După ani de colaborare și apariții televizate, Oana Cuzino pleacă de la PRO TV. „Ce se întâmplă, doctore?”, emisiunea prezentată de aceasta, e scoasă din grila televiziunii, din toamnă.
Emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”, difuzată de luni până vineri, în cadrul Știrilor PRO TV matinale și duminica, de la 10.00, nu va mai face parte din grila de programe PRO TV, începând din această toamnă. De-a lungul timpului, emisiunea a adus în fața oamenilor subiecte interesante despre educația medicală, cu explicații din partea specialiștilor, care au avut ca scop prevenția și îndemnarea oamenilor pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.
„Îi mulțumim Oanei Cuzino că, timp de 18 ani, a fost alături de telespectatori cu fiecare ediție prezentată și cu materialele care au venit în ajutorul celor de acasă. Îi urăm numai bine pe mai departe și mult succes în dezvoltarea tuturor proiectelor personale”, au transmis reprezentații televiziunii într-un comunicat oficial.
„Dragii mei prieteni, după 18 ani de colaborare cu PROTV, am decis împreună să punem punct emisiunii medicale, prin intermediul căreia v-am fost alaturi, aproape în fiecare zi, din acești mulți și minunați ani!Ca medic, sănătatea și un stil de viață sănătos au reprezentat și reprezintă principala mea preocupare. Proiectul media cu PROTV și-a atins scopul în toți acești ani, însă și-a atins și… limitele.Pentru a ajunge cu adevărat la milioane de oameni interesați de sănătate în mod aplicat, am creat universul DOC, adaptat secolului 21 și care oferă o experiență media 24/7 într-o formulă actualizată și interactivă, bazată pe tehnologia digitală online. De altfel, un astfel de portal, ”360 de grade” reprezintă singura alternativă ce poate adresa interesele și nevoile complexe ale oamenilor în ziua de azi!”, a scris Oana Cuzino pe pagina sa de Facebook.
Criză de muncitori în agricultură: Fermierii din țară vor să aducă angajați din Asia
Problema forței de muncă este acută în agricultură. Fermierii se plâng tot mai des de lipsa muncitorilor și, în unele cazuri, rămân cu roada pe câmp, neavând cine să o strângă. Așa s-a întâmplat cu un cultivator de roșii din raionul Anenii Noi. Tone de legume au putrezit, pentru că nu a găsit oameni care să le culeagă. Cei care dețin terenuri mai mici spun că, deși cu greu, dar se descurcă. Din această cauză, tot mai mulți fermieri se gândesc să apeleze la muncitori din Asia sau Africa, scrie tv8.md.
Imaginile pe care le vedeți au fost filmate de către un fermier din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi. Acesta s-a plâns că a rămas cu roșiile pe câmp, în luna octombrie, din cauză că nu a găsit oameni care să le culeagă.
„Cantitatea e mai mare, deoarece noi atunci am început a le culege. Și dacă până anul ăsta noi mai dovedeam să le ducem pe piață în stare proaspătă, anul ăsta le-am pus pe combină și le-am trimis la prelucrare, la fabrica de la Orhei și de la Budești, la suc. Nu știu de ce, dar oamenii nu prea vor să vină. S-au mai făcut brigăzi și prin alte raioane, dar nu mai vor să lucreze așa cum lucrau înainte. Si mulți s-au dus peste hotare, au rămas aici numai bătrânii care nu mai pot lucra. Găseam noi anul trecut, cu un an în urmă, căram oameni tocmai de la Chiperceni, de la Orhei. Vă dați seama, în fiecare zi, rutiera venea de la Chiperceni la Șerpeni și înapoi, în fiecare zi. Și anul ăsta am mai găsit noi oameni, veneau tocmai din Molovata, din partea cealaltă, din Dubăsari, ne costa rutiera doar 4 mii pe zi, în afară de salariul pentru lucrători. În stat au rămas foarte puțini oameni care vor să lucreze încă”, spune agronomul Victor Cebotaru.
Pentru această situație, agronomul a dat vina pe politicile guvernărilor trecute și actuale.
„Cred că ăsta e totuși, lipsa forță de muncă. Asta este, așa să vorbim, rezultatul guvernărilor stângace, în toate guvernările, inclusiv a lui Recean. Oamenii mai muncitori au plecat peste hotare. Au rămas aici bugetarii și o parte mică din fermieri. Muncitorii calificați nu numai în agricultură dar și din construcții, au plecat peste hotare la muncă. Cu toate că în țară la noi, muncitorii calificați găsesc cam așa salarii ca și în unele unei țări din Europa”.
Totodată, acesta este dezamăgit de faptul că cei care mai sunt în țară nu vor să muncească eficient și, de multe ori, așteaptă să treacă ziua de lucru, indiferent dacă și-au făcut activitatea sau nu.
„Noi îi plătim 400- 450 de lei pe zi. Noi le-am propus o altă variantă, adică să îi plătim la kilogramul cules. Că un om pe zi, poate să culeagă liber 500-600 de kilograme de roșii. Și dacă le-am dat un leu șaptezeci de kilogram, le-am zis că voi puteți să faceți 600, 700, 800 de lei. Cu cât mai mult faci, cu atât mai mult primești. Și mi-au spus că nu, nu ne aranjează așa. Măcar dă-mi 4 sute, 4 sute cincizeci de lei pe zi, dar eu mă uitam cum lucrează. Mergeau zece metri și se așezau cu fundul pe căldare, să șadă în voie, pentru că ei nu vin la lucru să facă bani mulți”.
În momentul de față acesta se află în discuții cu o companie care ar putea să suplimenteze forța de muncă, cu cetățeni aduși din Asia, fiind unica soluție pe care o vede pentru a putea să-și desfășoare activitatea în continuare.
„Noi am căutat variante din țările asiatice, să aducem încoace muncitori, că de altfel nu mai este chip. Mai cu seama în legumicultură, că aici trebuie multă muncă manuală. Am găsit o firmă, care să ne aducă nouă de prin Bangladesh, să facă selectare. Care o să mai rămână în agricultură, va fi neapărată nevoie să aducă de acolo. La noi în țară ăștia bătrâni nu vor să mai lucreze, cei tineri nu au nevoie de agricultură și se duc la oraș. Pe o bună pate dintre cei de prin sate i-am deprins cu ajutoarele sociale și nu se grăbesc să vină la lucru, iar asta e o problemă mare.”
Agricultura, un domeniu afectat de seceta prelungită, boli și calamități, este vulnerabilă și la criza de muncitori. Fermierii sunt tot timpul în căutarea brațelor de muncă, pentru că nu peste tot activitatea pe câmpuri este tehnologizată. Mai puțin sunt afectați de lipsa lucrătorilor cei care dețin afaceri mai mici, pentru că se descurcă datorită rudelor și prietenilor.
Furturi în serie din automobile! Un individ, reținut de oamenii legii
Polițiștii din Drochia și Bălți au reținut un bărbat de 32 de ani, originar din stânga Nistrului, suspectat de comiterea mai multor furturi din automobile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Investigațiile desfășurate de oamenii legii au stabilit că, în perioada 2023-2024, individul ar fi comis mai multe furturi din vehicule, sustrăgând bani și alte bunuri materiale.
Oamenii legii au reținut suspectul pentru 72 de ore.
Bărbatul riscă o pedeapsă cu până la 4 ani de închisoare.
Poliția continuă investigarea cazului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și recuperarea prejudiciilor cauzate.
Captură de narcotice de peste un milion de lei
Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Strășeni și Procuratura din Strășeni, au destructurat activitatea infracțională a unei grupări specializate în comercializarea drogurilor sintetice în mun. Chișinău, raioanele Strășeni și Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Timp de o lună polițiștii au documentat activitatea infracțională a unui bărbat de 29 de ani din capitală, care activa în calitate de depozitar curier în interesul unei grupări infracționale specializate în contrabandă cu droguri, cu ulterioara distribuire a acestora prin intermediul aplicației Telegram.
În urma investigațiilor, la sfârșitul lunii octombrie, în capitală, oamenii legii l-au reținut în flagrant în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri.
În aceeași zi, în raionul Strășeni au fost reținuți alți doi complici ai acestuia, de 27 și 28 de ani, care activau în calitate de curieri.
În cadrul acțiunilor, polițiștii au stabilit că suspectul de 29 de ani primea prin contrabandă droguri în cantități angro, după care erau preluate de curieri și divizate în cantități a câte un gram și plasate în ascunzișuri.
În urma perchezițiilor desfășurate la domiciliile figuranților au fost depistate și ridicate telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, pachețele zip-lock pentru ambalarea drogurilor, bandă adezivă de diferite culori, cântare electronice de înaltă precizie, 1 kg de marijuana, 400 de grame de cocaină, precum și amfetamină, mefedron și hașiș.
Valoarea drogurilor scoase din circuit depășește suma de un milion de lei.
Pe numele acestora au fost eliberate mandate de arest pe un termen de 30 de zile.
Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.