Orașul din Europa care este considerat cel mai bun din lume la calitatea vieții în 2024

Pentru al treilea an consecutiv, un oraș din Europa a fost desemnat drept cel mai locuibil din lume, dintre cele 173 incluse în Indexul anual al locuibilității globale realizat de The Economist.

Cu scoruri perfecte în patru din cele cinci categorii din acest an, Viena nu a fost nici pe departe un oraș curat, dar având în vedere dominația sa continuă, cetățenii săi par să fie foarte mulțumiți, notează Euronews citat de stirileprotv.ro.

O mare parte din top 10 din 2024 a rămas în mare parte neschimbat față de 2023.

O schimbare notabilă este dominația orașelor din Europa de Vest, în special, care ocupă primele trei locuri și au patru poziții în total în fruntea clasamentului.

În clasamentul din acest an figurează un număr impresionant de 30 de orașe vest-europene, care au obținut un scor mediu total de 92 din 100. Cu toate acestea, scorul general al regiunii a scăzut față de anul trecut din cauza instabilității crescânde din țări precum Germania și Irlanda, care au fost zguduite de proteste perturbatoare, se arată în studiu.

Cea mai mare îmbunătățire din toate regiunile a fost observată în Europa de Est, aflată pe locul al patrulea, pe baza scorurilor obținute în domeniul învățământului superior și al asistenței medicale.

Printre cele mai mari mișcări din clasament se numără Budapesta, care a primit un scor de 92 și a urcat șapte locuri, ajungând pe poziția 32.

Belgradul și Bucureștiul (ambele cu un scor de 74,5) au urcat șase și, respectiv, cinci locuri, ocupând împreună poziția 94.

În ceea ce privește cele mai mari scăderi, opt orașe din Europa de Vest au coborât în clasament. Dublinul a înregistrat cel mai abrupt declin, coborând șapte locuri până pe poziția 39.

Orașele germane au înregistrat, în general, cele mai slabe scăderi, Munchen coborând șase locuri până pe poziția 27, împreună cu Hamburg, care a coborât cinci locuri.

Stuttgart, Berlin și Dusseldorf au coborât în clasament, la fel ca Bruxelles și Barcelona. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Tel Aviv, care a coborât 20 de locuri, de pe 92 pe 112, din cauza unor scoruri mai mici la capitolul stabilitate, ca urmare a impactului războiului din Gaza, precum și a loviturilor în categoriile cultură și mediu și infrastructură.

ATENȚIE! Un bărbat din Bălți, dispărut fără urmă în seara de sf. Vasile, este căutat de apropiați

Poliția din Bălți solicită suportul cetățenilor pentru stabilirea locului aflării unui bărbat de 51 de ani care, a dispărut la data de 13 ianuarie. Acesta a plecat de la domiciliu din mun. Bălți și până în prezent nu a revenit, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

️Semnalmentele: înălțimea: 1,70 m, corpolență medie, păr negru cu fire cărunte, frezat scurt, ochi cafenii.

La momentul dispariției bărbatul purta blugi albaștri, pulover albastru-închis, geacă albastră cu roșu, căciulă albastru-deschis și bocanci negri din piele.

Dacă aveți informații despre această persoană sau ați observat-o, vă rugăm să contactați imediat Poliția la numerele de telefon: 112, 068976000 sau 069018357.

Donald Trump amenință Europa cu taxe vamale

Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”. Produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie a adăugat liderul de la Casa Albă, scrie digi24.ro.

„Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”. Deci, sunt buni pentru taxe vamale”, a transmis președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP preluată de News.ro.

El a mai spus că administrația sa discută despre „taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, deoarece trimit fentanil în Mexic și Canada”, care în final este consumat în Statele Unite. „Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a mai subliniat Trump.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a denunțat deja deficitul comercial al SUA față de UE, comparând blocul european cu o „mică China” care „profită” de pe urma primei puteri economice a lumii. Deficitul comercial al SUA în comerțul cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari în 2023, arată datele reprezentantului Casei Albe pentru Comerț (USTR) și este concentrat în principal pe patru țări, Germania, Franța, Irlanda și Italia.

Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-și reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.

Înainte de a fi reales, Donald Trump amenințase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepția cazului în care blocul își majorează achizițiile de petrol și gaze americane.

Accident grav la Florești. Doi bărbați au ajuns la spital

Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs în apropierea orașului Ghindești, Florești, scrie presa din nordul țării.

Un bărbat de 82 de ani nu a cedat trecerea și s-a ciocnit cu un automobil care se deplasa regulamentar, la volanul căruia se afla un bărbat de 25 ani.

Conducătorii auto fiind supuși testării alcoolscopice cu aparatul DRAGER, s-a stabilit că nu erau în stare de ebrietate.

Unde se va desfășura Eurovision 2025. Luptă strânsă între două orașe
Articolul anterior
Atenție, șoferi! Timp de trei zile, pe teritoriul țării se va desfășura operațiunea Girofar
Articolul următor