Putin scoate armele nucleare din buncăre și le plasează în zone de luptă

Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, relatează agenția de stat rusă TASS, potrivit Newsweek. Militarii ruși verifică echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, mai precizează sursa citată.  Presa rusă a postat o înregistrare video cu sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală Yars, în timp ce sunt desfășurate în Novosibirsk, Siberia. În imagini se vede cum armele sunt scoase dintr-un depozit și conduse de-a lungul unui drum.

Presa rusă a postat o înregistrare video cu sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală Yars, în timp ce sunt desfășurate în Novosibirsk, Siberia. În imagini se vede cum armele sunt scoase dintr-un depozit și conduse de-a lungul unui drum.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. TASS a precizat că se verifică „pregătirea” personalului și a echipamentelor „pentru sarcini de lungă durată pe teren”.

Racheta Yars poate lovi ținte aflate la o distanță de 12.000 de kilometri Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării Army Recognition. Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare sau desfășurată în silozuri.

Amintim că luna trecută, Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei, subliniind circumstanțele în care Rusia ar putea utiliza arme nucleare. Acestea includ acum posibilitatea de a le folosi împotriva statelor nenucleare care sunt susținute de puteri nucleare, o aluzie la ajutorul primit de Ucraina.

Medicului care a operat-o pe Anastasia Nichita vine cu o reacție la acuzațiile sportivei

Medicul ortoped-traumatologul care a operat-o pe Anastasia Nichita în Moldova în luna iunie, a reacționat la acuzațiile Anastasiei. Acesta a afirmat că intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes, însă decizia de a nu trata ligamentele a fost luată pentru a permite sportivei să concureze la Jocurile Olimpice. El a mai adăugat că această alegere a fost luată împreună cu logodnicul și antrenorul ei, Valeriu Mircea, scrie realmedia.md

„Da, eu am operat-o pe Anastasia în iunie, înainte de Jocurile Olimpice. Avea meniscul și ligamentele încrucișate rupte. Am făcut doar operația la menisc. Problema era că, dacă operam și ligamentele, Anastasia nu ar mai fi putut participa la Olimpiadă. Eu i-am spus clar lui Valeriu Mircea că ligamentele trebuiau operate, însă el m-a rugat să nu îi spun despre această problemă Anastasiei pentru că ar fi renunțat la competiție. Da, am văzut că a mers acum să se opereze în Germania și e dreptul ei. Totuși, mă doare să aud astfel de acuzații,” a adăugat medicul.” a declarat medicul pentru realmedia.md.

„Anastasia este pacienta mea de peste 10 ani și mereu am avut o relație profesională bună. Îmi pare rău că acum se simte astfel, dar adevărul este că am făcut maximul posibil în circumstanțele date,” a concluzionat medicul.

Primii moldoveni și-au exprimat votul pentru alegerile prezidențiale

Primii doi cetățeni ai Republicii Moldova deja au votat la alegerile prezidențiale. Este vorba despre votul prin corespondență, iar alegătorii sunt tocmai din Canada, anunță Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Primele două voturi exprimate sunt a cetățenilor noștri din Canada care au expediat plicurile sigilate la sediul Ambasadei”, a declarat Daniel Vodă, în urma ședinței Guvernului.

Potrivit lui Daniel Vodă, aceste plicuri sigilate urmează a fi expediate înapoi la Chișinău, la Comisia Electorală Centrală, pentru a fi contabilizate de rând cu celelalte. 

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

Evghenia Guțul și alți lideri găgăuzi au fost adăugați pe lista de sancțiuni UE

Conform unui reportaj făcut de europaliberă.org Uniunea Europeană (UE) a inclus pe lista celor sancționați pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova încă cinci persoane și o entitate.

Este vorba despre:

  • Evghenia Guțul, guvernatoarea UTA Găgăuzia. Ea este criticată în documentul care motivează sancțiunea pentru asocierea cu politicianul fugar Ilan Șor, dar și pentru că a vizitat Rusia fără să fi avut un mandat constituțional, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și i-a cerut sprijin pentru Găgăuzia;
  • Iuri Cuznețov, șef-adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat, este sancționat mai ales pentru asocierea cu Guțul;
  • Nelli Parutenco este fondatoarea și directoarea organizației Evrazia. Fosta casieră a partidului lui Ilan Șor este sancționată pentru că este în fruntea unei organizații care face propagandă rusească inclusiv în rândul minorilor;
  • Ilia Uzun, președinte-adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei, membru al Adunării Populare, este sancționat inclusiv pentru că s-a întâlnit cu Șor în Israel pentru a discuta despre alegerea lui Guțul ca guvernatoare, dar și pentru că a plănuit și a luat parte la demonstrații împotriva autorităților moldovene, în organizarea lui Șor și a asociaților lui;
  • Mihail Vlah, guvernator-adjunct și consilier cu presa al lui Guțul, este acuzat cam de aceleași lucruri ca Uzun, plus de participare la o demonstrație violentă;
  • Evrazia, organizație necomercială autonomă pentru promovarea cooperării internaționale, intră pe lista de sancțiuni a UE pentru activitatea sa de propagandă, dar și pentru rolul jucat în canalizarea dinspre Șor și o bancă rusească a banilor destinați unor persoane din autonomia găgăuză.

Lista secțiilor de votare în România care vor fi deschise la alegerile prezidenţiale şi referendum
Articolul anterior
Primul Showroom Optica Premium din Moldova
Articolul următor