Artista a cântat pentru prima dată în România. Spre dezamăgirea fanilor, aceasta a întârziat cu 30 de minute și a cântat doar 75 de minute.
Cu toate că s-a lăsat așteptată, Rihanna și-a făcut o intrare spectaculoasă în scenă. Publicul a explodat, realmente, în momentul în care artista a interpretat melodia „Livin’ Your Life”, un remake după „Dragostea din tei”, piesa celor de la O-Zone, scrie click.ro.
Rihanna a venit îmbărcată cu aceeași ținută pe care a avut-o și la concertul din Ungaria, acolo unde i-a făcut și pe fanii unguri să aștepte o jumătate de oră înainte de a intra în concert. A purtat o pereche de pantaloni decupați și o bluză neagră lungă, contrastând cu aparițiile sale din alte concerte unde a apărea pe scenă într-o vestimentație mult mai provocatoare.
https://www.youtube.com/watch?v=ZZPTQCxLzys
Donald Trump Jr., ofensivă economică în Europa de Est: China, o amenințare mai mare decât Rusia
Relația personală bună și bazată pe încredere între premierul ungar Viktor Orban și președintele american Donald Trump poate servi drept bază pentru consolidarea relațiilor economice dintre Ungaria și SUA, a afirmat sâmbătă la un forum de afaceri la Budapesta fiul cel mare al președintelui SUA, Donald Trump Jr., aflat într-un turneu est-european ce va cuprinde și România, relatează agenția MTI, preluată de Agerpres și hotnews.ro
Vorbind în capitala ungară la forumul „Trump Business 2025”, Trump Jr. a spus că, după ce vara trecută s-a ocupat de campania electorală a tatălui său, el a venit acum la Budapesta pentru afaceri, ca vicepreședinte al Trump Organization, societate care, conform autodescrierii de pe website-ul său, urmărește dezvoltarea afacerilor familiei în sectoarele imobiliar, comercial și hotelier.
Trump Jr. a apreciat că, deși în trecut regiunea central și est-european a fost adesea privită cu dispreț, în prezent Ungaria și alte țări din zonă prezintă un tablou mult mai favorabil comparativ cu vestul Europei, lucru datorat în opinia sa faptului că guvernele din această regiune au urmărit politici raționale care au servit interesele propriilor cetățeni.
Referindu-se astfel la țara gazdă, el a menționat că cetățenii ungari doresc să-și apere valorile și sunt susținuți în acest sens de leadership-ul premierului conservator Viktor Orban.
China, o amenințare mai mare decât Rusia
Donald Trump Jr. a subliniat că Ungaria și țările din regiune ar trebui să aleagă SUA în locul Chinei ca partener economic, potrivit site-ului de știri Portfolio, citat de revista Fortune.
Trump Jr. a afirmat că China reprezintă o amenințare mai mare decât Rusia pentru regiune, potrivit site-ului de afaceri, care a contribuit la organizarea întâlnirii cu ușile închise de vineri seara cu antreprenori maghiari.
Fiul cel mare al președintelui american Donald Trump a salutat viziunea naționalistă a premierului ungar Viktor Orban și a subliniat legăturile strânse dintre liderii celor două țări, conform Portfolio.
Apelul său de a evita China va fi probabil perceput cu reticență în Ungaria și în alte părți ale Europei de Est, care și-au deschis economiile către investițiile din această țară asiatică, notează Fortune.
Administrația fostului președinte american Joe Biden i-a fost adesea ostilă lui Orban ca urmare a politicilor patriotice promovate de acesta din urmă și sprijinului său pentru Donald Trump, a mai subliniat fiul acestuia.
Turneul lui Trump Jr. în Europa de Est
Trump Jr. a început vineri un turneu în patru țări est-europene, cu obiectivul de a extinde interesele de afaceri ale familiei Trump și de a consolida legăturile cu aliații politici conservatori, scrie agenția EFE.
După Ungaria, el va vizita Bulgaria, România și Serbia. Pentru acest turneu a fost organizată o serie de evenimente ce poartă numele de „Trump Business Vision 2025”, acțiuni axate pe identificarea unor oportunități de investiții în regiune și în cadrul cărora Trump Jr. va avea întâlniri cu oameni de afaceri importanți din această zonă a Europei.
Donald Trump Jr. vine în România
El va participa duminică în Bulgaria la un forum organizat de platforma de active digitale Nexo, alături de ministrul israelian al științei și tehnologiei, Gila Gamliel, printre alții.
Donald Trump Jr. va sosi luni în România și va participa aici la un alt eveniment de afaceri, cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale repetate după anularea scrutinului anul trecut.
Decizia Curții Constituționale a României care a anulat primul tur de scrutin câștigat de candidatul independent Călin Georgescu a stârnit critici vehemente în SUA.
Vicepreședintele american J.D. Vance și miliardarul Elon Musk au condamnat decizia, în timp ce Donald Trump Jr. i-a acuzat pe rețelele de socializare, fără dovezi, pe „Soros și marxiștii” că încearcă să manipuleze rezultatul și „să nege voința poporului”, notează agenția EFE.
Din România, Trump Jr. va pleca în Serbia, unde președintele Aleksandar Vucic se confruntă cu un val de proteste de stradă organizate de opoziție. Pe de altă parte, guvernul de la Belgrad încearcă să amâne sancțiunile impuse de SUA unei rafinării sârbe controlate de compania rusă Gazprom.
Vizita lui Donald Trump Jr. în Serbia este a treia în această țară în ultimele șapte luni. Cea mai recentă a fost în martie, când a discutat cu președintele Vucic la o întâlnire al cărei conținut a rămas în mare parte necunoscut.
Legătura cu SerbiaTrump Jr. este însă legat de Serbia printr-un proiect de afaceri. Compania Affinity Partners din Belgrad, fondată de ginerele lui Trump, Jared Kushner, intenționează să construiască în capitala sârbă un hotel de lux pe amplasamentul sediului fostului Stat Major al armatei sârbe și care ar urma să poarte numele Trump.
Organizații civice sârbe au protestat față de acest proiect, întrucât respectivul sediu a fost una dintre țintele atacate de avioanele NATO în bombardamentele din anul 1999 și aceste organizații doresc să dea acelei locații un scop legat de memoria istorică.
Investiția în acest proiect este estimată la circa 500 de milioane de dolari, iar potrivit unor surse media familia Trump a obținut un contract de concesiune a terenului pentru 99 de ani.
Jared Kushner a obținut și în Albania autorizațiile pentru a construi un complex turistic de lux estimat la aproximativ 1,4 miliarde de dolari.
Capitala albaneză Tirana și cea ungară Budapesta vor găzdui anul acesta ediții locale ale Conferinței Acțiunii Politice Conservatoare (CPAC), forumul susținut de Donald Trump ce reunește în SUA politicieni conservatori.
Cel puțin 18 persoane au fost ucise în explozia devastatoare din cel mai mare port din Iran. Alte peste 700 au fost rănite
Uriaşa explozie provocată, probabil, de substanţe chimice a ucis cel puţin 18 persoane şi a rănit alte peste 700, sâmbătă, în cel mai mare port din Iran, Bandar Abbas, a relatat presa de stat din Iran, citată de Reuters.
Explozia, care a avut loc în secţiunea Shahid Rajaee a portului, a avut loc în timp ce Iranul începe o a treia rundă de negocieri pe teme nucleare cu Statele Unite, în Oman, dar nu există vreu indiciu privind o legătură între cele două evenimente.
Hossein Zafari, un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru managementul crizelor din Iran, a părut să dea vina pe depozitarea necorespunzătoare a substanţelor chimice în containtere, la Shahid Rajaee.
„Cauza exploziei au constituit-o substanţele chimice din containere”, a declarat el pentru agenţia de ştiri ILNA din Iran, potrivit News.ro.
„Anterior, directorul general al (organizaţiei) Managementul Crizelor a dat avertizări acestui port în timpul vizitelor şi a arătat posibilitatea unor pericole”, a afirmat Zafari.
Totuşi, un purtător de cuvânt al guvernului iranian a afirmat că, deşi substanţele chimice au provocat, cel mai probabil, explozia, nu este posibil deocamdată să se stabilească motivul exact.
Preşedintele Masoud Pezeshkian a cerut o anchetă a incidentului şi l-a trimis acolo pe ministrul de Interne, care a afirmat că efoturile pentru stingerea focului continuă, precum şi pentru prevenirea răspândirii acestuia în alte zone.
Canalele oficiale de ştiri din Iran au difuzat imagini cu un nor imens de fum negru şi portocaliu, ridicându-se deasupra portului după explozie, şi o clădire de birouri cu uşile smulse şi hârtii şi resturi împrăştiate peste tot.
Situat în apropiere de strategica strâmtoare Ormuz, portul Shahid Rajaee este cel mai mare hub de containere din Iran, pe aici trecând majoritatea mărfurilor în containter din ţară, potrivit presei de stat.
Explozia a distrus ferestrele pe o rază de câţiva kilometri şi a fost auzită la Qeshm, o insulă situată la 26 de kilometri sud de port, a arătat presa iraniană.
Agenţia de ştiri semi-oficială Tasnim a publicat filmări cu oameni răniţi zăcând pe drum şi primind îngrijiri, în mijlocul confuziei. Televiziunea de stat a relatat că proasta gestionare a materialelor inflamabile a fost ”un factor contributor” la explozie.
Un oficial local din managementul crizelor a declarat la televiziunea de stat că deflagraţia a avut loc după ce mai multe containere depozitate în port au explodat.
În timp ce echipajele încercau să stingă incendiile, oficialii de la vama portului au afirmat că din zonă sunt evacuate camioanele şi că zona de containere unde a avut loc explozia conţine, cel mai probabil, ”mărfuri periculoase şi substanţe chimice”. Activităţile din port au fost oprite după explozie, afirmă oficialii.
Scutul de la Cernobîl este deteriorat. După 39 de ani de la accident, reparațiile vor costa enorm
La 39 de ani de la cel mai grav accident nuclear civil din lume, inginerii ucraineni se confruntă cu o nouă provocare la Cernobîl. Potrivit Radio Europa Liberă, o dronă rusă a lăsat o gaură mare în scutul protector al complexului în urmă cu peste două luni.
Provocări în repararea scutului
Cupola de oțel masivă, construită pentru a proteja și izola rămășițele radioactive ale reactorului numărul patru, a fost avariată în urma unui atac cu dronă pe 14 februarie.
Moscova a negat responsabilitatea pentru acest incident. Deși nivelurile de radiații în exteriorul scutului perforat au rămas normale, repararea găurii este extrem de dificilă. Gaura se află deasupra sarcofagului în descompunere care încapsulează deșeurile radioactive ale reactorului.
„Cum poți repara un spațiu de acoperiș unde, cu cât urci mai sus în clădire, cu atât cresc nivelurile de radiație? Sunt atât de ridicate lângă sarcofagul propriu-zis, unitatea reactorului, încât nu poți lucra deasupra lui”, a explicat Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace.
Burnie a făcut parte dintr-o echipă Greenpeace invitată să inspecteze daunele la scurt timp după atac. „Este o provocare foarte, foarte serioasă, enormă pentru Ucraina într-un moment în care se confruntă cu atâtea alte provocări, încât comunitatea internațională trebuie să intervină și să ofere sprijin”, a explicat el.
Impactul asupra planurilor pe termen lung
Conform sursei citate, noua structură de izolare a fost finalizată în 2019 ca parte a unui proiect internațional de 2,2 miliarde de dolari, implicând 45 de țări.
Planurile pe termen lung de a demonta în siguranță sarcofagul pentru a permite îndepărtarea ruinelor radioactive ale reactorului nu mai sunt posibile în urma deteriorării scutului, potrivit lui Dmytro Humeniuk, expert din cadrul Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiologică din Ucraina.
Evaluarea daunelor și planuri
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 450.000 de dolari pentru evaluarea daunelor cauzate de dronă structurii de izolare. Ministrul ucrainean al mediului, Svitlana Hrynchuk, estimează că rezultatele preliminare ale analizei ar trebui finalizate în luna mai.
Burnie anticipează că reparațiile la scut vor fi costisitoare și Ucraina va avea nevoie de finanțare semnificativă din partea donatorilor internaționali: „Trebuie să vină cu un plan pe termen mai lung, care va fi foarte extins, foarte complicat și potențial îngrozitor de scump”.