o glumă pe care mama i-o spunea, chiar dacă nu era conștientă, în timp ce o plimba afară.

Femeia de serviciu care face curățenie absolut goală!
Articolul anterior
Copiii de la o grădiniță din Chișinău, internați la spital cu boli diareice acute
Articolul următor