Donald Trump persistă în dorința sa de a anexa Groenlanda. Deși inițial a amenințat că va folosi forța militară pentru a-și atinge obiectivele, președintele american are în vedere o nouă strategie: să ofere fiecărui locuitor al insulei arctice, care aparține Danemarcei, un cec de 10.000 de dolari pe an, scrie Le Point, preluat de Rador Radio România.

Ideea, care a fost discutată în Consiliul Național de Securitate american, urmărește să înlocuiască subvenţia anuală de 600 de milioane de dolari pe care Danemarca o alocă Groenlandei cu un plan de redistribuire directă către locuitori, relatează și The New York Times.
Prin acest proces, Washingtonul speră să influențeze opinia publică locală, care, deocamdată, nu este convinsă de proiectul de anexare propus de Statele Unite.
„Vă vom face bogaţi”
„Vă vom proteja. Vă vom face bogați”, le-a spus Donald Trump celor aproximativ 57.000 de groenlandezi, promițându-le în același timp aderarea la Statele Unite. Pentru a-și atinge obiectivele, Casa Albă nu se zgârcește. Datorită unei tehnici de comunicare pe care doar ea știe să o folosească, videoclipurile și postările de pe rețelele de socializare spun povești care glorifică armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe insulă.
Apăsând şi pe problema identităţii, echipa lui Donald Trump nu ezită să le reamintească groenlandezilor că ei provin, în cea mai mare parte, din populaţiile inuite care au venit din Alaska cu câteva secole în urmă.
Prin acest proces, Washingtonul speră să creeze un „sentiment de rudenie” cu populațiile indigene din acest stat american și să întărească o formă de apartenență în rândurile populației.
Însă dincolo de prelua posesia asupra Groenlandei, Donald Trump este interesat în primul rând de beneficiile economice pe care insula le-ar putea aduce Statelor Unite datorită numeroaselor sale bogății. Cum încălzirea globală le face din ce în ce mai accesibile, miliardarul american intenționează să pună mâna pe rezervele de uraniu, aur, cupru și petrol prezente în solul Groenlandei.
Nesurprinzător, abordarea lui Donald Trump este departe de a fi pe placul Danemarcei sau a executivului groenlandez.
„Nu poţi anexa o altă țară”, a spus premierul danez, Mette Frederiksen, care a denunțat „presiunile și amenințările” din partea administrației Trump. Cât despre prim-ministrul groenlandez, Jens-Frederik Nielsen, acesta este categoric: „Statele Unite nu vor obţine Groenlanda”.