O înregistrare video ciudată apărută pe rețelele de socializare a surprins un tanc rusesc învârtindu-se încontinuu în cerc, declanșând un val de ironii în rândul internauților.
Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că tancul rusesc, un model T-80BV, și-a pierdut o șenilă în urma unei lovituri dar că motorul vehiculului a continuat să funcționeze, în pofida faptului că echipajul său a fost probabil ucis sau rănit.
Filmarea surprinsă cel mai probabil de militarii ucraineni a stârnit comentarii acide pe Twitter, un comentator afirmând că imaginile video sunt o metaforă pentru situația actuală a Rusiei.
Comentariul vine în contextul în care istoricul Mark Galeotti, unul dintre cei mai reputați specialiști în subiecte ce țin de Rusia, a explicat că președintele Vladimir Putin se confruntă cu mai multe capcane pe care el însuși și le-a construit și din care îi este tot mai greu să iasă.
Alți utilizatori ai Twitter au răspuns cu imagini GIF reprezentative:
Numeroși internauți au afirmat de asemenea că tancul care se învârte în cerc este reprezentativ pentru prestația din război a armatei ruse în ansamblul său.
Deși în cazul de față explicația pentru înregistrarea video pare una simplă, ea a apărut la mai puțin de o săptămâna după ce o alta, care arată cum un blindat rusesc intră direct într-un șir de mine deși el este perfect vizibil pe șosea, a părut să îi lase perplecși inclusiv pe analiștii militari.
sursa: www.hotnews.ro
Ploi puternice în Italia și Spania: Cod roșu și evacuări masive
Noi ploi torențiale în Spania, la două săptămâni după inundațiile catastrofale din Valencia. Meteorologii au emis Cod roșu. La Malaga, cantitatea mare de precipitații a creat riscuri majore pentru locuitori, peste trei mii de oameni au fost evacuați. Toate trenurile dintre Malaga și Madrid, Barcelona și Valencia au fost anulate. Ploile fac prăpăd și în sudul Italiei, unde străzile s-au transformat în râuri, iar zeci de mașini luate de viitură au ajuns în mare, scrie radiomoldova.md.
Noi ploi torențiale au căzut în sudul și estul Spaniei, stârnind din nou temeri în rândul sinistraților, la doar două săptămâni după intemperiile devastatoare soldate cu cel puțin 223 de morți, în principal în regiunea Valencia.
Meteorologii au emis o avertizare Cod roșu, nivelul maxim, valabilă pentru provinciile Malaga, Tarragona și Valencia, pe fondul unui nou episod al fenomenului „picătura rece”. Este vorba de o depresiune izolată de mare altitudine, destul de frecventă toamna pe coasta mediteraneană spaniolă. În zonele plasate sub Cod roșu, situate pe litoral, în următoarele ore s-ar putea acumula până la 180 de litri de precipitații pe metru pătrat.
Ploi intense au loc și în regiunea Valencia, afectată de inundațiile din 29 octombrie, unde multe dintre canale sunt încă pline de noroi, iar locuitorii luptă să facă față pagubelor enorme cauzate de tragedie.
„Am curățat deja 20 de guri de canalizare. Dacă nu curăț și plouă din nou, strada iar va fi inundată”, spune un lucrător la canalizare.
„Am fost atenționați că din cauza ploiilor a fost închisă școala. Suntem panicați puțin, dar sper că va fi bine”. „Cred că acum oamenii sunt mai pregătiți, sper să fie mai puține problem”, afirmă locatarii.
Și în orașul Paiporta, considerat epicentrul tragediei de acum două săptămâni, este afectat de noi intemperii. Totodată, ploile și noile inundații ar putea perturba căutările celor 80 de persoane încă date dispărute.
Autoritățile din Valencia sunt aspru criticate pentru că data trecută au trimis prea târziu mesajul de alertă – când zona se afla deja sub ape. În regiunea Valencia, acest nou episod al fenomenului „picătura rece” a provocat valuri de peste patru metri înălțime în zonele de coastă și a determinat autoritățile să închidă circulația pe anumite drumuri și să suspende circulația trenurilor. Traficul maritim a fost suspendat în porturile Valencia și Sagunto.
Și în Sicilia, zeci de mașini, dar și ambarcațiuni au fost târâte de viitură și au ajuns în mare după ploile torențiale care au transformat străzile în râuri. Mai multe școli, magazine și instituții administrative au fost închise, iar oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din case. Pompierii au utilizat un vehicul amfibiu în Altarello pentru a salva patru persoane, dintre care două cu dizabilitate, după ce parterul unei case a fost inundat. Ploile abundente au provocat inundații masive, alunecări de teren și întreruperi în trafic. Potrivit oamenilor de știință, criza climatică cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră amplifică frecvența și intensitatea fenomenelor meteo extreme, cum ar fi valurile de caniculă, incendiile, seceta, furtunile puternice și inundațiile.
„Pălăriile Patriei”. Mai multe profesoare din Rusia, păcălite să confecționeze și să poarte coifuri din staniol. Cine și cu ce scop a făcut farsa
Mai multe profesoare din Rusia au fost păcălite să confecționeze și să poarte pălării din staniol împotriva radiațiilor emise de sateliții NATO. Li s-a spus doar că participă la un eveniment patriotic. Omul care a făcut farsa, și el un fost profesor, a vrut să demonstreze că rușii se supun ordinelor, oricât de absurde ar fi, scrie digi24.ro.
Să faci pălării din staniol nu e doar o activitate interesantă și creativă, ci și un important act patriotic, simbolizând disponibilitatea de a ne apăra patria de amenințările externe. Fie ca pălăriile noastre să devină un simbol al unității și rezistenței în fața provocărilor străine, spune o femeie. O altă femeie a declarat: Astăzi am realizat una dintre Pălăriile Patriei. O astfel de pălărie vă poate apăra de amenințări externe. Fie ca pălăria pe care o veți realiza cu propriile voastre mâini să devină o metodă de apărare împotriva inamicilor externi ai acestei țări frumoase! Vladislav Bokhan, fostul profesor a adăugat: Am crezut că am văzut culmea absurdului – până în ziua în care am realizat un clip despre pălăriile din staniol. Nici acum nu-mi vine să cred că s-a întâmplat asta. Sunt în egală măsură încântat și șocat.
Potop cu gindină în Cipru. Imagini apocaliptice și distrugeri mari
Vremea extremă provoacă distrugeri semnificative în Cipru, unde ploile abundente, grindina masivă și furtunile violente au declanșat inundații și alunecări de teren. În stațiunile turistice Limassol și Famagusta turiștii și localnicii au fost martori la formarea unor tornade în largul mării, un fenomen rar și îngrijorător pentru această regiune, scrie presa de peste Prut.
În ultimele zile, grindina de dimensiuni neobișnuit de mari a afectat puternic mai multe zone de pe insulă, provocând pagube considerabile și paralizând activitățile din mai multe localități. Ploile torențiale au dus la acumularea rapidă a apei pe drumuri, iar râurile formate au îngreunat traficul și au pus în pericol siguranța locuitorilor. Inundațiile au afectat atât mediul urban, cât și zonele rurale, creând dificultăți pentru comunitățile locale.
Furtunile intense au fost însoțite de trăsnete, care au declanșat incendii de vegetație în mai multe zone ale insulei.
În urmă cu o săptămână, în satul Konia din districtul Paphos, pompierii au fost chemați să salveze două persoane care erau blocate în vehicule pe un drum inundat, în timp ce se estimează că 40 de proprietăți din districtul Paphos au fost distruse de furtună. Obiecte metalice au fost purtate de vânt pe autostrada care leagă Paphos de Limassol, iar mai multe alunecări de teren au fost semnalate în apropierea satelor Pedoulas și Kampos.
Primarul din Paphos, Phedonas Phedonos, a efectuat sâmbătă seara un tur al zonelor inundate din oraș, pentru a face o verificare parțială a pagubelor create în cele 45 de minute de furtună. Sâmbătă seară, autoritățile din Cipru au emis o listă de recomandări pentru populație în cazul în care vor mai exista astfel de furtuni violente. Apărarea civilă i-a îndemnat pe oamenii care locuiesc în zone cu risc de inundații să plaseze saci de nisip în fața ușilor de acces. În caz de ploi abundente, aceștia au spus că localnicii ar trebui să își „limiteze mișcările” și să evite să rămână în zonele subterane.