Dacă până acum a ezitat să se pronunțe privind situația dificilă în care se află Andrei Macarevici, Alla Pugaceova a decis în cele din urmă să-l susțină și a transmis președintelui rus o scrisoare publică.
După părerea ei, Macarevici are tot dreptul să-și spună propria părere. “Nu cred că atât președintele cât și presa are dreptul să-l judece, darămite să-i i-a toate onorurile”.
Interpreta a mai subliniat că Andrei a primit aceste premii datorită muncii sale în domeniul culturii, nu a implicării în politică.
Scrisoarea înaintată de aceasta a fost susținută și de alte vedete din Rusia .
Amintim că actorul este comparat cu Pasternak, care a fost omorât pentru că a acceptat premiul Nobel.
14 morţi, dintre care 6 copii, după ce o rachetă rusă a lovit Krivoi Rog, oraşul natal al lui Zelenski. „Rusia nu vrea decât război”
14 oameni au fost ucişi şi peste 50 răniţi după ce armata rusă a lovit vineri seară cu o rachetă balistică o zonă rezidenţială din Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Vladimir Zelenski, situat în sudul ţării, scrie digi24.ro
Racheta a căzut în apropierea unui loc de joacă pentru copii, scrie News.ro, preluând Ukrainskaia Pravda.
Șase dintre persoanele ucise erau copii, potrivit președintelui ucrainean Vladimir Zelenski. În oraş au izbucnit incendii în urma atacului, iar mai multe blocuri de locuinţe au fost avariate.
Președintele Vladimir Zelenski a menționat atacul într-un mesaj pe Facebook, spunând că este o dovadă că Rusia nu dorește de fapt încetarea focului.
„Rusia lovește în fiecare zi. Oamenii mor în fiecare zi. Există un singur motiv pentru care acest lucru continuă: Rusia nu dorește o încetare a focului și noi vedem acest lucru. Întreaga lume poate vedea. Fiecare rachetă, fiecare dronă de atac demonstrează că Rusia nu vrea decât război. Și numai de presiunea lumii asupra Rusiei, de toate eforturile de a întări Ucraina, de apărarea noastră antiaeriană, de forțele noastre – numai de asta depinde când se termină războiul”, a scris Zelenski.
De ce nu apare Rusia pe lista țărilor vizate de tarifele lui Donald Trump
Președintele Donald Trump a anunțat, miercuri, planuri de extindere a tarifelor reciproce, spunând că SUA sunt „jefuite” de alte națiuni. Printre cele 180 de țări, inclusiv aliați ai SUA, care sunt acum lovite de tarife de represalii, nu se numără și Rusia, scrie digi24.ro.
După anunțul lui Trump, un oficial de la Casa Albă i-a spus jurnalistei Jasmine Wright de la NOTUS că Rusia „nu se află pe această listă, pentru că sancțiunile din războiul din Ucraina au adus deja comerțul dintre cele două țări la zero”, potrivit Newsweek.
Ucraina sfâșiată de război se va confrunta cu un tarif de represalii de 10%. În plus, pe lista lui Trump se află și mulți alți foști sateliți și republici sovietice.
Belarus, Cuba și Coreea de Nord, alte țări care se confruntă cu sancțiunile SUA, nu au fost nici ele afectate de tarife reciproce.
Totuși, Iranul și Siria, care se confruntă și cu embargouri și sancțiuni grele, au fost lovite miercuri de tarife suplimentare de 10 și, respectiv, 40%. Rusia încearcă să elimine sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei sale asupra Ucrainei, care au provocat daune substanțiale economiei sale. Uniunea Europeană a descris propriile sale sancțiuni extinse împotriva Rusiei drept „masive și fără precedent”.
Sancțiunile SUA împotriva Rusiei
Începând din timpul administrației fostului președinte Joe Biden, SUA au impus o gamă largă de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina, amestecul în alegerile străine, atacurile cibernetice și încălcările drepturilor omului.
Aceste măsuri vizează sectoare cheie ale economiei ruse, inclusiv energia, finanțele, apărarea și tehnologia. Băncile majore din Rusia au fost separate de sistemul financiar global, activele oligarhilor ruși au fost înghețate, iar controalele exporturilor au restricționat accesul la tehnologiile critice. Sancțiunile s-au concentrat și asupra persoanelor apropiate președintelui Vladimir Putin, cu scopul de a face presiuni asupra Kremlinului prin izolarea elitei sale politice și economice.
În coordonare cu aliații din Europa și Asia, SUA au extins aceste sancțiuni din 2022, încercând să slăbească capacitatea Rusiei de a-și finanța eforturile de război, sprijinind în același timp Ucraina prin ajutor militar și financiar. Senatorii Lindsey Graham, un republican din Carolina de Sud, și democratul din Connecticut Richard Blumenthal sunt principalii sponsori ai unui proiect de lege bipartit care ar impune noi sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei și a entităților care susțin agresiunea lui Putin dacă Moscova nu se angajează în discuții de pace sau subminează suveranitatea Ucrainei.
Pe fondul îngrijorărilor că administrația Trump ar oferi Moscovei un avantaj în negocierile de pace, proiectul de lege sponsorizat de 25 de republicani și 25 de democrați semnalează un consens între partide împotriva agresiunii lui Putin. Proiectul de lege include impunerea de tarife de 500% asupra mărfurilor importate din țările care cumpără petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești. Duminică, Trump a promis, de asemenea, că va impune „tarife secundare” națiunilor care cumpără petrol din Rusia dacă Moscova nu va accepta o încetare a focului în Ucraina.
„Gold Card”, viza permanentă pentru SUA. Trump: „Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră”
Preşedintele american Donad Trump a prezentat joi, 3 aprilie, „Gold Card”, o viză permanentă pentru SUA, realizată după modelul Green Card, care poate fi cumpărată cu 5 milioane de dolari.
„Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră”, a declarat Donald Trump în faţa jurnaliştilor, la bordul avionului prezidenţial Air Force One, informează AFP, citată de Agerpres.
Pe card este imprimată fața lui Donald Trump.
„Eu sunt primul cumpărător”, a adăugat miliardarul republican
Președintele american a precizat că acest „card de aur Trump” va fi disponibil începând cu următoarele săptămâni.
„Oamenii bogaţi vor sosi în această ţară cumpărând acest card”
Pentru cetăţenii străini care efectuează investiţii de o anumită sumă în SUA, există deja un program similar, EB-5. Potrivit administraţiei lui Donald Trump, care a făcut din lupta contra imigraţiei clandestine una dintre priorităţile sale, acesta program este supus prea multor fraude şi trebuie înlocuit cu „cardul de aur”.
„Oamenii bogaţi vor sosi în această ţară cumpărând acest card. Ei vor fi bogaţi, ei vor avea succes, ei vor cheltui mulţi bani, ei vor plăti multe impozite şi vor angaja multă lume”, a declarat preşedintele în februarie.
Trump a estimat atunci că SUA ar putea beneficia de vânzarea a circa un milion de astfel de carduri sau chiar mai multe