Trupele ruse au fost parțial zdrobite la Nikolaev (poarta spre Odesa), iar cele rămase s-au retras la Herson

Trupele rusești nu au putut cuceri orașul Nikolaev pentru a-și continua ofensiva către orașul port Odesa, unul dintre obiectivele-cheie ale invaziei în Ucraina. Deși a fost bombardat periodic, inclusiv zonele rezidențiale, există pierderi printre civili, inclusiv copii, orașul a rezistat, scrie publicația Dumskaya din Odesa.

În ultima săptămână, forțele armate ucrainene au reușit să mobilizeze mai multe rezerve în luptă și să respingă atacurile rușilor asupra Nikolaevului. De asemenea, a fost respinsă ofensiva înspre Voznesensk, un orășel situat la 60 de kilometri spre nord-vest de Nikolaev.

În ambele orașe există poduri peste râul Bug și cucerirea lor ar fi însemnat ieșirea la autostrada Odesa-Kiev și deschiderea drumului trupelor rusești spre Odesa, ce se află la circa 130 de kilometri spre sud-vest. De asemenea, la 30 de kilometri de Voznesensk, în amonte pe Bug, se află o altă centrală atomo-electrică.

Potrivit Dumskaya, după respingerea ofensivei, apărătorii ucraineni s-au regrupat și împing încet, dar sigur, unitățile rusești spre Nipru și Marea Neagră. Alaltăieri, pe 16 martie, acestea au ajuns la granița administrativă a regiunilor Nikolaev și Herson, ocupând așezarea Posad-Pokrovskoye, situată la 35 de kilometri spre nord-vest de Herson.  

Unitățile rusești s-au retras la Herson, unde acum primește întăriri. O coloană care a încercat să ajungă la Voznesensk a fost nimicită, din 300 de unități de tehnică militară ar fi rămas cel mult treizeci, care s-ar fi împrăștiat prin satele din zonă.  

„Pentru a încetini înaintarea trupelor noastre, inamicul a tras din tot ce se putea. Și din lansatoare de rachete, și din avioane de atac, și din obuziere, a fost un adevărat iad de foc. Noi am ripostat pe potrivă. Important este că unitățile lor de infanterie motorizată sunt demoralizate și nu sunt apte să intre în luptă. Ei se retrag!”, a relatat pe 15 martie un ofițer al Forțelor Armate ale Ucrainei pentru publicația din Odesa.

Însă cel mai mult suferă populația. În zona de război sunt multe sate complet distruse. Numărul sătenilor uciși ajunge la sute. De cealaltă parte, există și un număr foarte mare de soldați ruși uciși.

„Au murit deja atât de mulți în această zonă, încât fermierii nu au timp să îi îngroape”, scrie Dumskaya, precizând că și trupele ucrainene au suportat pierderi considerabile.

Încă două săptămâni de restricții la Aeroportul Chișinău după amenințările cu bombă din ultima perioadă

Încă două săptămâni de restricții la Aeroportul Chișinău, pe fondul repetatelor amenințări cu bombă din ultima perioadă, scrie evz.ro.

Persoanele care așteaptă sau conduc pasageri la Aeroportul Internațional Chișinău nu vor putea să intre în clădire pentru încă cel puțin două săptămâni.

Măsura prin care accesul însoțitorilor va fi limitat până la sfârșitul lunii a fost prelungită de conducerea Aeroportului Chișinău, de comun acord cu Poliția de Frontieră și Autoritatea Aviației Civile din Republica Moldova.

Restricția accesului la terminalul Aeroportului Internațional Chișinău a fost prelungită cu încă 14 zile calendaristice, potrivit serviciului de presă al instituției.

Decizia de interzicere a accesului însoțitorilor a fost luată „pentru a asigura confort optim, liniște sufletească și siguranță tuturor călătorilor”, se mai arată în comunicat.

Cine poate intra în aeroport

Accesul în terminalul aeroportului a fost permis, de la 1 mai 2024, doar pasagerilor cu bilet și document de călătorie, angajaților cu permis și membrilor echipajului aeronavei. Măsura a fost stabilită inițial până la 16 mai.

Pasagerii sunt sfătuiți să sosească cu cel puțin trei ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului, pentru a ajuta autoritățile responsabile să reglementeze fluxul de călători și să prevină aglomerația în fața aeroportului, a mai spus administrația de la Aeroportul Chișinău.

Aeroportul Chișinău, ținta a numeroase alarme false cu bombă

Reamintim că Aeroportul Chișinău a fost ținta a numeroase alarme false de atentate cu bombă, dar și a unor scene sângeroase. Cel mai recent incident a avut loc pe 21 aprilie, când s-a dat o alertă cu bombă într-un avion care făcea legătura dintre Londra și Chișinău. Atunci a fost inițiat Planul roșu de intervenții la aeroport, iar aeronava a aterizat la Iași.

Alerta cu bombă din 21 aprilie venea la doar o zi după o alta, petrecută pe 20 aprilie, și care, din fericire, s-a dovedit tot falsă. Atunci, toți pasagerii din aeroport au fost evacuați, iar la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție și forțe de intervenție.

Pasagerii sunt sfătuiți să sosească cu cel puțin trei ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului, pentru a ajuta autoritățile responsabile să reglementeze fluxul de călători și să prevină aglomerația în fața aeroportului, a mai spus administrația de la Aeroportul Chișinău.

Aeroportul Chișinău, ținta a numeroase alarme false cu bombă

Reamintim că Aeroportul Chișinău a fost ținta a numeroase alarme false de atentate cu bombă, dar și a unor scene sângeroase. Cel mai recent incident a avut loc pe 21 aprilie, când s-a dat o alertă cu bombă într-un avion care făcea legătura dintre Londra și Chișinău. Atunci a fost inițiat Planul roșu de intervenții la aeroport, iar aeronava a aterizat la Iași.

Alerta cu bombă din 21 aprilie venea la doar o zi după o alta, petrecută pe 20 aprilie, și care, din fericire, s-a dovedit tot falsă. Atunci, toți pasagerii din aeroport au fost evacuați, iar la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție și forțe de intervenție.

A fost stabilită data alegerilor prezidențiale în Republica Moldova! Când vor alege moldovenii noul președinte

În Republica Moldova, o dată crucială pentru viitorul țării va fi cea de 20 octombrie anul curent. Este ziua în care cetățenii sunt așteptați la urne pentru alegerile prezidențiale.

Această decizie a organizării scrutinului a fost parafată, joi, 16 mai, de în ședința Plenară a Parlamentului de la Chișinău. Au votat 56 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost adoptată pe fondul criticilor ce au venit din parte opoziției din Parlament. În semn de protest, deputata Marina Tauber și fostul socialist Vasile Bolea au blocat tribuna Parlamentului, iar președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca, a fost nevoită să prezinte proiectul de la locul său.

„Faceți show-uri aici în plenul Parlamentului. Noi nu vom permite să ofensați președintele R. Moldova, datorită președintei Maia Sandu, Moldova stă dreaptă și noi nu vă vom permite vouă să vă faceți interesele financiare, criminale și politice a Kremlinului. R. Moldova va ajunge în UE în frunte cu președinta Maia Sandu”, a acuzat deputata PAS, Doina Gherman.

După cum stipulează legea electorală din Basarabia, data alegerilor prezidențiale se stabilește prin hotărâre de Legislativ, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. De asemenea, scrutinul prezidențial se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului Președintelui în funcție, dar nu mai târziu de termenul stabilit de Constituție. În acest context, s-a propus ca alegerile prezidențiale să fie organizate pe data de 20 octombrie 2024.

Dacă în cadrul alegerilor niciun candidat nu a obținut un procent de 50%+1 din voturi, atunci se organizează al doilea tur în care se confruntă primii doi candidați din primul tur, după numărul de voturi. Este declarat câștigător cel care câștigă cele mai multe voturi în al doilea scrutin.

Poate fi eligibil pentru funcția de președinte al Republicii Moldova cetățeanul cu drept de vot care are împliniți 40 de ani, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul țării nu mai puțin de 10 ani și cunoaște limba de stat, conform moldova1.md citat de evz.ro.

Furau mașini de lux din UE și Marea Britanie și le aduceau prin contrabandă în Moldova. Cum acționau infractorii

Alte mașini de lux și piese de contrabandă, de 14.000.000 lei, din UE și Marea Britanie. Încă un grup infracțional – deconspirat.

  • Membrii acestui grup infracțional ar fi în contact cu alți patru bărbați – cazul pieselor auto de contrabandă de 6.000.000 lei, din UE și Marea Britanie
  • În privința unuia din ei PCCOCS a trimis în judecată un dosar penal de contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Poliției de Frontieră, anunță încă o captură de mașini dezasamblate și piese de contrabandă, de circa 14.000.000 lei.

Urmare a investigării cauzei penale, a fost deconspirat încă un grup infracțional, investigat pentru introducerea ilegală a mașinilor de lux, fabricate după anul 2019, precum și a pieselor în Moldova din Uniunea Europeană și Marea Britanie, în scopul punerii lor în vânzare. Potrivit datelor preliminare, membrii acestui grup infracțional ar fi în contact cu ceilalți patru bărbați, cu privire la care autoritățile de drept au anunțat la începutul lunii mai 2024 că au avut loc percheziții referitor la piese auto de contrabandă de 6.000.000 lei, din UE și Marea Britanie. Recent, în privința ultimilor, procurorii PCCOCS au formulat și le-au prezentat învinuirile pentru contrabandă.

Menționăm, în privința unuia din ei Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Acum, în cadrul acestor percheziții, în afara capitalei au fost ridicate peste 100 de mașini în proces de dezasamblare, cu semnele de marcaj radiate artizanal, unele din ele fiind anunțate în căutare de autoritățile naționale și Interpol. De asemenea, este de menționat că un număr de peste 10 mașini nu figurează ca introduse și înregistrate în Moldova. Suplimentar, au fost ridicate și numere de înmatriculare a automobilelor din diferite țări, precum și un număr impunător de piese, de diferite categorii.

În ceea ce privește rezultatele perchezițiilor de la domiciliile persoanelor suspecte, au fost ridicați 15.000 euro și 140.000 lei, care ar proveni din această activitate ilegală investigată; telefoane mobile, acte de proprietate a unui număr mare de imobile și loturi de pământ din suburbiile capitalei.

Bănuitul vizat de aceste percheziții are vârsta de peste 30 de ani și este originar din regiunea de Sud a Moldovei. Suplimentar, au fost identificați alți doi complici ai grupului infracțional cu vârstele de peste 20 de ani, cu care bănuitul vizat de percheziții dirija. Investigațiile în privința acestuia și altor membri ai grupului infracțional continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Atât mașinile în proces de dezasamblare, cât și cele ce urmau să fie dezasamblate, piese de schimb și banii ridicați au fost indisponibilizați în calitate de probe ale dosarului penal. Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

„Avem un vecin periculos şi imprevizibil”. Norvegia anunţă că îşi va consolida prezenţa militară în apropierea graniţei cu Rusia
Articolul anterior
Imagini cutremurătoare lângă Kiev: Zeci de victime ale războiului, înhumate într-o groapă comună
Articolul următor