Procesul de documentare a străinilor va fi simplificat, iar cerințele în acest sens vor fi prevăzute expres, inclusiv în vederea excluderii potențialelor riscuri de corupție. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, la ședința Cabinetului de miniștri.
Documentul va îmbunătăți calitatea serviciilor oferite de Biroul Migrație și Azil al MAI, va contribui la reducerea cazurilor de interpretare a normelor stabilite și va facilita accesul în Republica Moldova a posesorilor de cartele de acreditare valabile, eliberate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. De asemenea, procedurile urmează a fi facilitate pentru unele categorii de străini, precum sunt posesorii permiselor de ședere eliberate de Canada, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și posesorii documentelor de călătorie eliberate de Consiliul Europei, Uniunea Europeană și alte organizații.
În contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, proiectul prevede și simplificarea documentării cetățenilor statelor Uniunii Europene, prin micșorarea termenului de examinare de la 30 la 15 zile calendaristice, reducerea pachetului de acte, prin excluderea prezentării asigurării medicale și mijloacelor de întreținere, precum și acordarea unui drept de ședere de 5 ani, în cazul în care se solicită argumentat acest drept.
Totodată, în contextul războiului hibrid din regiune și în scopul asigurării ordinii și securității statului, se impun filtre suplimentare de verificare și control a străinilor care solicită un drept de ședere pe teritoriul țării, în special cu statele cu care Republica Moldova nu are semnate Acorduri de Readmisie. Astfel, cetățenii a 50 de state vor fi obligați să obțină viza de lungă ședere, în cazul în care intenționează să stea pe teritoriul RM mai mult de 90 de zile consecutive.