Ziua de 8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca Sărbătoarea Internațională a Femeii. Totuși, aceasta nu este sărbătorită în toate țările. Este binevenit să cunoaștem cum a apărut această tradiție, dar și țările în care, încă, este marcată sărbătoarea.
Potrivit datelor, semnificațiile acestei sărbători sunt legate şi de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi, confundate ulterior cu o sărbătoare a mamelor în țările ex-sovietice.
În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga, scrie alba24.ro. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii, dar procesul de emancipare a femeii nu a fost încheiat.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale și în principal pentru drept de vot. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.
În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.
Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, fiecare sărbătorind-o așa cum o simte.
Ziua de 8 Martie este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție.
În Anglia, pe 8 Martie, au loc marșuri și întruniri în memoria acestor Femei.
În România, în ziua de 8 Martie, se sărbătorește Femeia, bucuria viețiii. Până în decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor. După revoluție, noțiunea de ziua mamei este înlocuită cu ziua femeii.
8 martie este zi liberă în calendar, în țări precum Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Uzbekistan, Vietnam și Zambia.
Ziua de 8 martie este sărbătorită și în alte țări, deși nu este declarată zi liberă: Albania, Algeria, Bangladesh, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Columbia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Malta, Mexic, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Ungaria.
Ziua Internaționala a Femeilor în Vest, simbolizează emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora și egalitatea cu bărbații. Pe de alta parte, sărbătoarea este percepută ca o moștenire comunistă, în estul Europei.
În țările baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora.
În Rusia, conotația politică a dispărut, iar felicitările de 8 martie sunt oferite femeilor din întreaga țară.
În Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății, bărbații oferind femeilor, de 8 martie, mimoze galbene.
În Portugalia, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraș, în grupuri formate numai din femei.
Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut acestea.
În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.
În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.
În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.