Stocurile de gaze din Europa ajung la 90%. Șantajul lui Putin a eșuat și anul acesta, gazul rusesc a fost înlocuit de importurile din Norvegia, SUA și Azerbaidjan

Rezervele de gaze naturale ale Uniunii Europene au atins joi un maxim istoric, cu mult înainte de sezonul de iarnă, anunță Politico, conform AK-24.

Gas Infrastructure Europe a declarat joi că depozitele de gaze ale țărilor membre sunt acum la o capacitate de 90,12% – depășind cu brio obiectivul de umplere de 90% pe care Bruxelles-ul este obligat prin lege să îl îndeplinească până în noiembrie.

„Confirmarea de astăzi că ne-am îndeplinit cerințele de stocare a gazelor cu mult înainte de termen subliniază faptul că UE este bine pregătită pentru iarnă și acest lucru va contribui la stabilizarea în continuare a piețelor în lunile următoare”, a declarat comisarul pentru energie al UE, Kadri Simson.

„Piață energetică a UE se află într-o poziție mult mai stabilă decât în aceeași perioada a anului trecut”, a adăugat ea, recunoscând totodată că „am văzut în ultimele săptămâni că piață gazelor rămâne sensibilă” și că Comisia va continuă să o monitorizeze pe măsură ce se apropie vremea rece.

UE scapă astfel de dependență să de gazul rusesc, care înainte de război asigura aproximativ 40 % din cererea UE.

Gazul rusesc a scăzut la 23,6% în importurile UE în primele 32 de săptămâni din 2022, iar până acum, în acest an, a ajuns la doar 8,4%. Acest lucru ușurează angajamentul UE de a pune capăt achizițiilor de gaz rusesc până în 2027.

„Această este cu siguranță o poveste de succes”, a declarat Giovanni Sgaravatti, analist de cercetare la grupul de reflecție Bruegel din Bruxelles. „Pentru Comisie, pentru piață energetică, dar și mai mult pentru guvernele statelor membre care au răspuns destul de bine pentru a înlocui 1.000 de terawati-ora de gaz rusesc lipsa în decurs de un an”, a adăugat acesta.

Gazul rusesc a fost înlocuit în mare parte de importurile din SUA, Norvegia, Azerbaidjan și altele, ceea ce a dus la scăderea dramatică a prețurilor față de vârful din 2022. Indicele olandez de stabilire a prețului gazelor TTF a atins 320 de euro pe megawatt ora în august anul trecut. În această săptămâna a oscilat în jurul valorii de 38 de euro.

Cu toate acestea, costul gazului rămâne în continuare mai mare decât înainte de război, când fluctua în jurul a 20 de euro pe megawatt ora, ceea ce înseamnă facturi mai mari pentru gospodării și o productivitate mai scăzută pentru industria europeană.

„Faptul că depozitele europene sunt aproape pline mai devreme decât în mod normal – de obicei, ele ajung la acest nivel în jurul lunii octombrie – nu înseamnă neapărat că prețul va scădea în continuare, din păcate. Gazul stocat nu te poate ajută decât până la un anumit punct în timpul iernii, iar dacă iarnă respectivă este rece, există un anumit grad de risc, iar acest lucru este ceea ce menține prețul gazului la un nivel ridicat pentru moment”, a adăugat Sgaravatti.

Analiștii se așteaptă că această să fie ultima iarnă în care penuria să fie o preocupare serioasă, având în vedere că o capacitate sporită de producție de GNL din partea unor furnizori precum Qatar și SUA urmează să între în funcțiune la jumătatea anului 2024.

Cu toate acestea, o serie de țări din Europa Centrală, în special Austria, sunt încă dependențe de importurile rusești trimise prin conductele care traversează Ucraina. Kievul a indicat că nu intenționează să renegocieze acordul de tranzit, care urmează să expire la sfârșitul anului viitor. Acest lucru creează un termen limita dificil pentru cei care încă depind de combustibilii fosili de la Moscova.

Pierderea celor mai de încredere clienți europeni a fost o lovitură grea pentru Kremlin. Veniturile din exporturile de energie au scăzut cu 41%, ajungând la 43,4 miliarde de dolari în primele șapte luni ale acestui an, a anunțat Ministerul rus de Finanțe. Între timp, rublă a atins minimul ultimelor 16 luni, iar săptămâna această s-a prăbușit peste un reper simbolic de peste 100 pentru un dolar.

Acest lucru face mai greu pentru Rusia să continue să își susțînă economia izolată, să plătească salariile soldaților săi și să cumpere arme din străînătate. Potrivit lui Natasha Kuhrt, lector senior la Departamentul de Studii de Război al King’s College din Londra, „în cele din urmă, guvernul va acordă prioritate cheltuielilor militare”, în timp ce problemele economice vor însemna în principal „greutăți” pentru mulți ruși obișnuiți.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Secția consulară a Ambasadei Rusiei la Chișinău își reia activitatea
Articolul anterior
Fără leacuri fake pe Youtube. Platforma începe să combată dezinformarea medicală
Articolul următor