Potrivit reprezentanţilor IPJ Maramureş, femeia de 35 de ani, din Baia Mare, aflată la volanul maşinii, a fost testată cu aparatul etilotest şi s-a constatat că nu se afla sub influenţa alcoolului.
“Fetiţa a reuşit să deschidă portiera maşinii şi a căzut pe carosabil, fiind rănită şi transportată la Spitalul Judeţean Baia Mare pentru acordarea de îngrijiri medicale, unde a rămas internată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, scrie Mediafax.
Lichidatorii avariei de la Cernobîl vor primi 1000 de lei ajutor material
Aproape 1650 de persoane, printre care lichidatorii consecințelor avariei nucleare de la Cernobîl, vor primi un ajutor material de 1000 lei de la stat. Casa Națională de Asigurări Sociale urmează să asigure transferul mijloacelor financiare, precizează Ministerul Muncii și Protecției Sociale, citat de IPN.
Ajutor material vor primi persoanele a căror dizabilitate este cauzată de participarea după catastrofa de la Cernobîl, persoanele care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau căpătat dizabilități în urma experiențelor nucleare, avariilor cu radiație ionizată și a consecințelor acestora la obiectivele atomice civile sau militare în timpul îndeplinirii serviciului militar ori special, menționează Ministerul de profil.
De asemenea, banii vor fi transferați familiilor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați – soțiilor, iar în cazul lipsei acestora, unora dintre părinți.
Pe 1 aprilie curent au fost indexate cu 10% pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl.
Statul garantează acestor categorii o serie de compensații și ajutoare materiale, printre care alocații lunare de stat în caz de dizabilitate severă, accentuată și medie, compensație unică pentru prejudiciul adus sănătății, ajutor material anual pentru însănătoșire, bilete de tratament sanatorial gratuite.
Anual, pe 26 aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl și ale altor avarii nucleare, pentru a omagia eroismul cetățenilor Republicii Moldova, participanți la lichidarea consecințelor dezastrului provocat de tragicul accident acum 39 de ani.
Euronews: Republica Moldova, lider-surpriză în topul celor mai bune țări din Europa pentru investiții imobiliare în 2025
Cele mai bune țări europene pentru investiții imobiliare în 2025 se află în Europa Centrală și de Est, cu Republica Moldova pe primul loc, relatează Euronews.ro. Țara a obținut cel mai mare scor într-un nou studiu care analizează cele mai bune investiții imobiliare din Europa, realizat de compania britanică de asigurări William Russell.
Analiza a luat în considerare elemente-cheie ale investițiilor imobiliare, cum ar fi ratele de impozitare pe proprietate, impozitul pe venit din chirii și randamentul brut al închirierii.
Într-un studiu anterior realizat de compania britanică de relocare 1st Move International, Lituania apărea ca fiind cea mai bună alegere. În clasamentul actual, țara baltică ocupă locul doi, fiind urmată îndeaproape de Macedonia de Nord.
Republica Moldova a fost descrisă ca fiind „o piață emergentă, cu randamente ridicate, potrivită pentru investitorii imobiliari timpurii și toleranți la risc”, în cadrul studiului, care a constatat că costurile de achiziție a unei proprietăți ajung la maximum 2,80% din preț, iar impozitul pe veniturile din chirii este de doar 12%, ceea ce asigură un randament atractiv, menționează sursa citată.
Piața imobiliară din Republica Moldova trece printr-o perioadă de ajustare, cu perspective pozitive pe termen lung, constată experții autohtoni. Potrivit datelor recente, în 2024, numărul total al tranzacțiilor imobiliare a crescut cu 22% față de anul precedent, de la 36.900 la 45.200 de tranzacții. Totuși, în primul trimestru al anului 2025, acestea au înregistrat o scădere de 1,5 la sută.
Rușii anunță că au preluat controlul total asupra regiunii Kursk și că atacă în cinci direcții simultan în Sumî
Kremlinul a anunţat sâmbătă că trupele ruse au obţinut controlul deplin asupra regiunii de frontieră Kursk, la câteva luni după ce Ucraina a lansat un contraatac uimitor în zonă, relatează dpa, preluată de Agerpres. Totodată, agenția de presă de stat TASS anunță lupte grele la Sumî, relatează Digi24
Şeful Statului Major al forţelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, l-a informat sâmbătă pe preşedintele Vladimir Putin că operaţiunea de alungare a trupelor ucrainene din regiunea rusă Kursk a fost încheiată cu succes, transmite EFE, citată de Agerpres.
”Astăzi au fost alungate unităţile ucrainene din ultima localitate de pe teritoriul regiunii Kursk, satul Gornal”, a declarat Gherasimov într-o şedinţă prin videoconferinţă cu Putin, difuzată de televiziunea de stat rusă.
”Aventura regimului de la Kiev a eşuat complet”, a răspuns liderul rus. Valeri Gherasimov a ţinut să salute ”curajul şi eroismul” combatanţilor nord-coreeni care au luptat în regiunea rusă Kursk. ‘
‘Soldaţii şi ofiţerii armatei nord-coreene, care au luptat alături de militari ruşi, au dat dovadă de un mare profesionalism, de rezistenţă, de curaj şi de eroism pentru a respinge invazia ucraineană”, a spus şeful Statului Major al forţelor armate ruse.
Ucrainenii dezmint și susțin că luptele continuă
Pe de altă parte, ucrainenii susțin că în regiunea Kursk continuă confruntările. Armata ucraineană a denunţat rapid aceste informaţii ca fiind „false” şi a afirmat că luptele continuă în zonă.
„Declaraţiile liderilor inamici cu privire la „înfrângerea” forţelor ucrainene nu sunt altceva decât manevre de propagandă”, susţine Statul Major ucrainean, citat de AFP și EFE, preluate de Agerpres.
„Nu există nicio ameninţare ca unităţile noastre să fie încercuite”, insistă armata ucraineană, recunoscând totuşi că situaţia sa este „dificilă”.
Statul Major ucrainean mai afirmă că în acest timp continuă şi luptele în provincia rusă învecinată Belgorod, unde unităţi ucrainene au lansat de asemenea o incursiune, dar nu la fel de reuşită ca în provincia Kursk, şi au pătruns pe o fâşie de teritoriu la graniţă unde au ocupat câteva sate.
Atacuri în Sumî
Totodată, armata rusă desfășoară atacuri în cinci direcții simultan în regiunea Sumî din Ucraina, a declarat expertul militar Andrei Marociko pentru TASS.
„În ceea ce privește direcția Sumî, într-adevăr, aici au loc lupte intense. Înregistrez aproximativ cinci direcții de atac ale Forțelor Armate ale Federației Ruse”, a spus el.