Ultimul discurs în calitate de președinte al lui Barack Obama. A emoționat o lume întreagă

Ieri, Obama a susținut ultimul său discurs în calitate de președinte. Spre deosebire de predecesorii săi, el nu și-a transmis mesajul de adio din cadrul Biroului Oval, ci a mers în Chicago, locul de unde și-a început cariera de politician.

separator

obama_24_0

Obama urmează să predea „ștafeta” succesorului său peste zece zile, astfel că, potrivit tradiției, a susținut ultimul discurs în fața simpatizanților săi, informează The Washington Post. El este mândru că a lăsat în urmă o Americă mai puternică și mai prosperă decât a fost în urmă cu opt ani, când a câștigat primul mandat.

„Dacă v-aş fi spus că vom deschide un nou capitol în relaţiile cu poporul cubanez, vom opri programul nuclear iranian fără să tragem un singur foc şi îl vom elimina pe creierul atentatelor de la 11 septembrie; dacă v-aş fi spus că vom obţine pentru toţi dreptul la căsătorie, că vom obţine asigurare medicală pentru încă 20 de milioane de cetăţeni… dacă v-aş fi spus toată acestea, aţi fi spus că ţintim cam sus. Dar asta am făcut. Asta aţi făcut voi.”

Obama nu a uitat să mulțumească și familiei sale pentru sprijinul pe care i l-a oferit în acești opt ani și în special soției sale, care a fost un reper pentru el, scrie click.ro:

„O nouă generaţie ţinteşte mai sus pentru că te-a avut pe tine drept model. Am fost mândru de tine şi ţara a fost mândră de tine. Malia şi Sasha, din tot ce am făcut în viaţă, cel mai mult mă mândresc cu faptul că sunt tatăl vostru”.

Zelenski se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă acasă după încheierea războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Berlin, că se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă în ţară, dar numai după ce războiul s-a încheiat, relatează dpa, potrivit stiripesurse.ro.

Nu are sens să încerci să-i motivezi pe ucraineni cu sloganuri sau campanii să se întoarcă acum în ţară, a mai spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz marţi la Berlin, unde s-a aflat în vizită pentru deschiderea unei conferinţe internaţionale privind reconstrucţia Ucrainei.

“Nu există nicio îndoială că reconstrucţia generală va avea loc abia după război”, a mai spus el.

Liderul ucrainean a afirmat de asemenea că va fi mult entuziasm în rândul ucrainenilor care au fugit în străinătate să se întoarcă şi să reconstruiască ţara în momentul în care va fi pace.

Vor fi multe locuri de muncă odată ce se va întâmpla asta, a mai spus Zelenski, subliniind că există deja o cerere mare în Ucraina de muncitori calificaţi.

Ucraina deschide ușa pentru Rusia la următorul summit de pace. Reuniunirea, solicitată de Kiev

Cu doar câteva zile înainte de conferința privind pacea în Ucraina, programată fără participarea Rusiei, Kievul a anunțat marți că examinează posibilitatea de a invita Moscova la un summit viitor, cu scopul de a prezenta un plan de pace aprobat de comunitatea internațională, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Intenţionăm să pregătim împreună planul comun care va fi susţinut de toate ţările responsabile. Şi luăm în considerare posibilitatea, în cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei şi de a prezenta împreună acest plan comun„, a declarat presei europene Andri Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene.  

Pentru al doilea summit, vom lucra cu toţi colegii, cu toate ţările care doresc să participe”, a subliniat Iermak prin videoconferinţă de la Berlin.

Moscova a refuzat să participe la summitul din acest weekend, găzduit de Elveția. Ucraina dorește să obțină rezultate concrete pentru a le prezenta la cel de-al doilea summit. 

Experiența proastă” a negocierilor anterioare cu Moscova, înainte de invadarea totală a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, arată că este necesar un sprijin larg, bazat pe dreptul internațional, pentru a pune capăt războiului, a explicat Iermak. El a adăugat că un plan susținut de „100 sau mai multe țări” va fi „un plan real foarte greu de contestat”, a spus el.  

Sâmbătă și duminică, lideri din întreaga lume se vor întâlni în Elveția cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru un summit considerat un „prim pas” către pace în Ucraina, dar fără participarea Rusiei sau Chinei. Conferința va avea loc în complexul hotelier Burgenstock, imediat după reuniunea G7 din sudul Italiei, la care va participa și Zelenski.   

Liderii G7 speră să ajungă la un acord privind utilizarea dobânzilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, ținta unei ofensive ruse din februarie 2022. 

Ulterior, Zelenski se va alătura în Elveția reprezentanților a peste 90 de state și organizații, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, vicepreședinta americană Kamala Harris și cancelarul german Olaf Scholz. Aproximativ jumătate dintre liderii prezenți vor fi europeni. 

Summitul, solicitat de Kiev, are ca obiectiv „inspirarea unui viitor proces de pace„, deși rezultatul întâlnirii rămâne incert. 

Gigantul bananier Chiquita, responsabil pentru finanțarea unui grup terorist

Un juriu federal din Florida a decis marți că Chiquita, conglomeratul bananier cu sediul în Florida, trebuie să plătească 38,3 milioane de dolari către 16 membri ai familiilor unor persoane ucise de un grup paramilitar violent de dreapta finanțat de companie în timpul războiului civil din Columbia, scrie adevarul.ro.

În ceea ce a fost catalogată drept „o decizie istorică”, hotărârea consideră Chiquita responsabilă pentru legăturile sale financiare cu AUC, care a fost desemnată organizație teroristă de către guvernul SUA, scrie Newsweek citat de adevarul.ro.

„Acest verdict trimite un mesaj puternic corporațiilor de pretutindeni: profitul obținut din încălcări ale drepturilor omului nu va rămâne nepedepsit. Aceste familii, victimizate de grupuri armate și corporații, și-au afirmat puterea și au prevalat în procesul judiciar”, a declarat Marco Simons, unul dintre avocații reclamanților, într-un comunicat de presă transmis marți, 11 iunie 2024.

Potrivit sursei citate, în timpul procesului, judecătorul Kenneth Marra și cei 10 jurați au ascultat mărturii ale fermierilor, ale oficialilor Chiquita și ale unor foști lideri AUC.

Documentele judiciare arată că Chiquita a plătit aproximativ 1,7 milioane de dolari către AUC între 1997 și 2004, despre care avocații companiei au declarat că au fost plăți menite să protejeze angajații și operațiunile sale de prejudicii.

În ciuda acestor afirmații, juriul a decis că Chiquita nu a acționat așa cum ar fi făcut-o o afacere rezonabilă în aceste circumstanțe, considerând compania responsabilă pentru acțiunile grupului paramilitar, inclusiv omucideri, răpiri, extorcare, tortură și dispariții forțate în timpul conflictului civil columbian.

Furnizând peste 1,7 milioane de dolari sub formă de finanțare ilegală către AUC din 1997 până în 2004, Chiquita a contribuit la suferințe și pierderi de nedescris în regiunile columbiene Urabá și Magdalena, inclusiv la uciderea brutală a civililor nevinovați”, au susținut reclamanții.

Președintele columbian Gustavo Petro a întrebat de ce nu au fost pronunțate hotărâri similare în țara sa. „De ce justiția americană a putut stabili că Chiquita Brands a finanțat paramilitarismul în Urabá, dar justiția columbiană nu a putut?”, a declarat liderul de stânga într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Într-o declarație trimisă publicației Newsweek, Chiquita a declarat că intenționează să facă apel la verdictul juriului.

„Situația din Columbia a fost tragică pentru atât de mulți, inclusiv pentru cei direct afectați de violențele de acolo, iar gândurile noastre rămân alături de ei și de familiile lor. Cu toate acestea, acest lucru nu schimbă convingerea noastră că nu există niciun temei legal pentru aceste afirmații”, a precizat compania. 

Verdictul a fost pronunțat în urma unui proces de șase săptămâni și a două zile de deliberări. Cazul care durează de ani de zile, intentat inițial în iulie 2007, a fost combinat cu alte câteva procese.

Un actor celebru şi-a pozat soţia dezbrăcată după care a postat fotografia pe Instagram
Articolul anterior
A ajuns de nerecunoscut! Parcul Valea Trandafirilor complet devastat
Articolul următor